**KLAAR**                Winterbaarzen

Winter

Een aantal stellingen over grote winterbaarzen
door Willem Stolk

                       

Volgens velen zijn ze er niet meer, baarzen van formaat…Door intensief en snel het talud op en af te vissen kom ik ze gelukkig nog regelmatig tegen. Baarzen waar je aan kan zien dat ze geleefd hebben, een bochel, halve vinnen, vermiste stekels en vaak een taaie olifantenhuid maken het geheel tot een monument.

De aangrenzende plassen van de rivieren Rijn en Waal lenen zich uitstekend om deze prachtige vissen te vangen. Natuurlijk vang ik in de overige jaargetijden ook baars maar dan meer verspreid, in de wintermaanden ligt dat toch anders. Ik nodig jullie uit om mijn bevindingen door te nemen waar ik een aantal stellingen op los laat waar lezers en auteurs van Total Fishing op kunnen reageren.

                       


Een aantal stellingen…

Opvallende zaken
De plaatsen waar ik de grote baarzen aantref blijven jaar in jaar uit trekpleisters voor de baarzen. Waarom dat zo is kan ik niet wetenschappelijk bewijzen maar een aantal zaken vallen wel op nl. :

Waterstand Windrichting Temperatuur Visdiepte Rubber met toeters en bellen Werpend vissen Tijd Waterstand
Zoals bekend voeren de rivieren Waal en Rijn water af naar zee. De waterstanden veranderen daarom ook continu. In de wintermaanden is dit wat vaker het geval dan in de zomermaanden. Natuurlijk stijgt het water van de plassen, die aan deze rivieren liggen, ook mee. Wat nu het gekke is dat de waterstand er niet veel toe doet, snoekbaarzen zijn hier wel uiterst gevoelig voor maar baars lijkt hier niet veel van aan te trekken. De ervaringen die ik de laatste drie jaar heb opgeschreven tonen aan dat vooral de bodemstructuur doorslaggevend is. Ik heb het dan over taluuds, glooiingen, bodemstructuur dus. Ik vang de baarzen dus vooral stekgebonden ook al is het water hoger of lager dan het normale peil.
Stelling: bodemstructuur gaat boven waterstand

Windrichting
Ik weet maar al te goed wat windrichting voor invloed kan hebben op vangsten. Ik vis in de winter gemiddeld 3 dagen per week en vooral verandering van wind gooit vaak roet in het eten of zorgt voor een toetje. Staat de wind bijvoorbeeld een week op de kant dan kan hierdoor onderstroming ontstaan. De bovenste waterlaag komt in beweging en gaat via de oever weer terug. Deze onderstroming kan een spronglaag veroorzaken en/of voedseldeeltjes meenemen waar bijvoorbeeld witvis van profiteert en je raadt het al, is er witvis dan moet er ook roofvis zijn. Maar zo heb je ook het spreekwoord: wind op de kant vis op de hand. Wat betreft de baarzen, opnieuw is mijn ervaring dat wind er niet veel toe doet. Al waait het windkracht 5, zuidwest, noord of windkracht 2, ik blijf ze vangen. Wel zit er verschil in de aantallen die ik vang maar uit mijn gegevens kan ik geen trend halen. Ook in dit geval lijkt de bodemstructuur belangrijker dan de wind. Ik vang in de winter de grote baarzen op vaste stekken ongeacht de wind, windrichting en windkracht.
Stelling: in de winter heeft wind geen invloed op het vangen van baars

Temperatuur
De temperatuur is een van die zaken die wel zorgen kan baren. Gaat het van de een op het andere moment vriezen dan is het de volgende dag pet. Vriest het een aantal dagen dan komt de gang er langzaam weer in. Valt de vorst weg dan blijft het nagenoeg stabiel. Vooral de eerste nachtvorst en strenge nachtvorst (>5C) zijn funest. Verschillen in temperaturen van bijvoorbeeld 15C naar 5C zijn ook slecht voor de resultaten. Ik heb het dus puur over omgevingstemperaturen.
Ik ben het afgelopen jaar begonnen om watertemperaturen te meten, oppervlakte en ook op verschillende dieptes (hierover later meer). Grote schommelingen zorgen dus voor slechte resultaten.
Stelling: temperatuur > - 5C is slecht voor de vangsten

                       


Eerste nachtvorst is funest…

Visdiepte
Zoals ik al aangaf bij het onderdeel “waterstand”, is de stek belangrijker dan waterstand. Maar wat opvalt tijdens het bekijken van mijn bevindingen is dat mijn beste stekken in de winter zich bevinden op minimaal 8 meter diepte. Ik vang ook wel baars ondieper maar die zijn veel kleiner. De groten vang ik dus hoofdzakelijk op dieptes van 8 meter tot maximaal 15 meter.
Stelling: Grote baars vang je het best op diepe stekken

Rubber met toeters en bellen
Laat ik eerlijk zijn om allereerst te zeggen, waar je vertrouwen in hebt scoort beter simpelweg omdat je er meer mee vist. Ik heb vertrouwen in shads waar veel knoei aan en op zit. Ik knip veel aan de shads om enige mate van, zoals Henk dat zo mooi noemt, ruis te veroorzaken. Verder gebruik ik graag bucktail in verschillende kleuren die ik vastmaak aan mijn loodkop.
Het model shad is hoofdzakelijk standaard, buiten de gedeeltes die ik verknip, hier zitten karteltjes aan. De basis is dus een gewone shad met bucktail op de loodkop. De kleur die er echt uitspringt is geel met rode en blauwe bucktail. De cultprit - salt en peper met daarop blauw/geel bucktail scoort tweede en op de derde plaats staan diverse ander shads.
Stelling: geel is in de winter de kleur voor baars

                       


Geel is de kleur in de winter…??

Werpend vissen
Elke keer als ik op een van mijn stekken kom blijkt dat werpen meer rendement oplevert dan verticalen. Ik markeer mijn stek meestal met twee boeitjes en vis deze vanuit verschillende posities uit. Niet alleen taluud af maar evengoed taluud op of diagonaal . Ik vis overwegend redelijk snel en laat mijn shad af en toe een vijftal seconden op de bodem liggen. Hoofdzakelijk hou ik dus contact met de bodem en laat als het ware de shad over de bodem wandelen.
Stelling: werpend vissen levert meer vis op dan verticalen

Tijd
In de wintermaanden vang ik de baarzen hoofdzakelijk na 10.00. Ik kan er voor de rest niet meer van maken, na tienen en voor de rest tot aan het donker worden. Echte vangperioden zoals zomers kan ik niet vaststellen.
Stelling: voor 10.00 vang je nagenoeg geen baars

Tot slot
Ik wil absoluut niet de indruk wekken dat ik de wijsheid in pacht heb. Het enige wat mij leuk lijkt is dat mijn bevindingen misschien wel of niet kloppen met die van andere baarsvissers. Ik heb het geluk dat ik veel kan vissen en zo eigenwijs ben dat ik meer wil weten dan het moment van de dag. De hamvraag blijft altijd open en een antwoord op alle vragen leidt voor mij niet tot tevredenheid. Vissen moet voor mij een never ending story blijven.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een topweer vandaag…
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -