**KLAAR**                Wijting, felle                   bijter in herfst en winte

Wijting, felle bijter in herfst en winter

Door Arthur van Tienen

Wat vroeger als “katvisje"werd afgedaan is tegenwoordig een geliefde vissoort die vanaf begin oktober onze kust onveilig maakt en voor veel visplezier zorgt.

De laatste jaren is er door gebrek aan kabeljauw steeds een ware explosie van wijting en vooral de diepere stekken profiteren daar het eerst van. Stekken zoals Zoutelande bij Vlissingen, waar de vaargeul zeer dicht onder de kant loopt is meestal koploper als het gaat om de eerste vangsten vanaf het strand. Vaak wordt er dan al vanaf de kotters en de kleine bootjes op zee goed wijting gevangen

Kenmerken

De wijting is een rondvis die onder de kabeljauwachtige thuishoort en een pelagisch ( tussen bodem en oppervlakte) levende vis is. Toch zul je hem vaak in de nabijheid van de bodem vangen omdat deze vis daar zijn voedsel zoekt. Deze vis heeft het vooral gemunt op jonge vis en, vooral in de herfst, op de dikke garnalen die ruimschoots voorhanden zijn in het nog relatief warme water.

                       



De wijting kan ongeveer 60 cm groot worden maar dan heb je ook een oma of opa, een vis van 40 cm is in onze wateren al een hele flinke en groter dan 50 cm zul je bijna nooit vangen.
De vis is uitgerust met een groot aantal zeer fijne scherpe tandjes die een ware aanslag kunnen plegen op je zeeaas en onderlijnen. Kijk maar eens naar je vingers als je een avondje veel wijting gevangen hebt, deze zitten onder de kleine haaltjes.

De wijting heeft een sterke lucht bij zich en zijn kleine schubben laten snel los. Anders dan de kabeljauw heeft de wijting geen “baardje"onder zijn kin. Het vlees van de wijting is erg mager en gefileerd of geheel gebakken een ware lekkernij.

Vangsttijden
Vanaf de boten in diep water eigenlijk het hele jaar, maar wanneer de herfst begint trekken zij in grote getalen naar het ondiepe kustwater om zich daar te goed te doen aan de daar aanwezige garnalen en kleine vissen en zij vreten zich dan letterlijk rond.

Aan het strand zul je ze overdag haast niet vangen, maar s’avonds en s’nachts des te meer.
Dit heeft ook te maken met de leefgewoonten van de garnaal die het duister toch ziet als een soort dekmantel. Ze komen dan uit het zand en gaan op zoek naar voedsel, helaas vormen zij voor de wijting een makkelijke prooi en de wijtingen houden dan ook ware slachtingen onder het garnalen bestand. Dus vanaf het strand in de avond of nacht vissen. Opkomend of afgaand water moet je per stek uitzoeken.

In de kanalen of langs pieren en de diepere stranden zul je ze overdag wél kunnen vangen. Het Calandkanaal staat bekend om zijn uitstekende wijtingvangsten overdag en vooral ver weg in het diepe gedeelte kun je je werkelijk klem vangen. Hier is opkomend water de beste optie.

Dus onthoud: in ondiep water in de avond of nacht, diep water geeft ook overdag veel vis.
Vanaf de boten zul je ze gewoon kunnen vangen overdag. Als ze er veel zitten kun je rekenen op 50 tot 100 wijtingen per vistrip per man. De beste vangsttijden zijn vanaf begin oktober tot eind maart.

                       


Een heerlijk maaltje zelf gevangen verse zeevis…

Materiaal en aas
Als aas is ongetwijfeld de zeepier het ultieme aas, terwijl een reepje makreel of haring er ook ingaat als koek.

Een strandhengel van 4 tot 5 meter met een stevige zeemolen erop en een hoofdlijn die vandaag de dag met die goede nylon en copolimeren lijnen echt niet dikker hoeft te zijn dan maximaal 28/100ste . Vanaf de boot toch wel minimaal 35/100ste omdat je daar met zwaarder lood moet werpen. Als voorslag voor het strand is 50/100ste voldoende en voor de boot mag het ook deze dikte zijn.

Vis vanaf de kant als de stroming het toelaat met ongeankerd lood, 150 / 175 gram. Vanaf de boot, afhankelijk van de stroming, met klapankerlood van b.v Gemini van 190 of 200 gram uptide. Bij zware stroom voldoen de Oostende loodjes vanaf 250 gram, met zware buigankers.
Vanaf het strand of dijk zweer ik bij een driehaaks onderlijn met losse lijnen van Amnesia 4,5 of 5,6 kg. (blank) van ongeveer 30 cm voorzien van haakje 4 of 2. Plaats voor de haak op de zijlijn twee zilverkleurige lovertjes/ sequins om het geheel aantrekkelijker te maken, echt het helpt! Vanaf de boot gebruik ik de paternoster met rode bezemafhouders, met wartels en zijlijntjes van 5,6 kg blanke Amnesia, voorzien van bovenstaande lovertjes / sequins en haakje 2. Veel succes.

ANDEREN LAZEN OOK