**KLAAR**                Waarom                 eens niet met de spinnerbait ?

Waarom eens niet met de spinnerbait ?

door Frank Caes

Het moet zo’n 15 jaar geleden zijn dat ik voor de eerste keer iemand zag vissen met een spinnerbait. Dat gebogen staaldraadje met aan de bovenkant twee spinnerbladen en onderaan een dot bucktail met daarin een verborgen enkele haak vond ik er maar raar uitzien. Niet echt een vangend stuk kunstaas zou je denken. Het duurde jaren vooraleer ik mijn eerste spinnerbait aankocht en nog langer voor ik er de eerste keer mee viste. Dat ik nu een andere mening heb over de spinnerbait leest u in onderstaand artikel.

                       

Ik zeulde al geruime tijd met enkele grote spinnerbaits, zonder ze ook maar één keer te laten zwemmen. Het werd telkens zeer kortstondig ingezet op dagen dat er geen aanbeet waar te nemen viel. Tot er zich weer eens zo’n baaldag voordeed dat wij slecht vingen en dat er in de plantenrijke oeverzone niet te trollen viel met ons traditioneel kunstaas. Dat er zich snoek schuilhield in dit viswater wisten we 100 % zeker. Hoe ze te verleiden tot een aanbeet was ‘een ander paar mouwen’. Zilverpaars

We waren al aan het filosoferen over mogelijke dressuurverschijnselen ofwel dat we ons kunstaas niet op de gewenste manier presenteerden aan vriend Esox. Ik had eigenlijk niets te verliezen en besloot om temidden van de aanwezige waterplanten een zilverpaarse spinnerbait van ruim 20 cm in te zetten. Bij het zien ervan lag mijn vader bijna dubbel omdat hij niet kon geloven dat je aan zo’n ‘paraplu’ ook maar een staart kon vangen. Dat hij deze woorden diende terug te nemen bleek al na enkele minuten. Een eerste snoekje vergreep zich vrij dicht bij de oever aan mijn hoog gepresenteerde spinnerbait. Het was geen kanjer, maar ik viste na vele uren vruchteloos trollen, opnieuw met een prettig gevoel. Na nog een uurtje trollen waren er nog enkele mooie snoeken bijgekomen. Even later kreeg ik een enorme klap op de hengel en nam de vis onmiddellijk 20 à 30 meter dyneema van de reel. Dit was topsport van de bovenste plank en ik was er van overtuigd dat dit een mooie moest zijn. Na het nodige drilplezier werd de snoek netjes in de boot gebracht. Het meetlint gaf 110 cm aan en voor mij was de eerste metersnoek aan een spinnerbait een feit.

                       


De eerste is binnen. Loeihard

Na het maken van de foto’s en het terugzetten van de groengevlekte rover had ik te maken met een bedelende vader die ook met een ‘paraplu’ wenste te vissen. Ik gaf hem een ietwat kleinere maar nagelnieuwe zwart/bronskleurige spinnerbait. De uren daaropvolgend vingen we er gezamenlijk nog enkele en mijn vader had er ondertussen ook wat vertrouwen in gekregen. Onze visdag was op dat ogenblik al meer dan geslaagd. Het werd al vrij laat en alvorens rechtstreeks naar de trailerhelling te scheuren besloten we om nog vlug over een goeie stek te slepen, waar we uren terug ook al enkele knappe snoeken hadden gevangen. Dat er nog eentje op de loer lag bewees de loeiharde aanbeet op vader’s hengel. Dat het weeral om een flinke ging stelden we vast doordat de hengel tot in het handvat gebogen stond en omdat de snoek de eerste minuut zelf besliste wat er wel of niet diende te gebeuren. Ook dit beestje werd uiteindelijk geland en het meetlint wees 112 cm aan. Op dat moment mijn vader’s grootste gevangen vis op kunstaas. Achteraf bekeken denk ik niet dat het soort kunstaas de visdag heeft doen slagen, maar wel de plaats waar het werd aangeboden. Alhoewel, helemaal ben ik er nog niet uit, want later heb ik ook grote spinnerbaits ingezet op een water dat zwaar te lijden had van dressuur en waar ik toch opnieuw mooie snoeken heb gevangen.

                       


Pa is nu ook overtuigd! Pittige baitcaster

Wanneer we trollend of werpend vissen met flinke spinnerbaits dienen we te werken met ietwat aangepast materiaal, want een spinnerbait trekt feller aan de hengel dan een doornsnee plug of lepel. Een stevige troll- of spinhengel met een werpgewicht van zo’n 60 gram is echt geen overbodige luxe. Ik gebruik voor dit werk een pittige baitcaster van 1.90 meter die een werpgewicht heeft van 70 gram. Deze kan zowel werpend als trollend gebruikt worden. Sleep je met langere hengels dan zal je vrij vlug ervaren dat het extra gewicht dat deze hengel heeft door zijn lengte, na enkele uren moordend wordt voor al onze gebezigde spieren en gewrichten. Mede hierdoor zul je ook niet meer zo geconcentreerd en prettig meer vissen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een degelijke reel op de hengel met daarop 30-ponds dyneema. Deze treksterkte is echt nodig want de ganse visdag staan deze lijn en de knopen onder grote druk, voortkomend van de vaak enorme spinnerbladen en bossen bucktail. Vanzelfsprekend wordt er onderaan een dito stalen onderlijn bevestigd met daaraan een sterke speld en wartel.


Zwarte bucktail

Spinnerbaits zijn er in verschillende vormen, formaten, kleuren en gewichten. Met welke je dient te vissen hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur maar het spreekt vanzelf dat je niet met een kanjer van een muskie-spinnerbait moet vissen waar je voornamelijk kleine roofvis verwacht. Maar verwacht je grote snoek, aarzel dan niet om er een 25 cm lange spinnerbait aan te hangen. Verwacht je kleinere snoek, of ja zelfs snoekbaars, monteer dan een spinnerbait tussen de 10 en de 15 cm. Qua kleur gaat mijn voorkeur bij zonnig weer en helder water uit naar spinnerbaits met zilver- of goudkleurige spinnerbladen en zwarte bucktail. In troebel water gebruik ik zowel de bladen als de bucktail in fluo-kleurige uitvoering. Vind je dat de spinnerbaits te fel aan de hengel trekken dan kan je beter kiezen voor langwerpige spinnerbladen in plaats van de Colorado-bladen.

                       


De meeste spinnerbaits bevatten een flinke dot bucktail, maar er zijn ook uitvoeringen met een grote twister, shad of een combinatie van bucktail met twister. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar deze laatste. De meeste gemonteerde enkele haken vervang ik echter door grote en vooral vlijmscherpe dreggen. Verwacht ik veel waterplanten dan vis ik met de gemonteerde enkele haken.



Mogelijkheden genoeg

Niet overdrijven

Wanneer we nu trollend vissen met de spinnerbait, zul je merken dat deze niet echt diep gaat. Vis je op een relatief diep en troebel water dan zul je verplicht zijn om jouw spinnerbait wat dieper aan te bieden. Hetzelfde geldt voor de winterperiode, wanneer snoeken niet altijd veel zin hebben om jouw kunstaas uit de eerste meter water te plukken. Wil je jouw draaiend kunstaas op een meter of 3 tot 4 aanbieden, bevestig dan gewoon, naar gelang de beoogde diepte, een loodgewicht in de speld waarin je jouw spinnerbait hangt. Dit loodgewicht kun je variëren van 10 tot wel 50 gram. Misschien lijkt dit voor sommigen wel veel maar aan de actie verandert er niets en dat extra gewicht meeslepen voelen we bijna niet. Toch raad ik jullie aan om niet te overdrijven omdat de spinnerbaits beter bóven als ónder onze rovers worden opgemerkt. Nog een nadeel van een fel verzwaarde spinnerbait is dat hij als een baksteen naar de bodem zinkt bij het niet meer roteren van de bladen, bijvoorbeeld in een bocht. De kans op verspelen is groot wanneer hij komt vast te hangen aan de bodem. Door zijn aparte vorm zijn er maar weinig geschikte kunstaasredders die hem kunnen lostrekken van het obstakel. Als laatste zou ik willen zeggen dat je dit ietwat vreemd uitziend kunstaas een eerlijke kans dient te geven. Beoordeel hem dus niet op die dagen dat er helemaal niets lukt. Je zult heus zien dat de spinnerbait op bepaalde dagen of bepaalde viswaters een killer van formaat is.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -