**KLAAR**                Vissen met imitaties van kreeften

Vissen met imitaties van kreeften

Door Dietmar Isaiasch

Kreeft, in welke vorm dan ook, staat niet alleen bij mensen hoog op de menu-kaart. Ook onze gestekelde rovers hebben een voorkeur voor kreeft als eiwitrijke afwisseling. Vooreen boterzachte kreeftsnack laten baars en snoekbaars alles liggen. Zelfs volgevreten baarzen en snoekbaarzen vinden, zoals Dietmar Isaiasch ontdekte, hiervoor altijd nog een plekje in hun maag.

                       


“Steef Meijers is een echte baarzenpikeur en had ook reeds veel succes met imitatiekreeftjes”

Natuurgetrouw
Imitaties van kreeften uit zacht plastic zijn zoals veel andere imitaties min of meer natuurgetrouw. Er zijn vissen, -salamanders, kikkers, larven, maden, wormen, spinnen, schaaldieren in de meest uiteenlopende vormen, maten en kleuren. Kreeften zijn slechts een deel daarvan, maar wel een uitstekend vangend deel, want kreeften zijn in praktisch elk water te vinden en elke roofvis vreet in zijn leven enkele duizenden ervan.

Sommige vissen, zoals grote snoekbaarzen, hebben zich er zelfs op gespecialiseerd en hun jachtgedrag erop aangepast. Dat is reden genoeg om u als visser ook aan te passen. Rust roest en wie niet waagt, die niet wint. En dat geldt vooral voor het vissen met kunstaas.

Goed, maar hoe monteert u nu een kreeft en hoe vist u ermee? Het meeste succes zult boeken als u uw kreeft met korte sprongetjes over de bodem laat huppelen en langere pauzes inlast. Vooral die pauzes zijn belangrijk. Als montage voor uw kreeftimitatie kunt u daartoe het beste kiezen voor een Erie-jig of standup-jig, maar dan wel met een behoorlijk lange haak (afhankelijk van de grootte van het kunstaas 1 tot 4/0), aangezien er zonder extra dreg wordt gevist. De reden voor dit laatste is dat een extra dreg een optimale actie en vrij spel van de scharen van de kreeft zou verhinderen en bovendien dat de dreg dan snel met de hoofdlijn in de war zou raken.

Bij de genoemde jigkoppen wijst de haak naar boven en kan de kreeftimitatie zich als een echte kreeft bewegen. Bij het omhoog tikken van het kunstaas zwemt de kreeft naar achteren en glijdt vervolgens met zijn scharen naar beneden over de bodem. Bij de pauze gaat de jigkop dan met de haak naar boven staan, richt de kreeft zich op en neemt dan de bekende afweerhouding met naar boven gerichte scharen aan. Dat is voor roofvissen dan in vrijwel alle gevallen het teken om toe te slaan.

Krijgt u bij het vissen met een shad bijna altijd de aanbeet in de afzinkfase - de lijn strekt zichzelf door de zwaartekracht - bij het vissen met een kreeft-imitatie -komen de aanbeten in de rustfase. En daarom moet die ook langer zijn dan bij het -vissen met shads. Daarom ook moet de lijn altijd onder spanning staan, aangezien u anders de mooiste momenten van een visdag zult missen!

                       


Gemarineerd
Plastic kreeften worden net als veel andere plastic kunstaassoorten door de producenten van speciale reuk- en smaakstoffen voorzien. In de eerste plaats moeten dergelijke kunstaassoorten ondersteund door een perfecte marketing vissers vangen, maar in veel gevallen zorgen zij inderdaad voor meer vis. Vooral wanneer er met zout wordt gewerkt. De zoutkorrels hechten zich erg goed aan het plastic en onder water ontstaat er een ‘zoutwolk’ die niet alleen vis aantrekt, maar er ook voor zorgt dat een vis een eenmaal in zijn bek genomen kunstaas niet meer zo snel loslaat.

Ratelende scharen
Op de Amerikaanse markt zijn erg veel kreeftimitaties te vinden, waarvan sommige met ratelkogeltjes zijn uitgerust. De kogeltjes bevinden zich in capsules van hard plastic in uitsparingen in de scharen. Deze capsules -zorgen naast geluid ook nog voor een opwaartse kracht, waardoor de scharen tijdens de rustfase omhoog gaan staan in de afweerhouding. En dat wordt door roofvissen erg gewaardeerd.

Donker
Echte kreeften hebben van nature een donkere huidskleur die onder water voor een prima -camouflage zorgt, wanneer zij zich tussen -stenen hebben teruggetrokken. Daarom heb ik een voorkeur voor donkerdere kleuren, zoals bruin, zwart, lila et cetera. Experimenten hebben -duidelijk gemaakt dat donkere kleuren meer en beter vangen dan kreeften in de -kleuren oranje, groen of geel. Bedenkt u -echter wel dat kreeften in de natuur -tussen stenen nauwelijks opvallen, maar dat ze als een rode lap op een stier werken, zodra ze zich in open water begeven boven een heldere zand- of -kiezelbodem.

Het volledige artikel van Dietmar, plus nog veel meer ander zeer interessant roofvisnieuws, kunt u vinden in nummer 47 van Dé Roofvis, dat inmiddels in de betere hengelsportzaak en/of boekhandel- kiosk is te verkrijgen. U kunt natuurlijk ook gewoon abonnee worden dan krijgt u ieder nummer automatisch in de bus. Klik hier voor meer informatie.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -