**KLAAR**        Verticalen op snoekbaars deel 5 – SNOEKBAARS

DE NIEUWE UITDAGING DEEL 5 – SNOEKBAARS

Door Dennis van der Noot & Pieter Kofman

Top 10
Na onze verhandelingen over shads kon het niet uitblijven, en ja daar kwam de onvermijdelijke vraag nog wel gesteld door H.S. himself… Wat is jullie toptien als het om shads gaat? En juist die vraag is zo moeilijk te beantwoorden, want de wijsheid van die ene shad op die goede dag is nu juist de misgreep van de ander. Toch maar proberen, maar we zeggen erbij, morgen is het misschien weer anders!

                       


“Ons toptien overzicht voor het verticalen…”

We maken echter twee maal een top vijf, vijf shads voor in de zomer en vijf shads voor in de winterperiode. De gebruikte kleuren van onze favoriete shads zijn in eerste instantie altijd de natuurlijke kleuren zoals wit/groen/bruin en daarvanuit experimenteren wij met andere kleuren.

ZOMER;

Salty shaker: in het grote model zowel als het kleine een lawaaischopper tot en met door de grote lepelstaart, en dat is in de zomer altijd goed voor een aanbeet. Twister shad: in al zijn uitgaven een supervanger in de zomer. Kan in de zomer groter worden gevist dan in de winter is ook een hele goede om mee te werpen. AA shad: een nogal slappe zeer flexibele shad met een grote schommelstaart is echter wel erg snel kapot gebeten vooral op de staartdreg. Kan daarom vervangen worden door de FT shad die echter wel wat stijver is maar voor de rest precies hetzelfde. Culprit shad: een super allround shad mag in geen enkele aasdoos ontbreken, is ook werpend goed mee te vangen, probeer deze shad eens op de ondiepe platen en vis hem met snelle halen terug. In de zomer de culprit met de dunne staart gebruiken. Grub: een dikbuikige, nogal zwaar aan de hengel trekkende shad, die toch regelmatig voor de nodige actie zorgt.

                       


“De 5 zomerfavorietjes van Dennis en Pieter; A (Salty Shaker) (B1 Spro-twister shads) (B2 Dubbel-twister) C (AA shads) D (Culprit, links nieuwe model, rechts oude model) E (Grub)”

WINTER;

Culprit shad: ja gewoon lekker ouderwets, de culprit is en blijft een knaller in de winter, langzaam driftend een beetje diagonaal vissen, en deze uit de oude doos is een vanger zonder weerga. Probeer de “oude” uitvoering (drie ringetjes op het rugje/ stram staartje) op de kop te tikken sommige dagen willen ze niet anders. Splittail: in de winter hoeft het allemaal niet zo uitbundig meer. Deze shad is recht onder de top goed te vissen, daarbij niet te veel bewegen en dan… Finn S: laat deze shad zijn verleidelijke dans net boven de bodem uitvoeren. Een klein tikje opliften van de bodem en dan even laten golven, geeft bijna een vangst garantie. Glass shad: een super stijve shad met geringe actie. Vraag je niet af waarom, deze shad beweegt nauwelijks, maar hij kan super zijn. En hebt u wel eens een klein visje zien zwemmen? Ook daar zie je bijna niet dat hij beweegt! FT shad: Voor op de dagen dat ze een ietwat frivolere aanbieding willen hebben op die winterdag. De schommelende staart doet verleidelijk zijn werk, en het lichaam flankt licht daarbij.

                       


“En hier dan de 5 winterfavorietjes van dit moment:A (Culprit, “oude” model) B (Splittail) C (Finn S) D (Glass shad ) E (F.T. shad)”

Zo, nu het op papier staat gaan we alleen nog maar meer twijfelen. Het is ook zo’n machtig mooie materie dat snoekbaarsvissen, je komt er nooit uit. Gelukkig maar, want zo moet deze top tien ook maar gelezen worden (flop tien). De snoekbaars bepaalt uiteindelijk wat de beste shad is. Maar we hopen het u, met onze persoonlijke keuze, toch wat gemakkelijker gemaakt te hebben. Als u deze shads mee naar het water neemt in de genoemde periodes valt u zich in ieder geval geen buil.

Lezersvragen
Er zijn ondertussen een flink aantal vragen gekomen door TF-lezers.We zullen er hier alvast een aantal behandelen. P. Kerkhof en I. des Frites hadden beide een vraag over shads in combinatie met geur-/smaakstoffen en of wij weleens shads van geur-/smaakstof voorzien. Om die vragen te beantwoorden proberen wij in het kort uit te leggen hoe en welke shads er al fabrieksmatig voorzien zijn van diverse geur-/ en smaakstoffen.

De Culprit shad bijvoorbeeld bestaat voor 85 a 90 procent uit kunststof. Het overige bestanddeel van 10 a 15 procent is van een soort vismeel en deze twee bestanddelen probeert men in de fabriek goed door elkaar te mengen. Dit mengen gaat niet altijd even goed, waardoor er Culprit shads ontstaan die, in verhouding, relatief weinig vismeel bevatten of juist veel vismeel bevatten. Mocht de snoekbaars hier gevoelig voor zijn, en dat geloven wij, dan betekent het dat je een beetje mazzel moet hebben bij de aankoop van deze culprit shads en moet hopen op een partijtje shads waar veel vismeel in verwerkt is. Wij geloven hier heilig in. Er zijn ook Culprit shads (worms) waar zout op gestrooid is. Fabrikant Riptide die de Culprit shads maakt was de eerste die uberhaupt geur-/smaakstofen in en op zijn shads verwerkte.

De Mann’s shads zijn fabrieksmatig voorzien van een geur-/smaakstof in de vorm van een soort coating over de shad heen, zoetig van geur, en een beetje vettig. Dit komt door een soort “boter” waarmee de shadmallen zijn ingesmeerd in de fabriek. Deze boter is een aminozuur (FS494) die blijft plakken op de shad nadat die uit de mallen worden gehaald. Dit aminozuur is dus ook een soort geur-/smaakstof.

Fabrikant Berkley heeft de zogenaamde Powerbait-shads op de markt. Bij de fabricage van deze shads word er visolie meegekookt bij het kunststof. Deze Powerbait shads meuren werkelijk een uur in de wind. Over geurstoffen gesproken… Er zijn natuurlijk nog meer kunstaasfabrikanten die geur- en smaakstoffen toevoegen aan hun shads maar om die allemaal op te noemen wordt wat teveel.

Zelf hebben wij ook wat getest met de in de handel zijnde geur- en smaakstoffen. Het betreft hier de verschillende soorten dikke vloeibare olieachtige substantie die, volgens de verpakkingen, een zeer aanlokkelijke geur-/smaakstof afgeeft. De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat na een aantal keren gebruik gemaakt te hebben van dit spul ons de resultaten wat tegenvielen. Er was slechts één dag waarop het leek alsof deze geur-/smaakstoffen echt werkten. Door beide met dezelfde shad te gaan vissen waarbij de één met geur-/smaakstof en de ander niet, konden we dit testen. Wel wat magertjes dus deze resultaten, misschien niet lang genoeg getest. Wat ook een goede methode kan zijn om je shads te voorzien van geur-/smaakstof is het maken van een papje van verse spiering waar je de avond voordat je gaat vissen je shads inlegt. Dit papje maak je door een aantal spieringen in de blender te gooien totdat er een dikke brei ontstaat die je over de shads kan smeren. De shads zullen de volgende dag dan voor een aantal uren voorzien zijn van een “natuurlijk” aas geur en smaak. Of iedereen blij zal zijn thuis met dit gekokkerel valt te betwijfelen. We zullen in de toekomst het fenomeen geur-/smaakstof toch verder onderzoeken. Dit omdat wij geloven dat de snoekbaars hier toch gevoeliger voor is dan menigeen denkt.

                       


“Door dit soort plaatjes verlang je weer sterk naar de zomer”

Ook een vraag of meer een opmerking van een lezer, dhr. A. van Wiggen, betreft het monteren van de staartdreg op een andere manier zoals door ons omschreven in het vorige artikel. Deze lezer zegt: “de wijze zoals beschreven, met een fleurnaald de dyneemalijn door de shad heen steken, kan nogal eens voor een beschadiging van de shad zorgen omdat de vis alleen de staartdreg te pakken heeft. Vooral jonge snoek wil nogal eens kopschudden waardoor de lijn als het ware door de shad heen scheurt. Ik ben toen zelf overgestapt op een montage buiten de shad om, dit keer echter niet met dyneema maar met knoopbaar staaldraad (Pro Leader of Predator) met een dyneema kern. De dreg wordt bij voorkeur aan de bovenzijde in de shad gestoken en negen van de tien keer bijt de vis en komt de dreg los van de shad. De vis zit keurig gehaakt en de shad blijft onbeschadigd”.
Natuurlijk kunnen wij dit niet weerleggen. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren om de shad te prepareren. In dit geval is het zelfs een goede tip. In onze eigen situatie durf ik toch wel de door ons omschreven montage aan, daar wij nagenoeg alleen maar vissen op wateren waar je bijna geen kans hebt om een snoek te haken. Niet omdat we geen snoek willen vangen maar omdat er bijna geen snoek zwemt. En door het kopschudden van een snoekbaars komt het bij ons zelden voor dat de dyneemalijn door de shad heen scheurt. Wij vinden dat door de montage buiten om, de presentatie te lijden heeft. Dit is wat pietluttig gedacht maar ons gevoel zegt dat je bij het snoekbaarsvissen aan de presentatie geen concessies moet doen. Wij halen een vuiltje ook direct van de haak, misschien alleen een vertrouwenskwestie maar vertrouwen in je materiaal is voor ons erg belangrijk.

De laatste lezersvraag van vandaag, van dhr. A. Bijhold, die wij voor deze keer behandelen is de volgende: “Met belangstelling kennis genomen van het artikel over monteren van shads. Mijn vraag is of er wel of geen stalen onderlijn gemonteerd moet worden bij het vissen met shads. Of is dit ook een persoonlijke voorkeur?”
Het wel of niet monteren van een stalen onderlijn bij het vissen met shads hangt helemaal af van de situatie waarin u zich bevindt en natuurlijk ook de vissoort waarop u vist. Mocht u op een water vissen waar de kans op een snoek groot is dan is een stalen onderlijn een must. Op wateren waar geen of weinig snoek huist, zullen wij geen stalen onderlijn gebruiken. Wij houden er rekening mee dat door een stalen onderlijn, hoe dun ook, toch een mindere presentatie aan de shad wordt gegeven. Dat kan op dagen dat de snoekbaars lastig te vangen is het verschil maken tussen vangen of niet vangen. De snoek zal hier echter nagenoeg geen problemen mee hebben.

Tot zover dit artikel en de volgende keer gaan wij dieper in op de beschikbare hengels en molens en geven tevens weer onze antwoorden op de gestelde vragen van de lezers. Heeft u een vraag, stel hem gerust! Mail deze dan naar info@totalfishing.nl en wij zullen hem in één van de volgende afleveringen behandelen. Veel succes!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een topweer vandaag…
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -