**KLAAR**    Verticalen op snoekbaars (deel 4) SNOEKBAARS

De nieuwe uitdaging (deel 4)

door Dennis van der Noot & Pieter Kofman

Na een opsomming van de soorten en kleuren, komen we nu aan de daarbij behorende presentatie en het gebruiksklaar maken van de shad. Ten eerste wordt de shad verticaal c.q. diagonaal gevist. Ook werpen wij met shads en dan met name in de zomer op ondiepe platen (tot max. 7mtr.) en langs taluuds. Een enkele keer werpen of trollen wij met kleine pluggen op snoekbaars. De shad, zoals wij die kennen, is een veelal Amerikaans product en wordt in de States vooral toegepast op de blackbass of walleye visserij. Nu is het wel zo dat de Amerikanen niet met deze shads verticalen maar deze shads werpend en jerkend binnenvissen, kijk maar eens goed naar de verpakking van uw shads.

                       


“Van dergelijke vissen kan je echt genieten”

Alle technieken staan op het zakje behalve het door ons toegepaste verticalen, rare jongens die Yanks. Om verticaal te kunnen vissen monteer je de shad op een loodkop (jigkop) en om je kunstaas een actie te geven beweeg je de shad omhoog en omlaag (verticalen) boven de bodem. Het omhoog en omlaag bewegen moet u niet zien als een wild op en neer pompen van het aas, het is meer het voorzichtig optikken en neerzetten van het kunstaas. Vooral het neerzetten vergt veel concentratie, het is de bedoeling dat u slechts eventjes de bodem raakt alvorens u de shad weer een tien tot twintigtal centimeter omhoog tikt. In de zomer mag dit met wat meer actie dan in de winter periode. Wanneer de shad langzaam afdaalt richting bodem krijgt u veelal de aanbeet, het aanraken van de bodem is niet meer dan het controleren of u nog op de juiste diepte vist. Er zijn nog heel wat varianten op dit thema, een dubbele tik omhoog of het laten golven van het aas, een zachte of keiharde tik omhoog etc, etc. Ook het net boven de bodem laten zweven van het aas zonder dit te bewegen kan tot zeer felle aanbeten leiden en is vooral in de winter zeer succesvol.

                       


”Laten zweven van de shad zonder deze te bewegen kan ook succesvol zijn”

Het variëren van de presentatie is erg belangrijk tijdens uw visdag, waarom? Omdat die dekselse glasogen het de ene dag zo en de andere dag weer zo willen hebben. Wij durven zelfs te stellen dat een bepaalde soort shad goed bij een persoon past, dit door zijn of haar favoriete slag. Zo zal de een meer succes hebben met b.v. een slug dan iemand anders. Dit puur en alleen door de actie die hij of zij aan het aas weet te geven. Wat ook de actie van uw kunstaas bepaald is de bootcontrole, gaat u snel langs een taluud of driftend over een plaat zult u eerder diagonalen dan verticalen. Vist u daarentegen langzamer dan komt het kunstaas direct onder de boot en verticaalt u echt, beide manieren hebben zo hun voordelen.

Als u diagonaal vist zal het kunstaas, door de opwaartse druk van water en lijn, vanzelf een mooie zwevende actie krijgen, dit moet u echter zelf doen als u aan het verticalen bent. De verdere voor- en nadelen van het op snelheid vissen zullen we in een ander artikel met u bespreken evenals de eerder genoemde bootcontrole. We gaan nu de shads maar eens gebruiksklaar maken maar eerst nog wat over de te gebruiken loodkoppen & haken.

                       


“Een lange punttang werkt perfect bij het onthaken”

loodkoppen & haken….
De loodkop is een zeer belangrijk onderdeel van de verticaalvisserij, de vorm en het loodgewicht zijn bepalend voor de presentatie en diepte waarop gevist kan worden. Allereerst de vorm van de loodkop. Er zijn vele vormen, maar wij gebruiken alleen ronde en de zogenaamde erie loodkoppen. Het voordeel van de erie loodkop is dat hij bij het landen op de bodem rechtop blijft staan, dit is erg belangrijk bij het werpend vissen met shads. Bij het terug vissen zal u anders snel vast komen te zitten aan vuil, ook is een rechtopstaande shad een makkelijk te grijpen prooi voor onze rover. Verticaal vissend zien wij minder voordelen ten opzichte van de klassieke ronde loodkop, het is namelijk niet onze bedoeling om de loodkop lang neer te zetten. Naast het gewicht van de loodkop is de haak een vaak onderschat onderdeel. Ook wij hebben in het begin loodkoppen gekocht tegen een zachte prijs met dito haken. Deze haken waren zo zacht dat deze zeer gemakkelijk konden worden verbogen en dit heeft ons veel vis gekost. Alleen met harde scherpe haken is de vis goed aan te slaan. Bij een zachte haak gaat veel van het inhakingsvermogen verloren aan het meebuigen van de haak. Let hier dus goed op bij de aanschaf.

Het loodgewicht waar wij het meest mee vissen is een 10 grams of een 14 grams loodkop en al naar gelang je dieper gaat of in de stroming vist kan je zwaarder of lichter gaan. Wel hebben wij het gevoel dat, mits je natuurlijk wel een goede controle behoud, het beter is zo licht mogelijk te vissen. Een snoekbaars zal dan minder moeite hebben met het aas op te zuigen. Toch geloven wij ook in de theorie dat op sommige dagen het neer laten ploffen van een wat zwaarder lood een vis kan doen aanbijten. Het moet namelijk voor een vis irritant zijn als hij van afstand dat loodje steeds dichterbij hoort en voelt komen totdat hij vlakbij is en dan…. Je moet beide dingen maar eens uitproberen op een visdag, feit is dat licht lood ook licht vist en dat is met een hele dag verticalen erg lekker.

                       


“De verdikking achter de loodkop wegknippen is het behoud van je gevoelige shads”

koken & plakken…
Nu de loodkop is uitgezocht gaan we over tot het samenstellen van loodkop en shad. Als je de shad uit het zakje haalt is hij meestal een beetje verfromfraaid, het staartje zit scheef, de shad is krom, etc. Wij vinden dat de shad dan niet zijn juiste actie heeft en doen hier eerst wat aan voordat wij gaan samenstellen. Voordat we de shad aan de loodkop gaan plakken gooien wij deze eerst een minuutje in kokend water, je zult versteld staan van het resultaat. Niet alleen dat de shad prachtig in zijn oorspronkelijke vorm is terug gekomen maar ook dat hij erg flexibel is geworden. De hitte van het kokende water heeft namelijk ook de weekmaker in het plastic weer een opfris beurt gegeven en daardoor is de shad weer zacht geworden.
Nu kun je de shad aan de loodkop schuiven en met een druppeltje superlijm vastzetten, dan zal na een aanbeet de shad keurig op zijn plaats blijven zitten. Probeer wel de shad recht op de haak te monteren, dit om een optimale presentie te garanderen. Nu rest ons nog een staartdregje te monteren, dit voor de voorzichtige aanbeten van een snoekbaars. Wij gebruiken hiervoor een dikke lijn b.v. 50 ponds dynema, niet voor de trekkracht maar vanwege de diameter. Als u een vis heeft gehaakt op de staartdreg zal bij een dunne lijn deze meteen door de shad scheuren en zo de shad vernielen, met een lijn met een grotere diameter heeft u daar minder last van.

Een staartdreg monteert u als volgt. Neem de dynema lijn, knip 20 centimeter af en knoop aan één kant hiervan een dreg. Steek vervolgens een fleurnaald van de kop door naar het achterlijf van de shad, dit ter hoogte van het denkbeeldige aarsgat van de shad. Nu het dynemadraad met dreg doorhalen totdat de dreg tegen of in de shad zit. Let er op dat de shad niet vervormt door deze actie. Nu met een paar halve steken de dynemadraad aan het oog van de loodkop vastzetten, druppeltje superlijm erop en klaar. Dit is in het begin een heel karwei maar geloof me als u er een paar heeft geplakt gaat het al snel makkelijker. Rest ons nog de maat van de staartdreg, wij vissen meestal met een maatje 4 of maat 6 van een gerenommeerd dreggenmerk als Gamakatsu. Zorg voor kwaliteits dreggen want een mooie vis verspelen doet pijn.

                       


“Alles wat nodig is om een complete shad te monteren”

                       


”Shad, loodkop en extra dreg”

                       


”Drupje secondelijm net achter de kop”

                       


”Met een fleurnaald trek je de lijn door de shad”

                       


”Knoop de lijn aan de kop en klaar is de shad”

Extra tip; voor slanke shads/slugs is het raadzaam om de verdikking achter de loodkop op de haaksteel weg te knippen. Een slanke shad over deze loodverdikking geschoven geeft zoveel spanning op de shad dat er een grote kans bestaat op het openscheuren van de shad na een aanbeet. Zonder deze verdikking op de haaksteel blijft de shad langer heel en beter in balans. Tevens een goede tip is het weglaten van de staartdreg bij shads kleiner dan 10 centimeter. Door het naar binnen zuigen van de kleine shad door de snoekbaars blijkt nogal eens dat de staartdreg een hinderlijk opstakel vormt. Bij de aanbeet krijgt de shad niet de kans om geheel opgezogen te worden. De staartdreg blijft aan de buitenkant van de bek van de snoekbaars hangen, de grote haak op de rug van de shad pakt hierdoor geen vlees en zorgt er zo voor dat u veel meer vis verspeeld tijdens het drillen. Let maar eens op hoeveel snoekbaars u vangt met de staartdreg buiten de bek gehaakt. Tenminste , dat is onze ervaring.

Als u bent gewapend met een paar goede shads is het in ieder geval niet meer mogelijk dat het materiaal de schuld krijgt van een verloren visje. Neem daarom rustig de tijd voor het klaarmaken van uw kunstaas, wij geloven namelijk heilig in de spreuk “een goed vakman herkent men aan zijn gereedschap”. Veel plakplezier en tot het volgende artikel waarin we onze favoriete shads zullen presenteren en verschillende vragen van lezers zullen beantwoorden. Heeft u een vraag waarop wij in een volgend artikel kunnen reageren stel die dan via info@totalfishing.nl. Een gezond 2004!