DE NIEUWE UITDAGING – SNOEKBAARS (1)
Door Dennis van der Noot & Pieter Kofman
Al jarenlang als specialist aan het vissen op karper? Op witvis of snoek? Ook het gevoel dat de uitdaging om die ene vissoort te vangen helemaal (of voorlopig) verdwenen is? Je bent als specialist door het hele arsenaal van systemen en trucs gegaan maar bent toe aan een nieuwe uitdaging, een andere vissoort , een andere visserij? Dat gebeurt éénieder toch wel een keer, of niet soms. Ons is het dus ook overkomen.
Wij, Dennis van der Noot en Pieter Kofman, hebben altijd redelijk succesvol op snoek gevist maar op het eind waren wij, zogenaamde snoekspecialisten, niet meer gemotiveerd om zoveel uren en geld te investeren in deze toch mooie vissoort. Dus de nieuwe uitdaging wordt een nieuw te belagen vissoort met allemaal nieuwe systemen en trucs. Wij hebben niet lang na hoeven te denken over de nieuwe uitdaging. Het werd de snoekbaars. Zogenaamd wispelturig en vaak moeilijk vangbaar, dit werd ons nieuwe doel. Pikant detail; voorheen als snoekvissers hebben wij die vertico’s maar wat vaak uitgelachen, die softies, met dat ielige materiaal en dat geverticaal. Nu, twee jaar later, willen we niet meer anders.
De snoekbaars dus. En dan…… allereerst de basis. Hoe zit die visserij in elkaar en hoe komen wij zo snel mogelijk achter de informatie en materialen die nodig is om de snoekbaars (regelmatig) te kunnen vangen. Dat proberen wij u nu en in volgende artikelen te geven. Lees in eerste instantie veel artikelen in magazines over de snoekbaars, bekijk video’s, koop boeken of leen ze bij de bibliotheek, stel vragen aan snoekbaarsspecialisten op beurzen en surf regelmatig op internet bij de roofvissites die weten waarover ze praten. Deze info kan van Nederlandse snoekbaarsspecialisten zijn maar kan net zo goed van buitenlandse specialisten komen. In ieder geval, doe je huiswerk, wat nodig is als je serieus van specialisatie veranderen wil.
Leer ook een beetje van de biologie van deze vissoort. Dit komt u later zeer zeker van pas op het water. Uiteraard wint u informatie in bij een hengelsportspeciaalzaak die gespecialiseerd is in snoekbaarsvissen. Deze mensen krijgen enorm veel terugkoppeling van hun klanten over de laatste vangsten maar ook over de succesvolste technieken van dat moment. Natuurlijk heeft deze speciaalzaak ook de materialen en kennis om u als “snoekbaarsleek” op weg te helpen.Mocht je ook nog het geluk hebben om 1 of een aantal snoekbaarsspecialisten persoonlijk te kennen maak hier dan gretig gebruik van en vraag hem of hun het hemd van het lijf. En als het even kan, wees dan zo brutaal om te vragen of je niet een dagje mee het water op kan om het snoekbaarzen te leren, dat hebben wij ook gedaan, en een snellere en betere manier om kennis van deze visserij op te doen zal je nooit krijgen. Voorheen was er zelfs een hengelsportspeciaalzaak in Amsterdam die klanten meenam en je de kans gaf om het snoekbaarzen te leren op ‘t IJ en Noordzeekanaal. Dat was een gouden kans die vele vissers met beide handen hebben aangepakt, want mooier kon natuurlijk niet. Helaas, deze hengelsportspeciaalzaak in Amsterdam heeft het nu te druk met het ontwikkelen van andere belangrijke hengelsport producten, dus schiet het promoten van het verticalen er bij in, maar misschien een idee voor andere winkeliers in het land?
De keus hoe de snoekbaars te belagen is volledig aan u. Het vissen vanaf de oever bied enige mogelijkheden en is zeker geen verkeerde keus om te beginnen en te leren. Het vissen vanuit een boot bied zowaar nog meer mogelijkheden. U bent mobieler en verkeert in de luxe om met een dieptemeter/visvinder de bodemstructuur snel te onderzoeken. De oevervissers ontberen deze snelle informatie en moeten het dus doen met de kennis die ze al hebben van het betreffende water waar ze willen gaan vissen. Vaak zullen deze vissers vanaf de oever de beste stekken moeten delen met andere vissers. De stekkeuze is wat dat betreft een stuk beperkter.
Door de mobiliteit van de bootvisser zullen deze op stekken kunnen vissen die vanaf de kant niet te bereiken zijn. En in combinatie met de dieptemeter/visvinder zal de bootvisser de goede bodemstructuur en de eventuele scholen met prooivis sneller kunnen lokaliseren. Dit is natuurlijk een van de belangrijkste factoren van het snoekbaarsvissen, lokaliseren. Snoekbaars is in de buurt van de prooivis en u zal met een juiste presentatie van het (kunst)aas deze stekelridders kunnen belagen. Ook als de prooivis zo een, twee, drie niet gevonden wordt kan door middel van b.v. het trollen met een plug snel de actieve vis opgezocht worden. Allemaal voordelen t.o.v. het vissen vanaf de oever. Is het vissen vanuit een boot dan zaligmakend? Nee, er kleven ook nadelen aan. U zult flink moeten investeren in een boot, volledig voorzien van accessoires. Buitenboordmotor, elektromotor, accu(‘s), acculader, dieptemeter/visvinder, trailer, opslagplaats voor het hele zwikkie, vaarbewijs indien de boot sneller vaart dan 20km per uur, enz. U zal dit ook allemaal moeten onderhouden. Al met al een hele beste investering. Ook is het niet mogelijk om elk water met de boot te kunnen of te mogen bevissen omdat er geen trailerhelling aanwezig is of omdat de regelgeving geen bootvisserij toelaat. Het snoekbaarzen vanuit een boot zal enige oefening vergen. De controle over de boot indien driftend of langzaam varend gevist, en de presentatie van het (kunst)aas zal in eerste instantie veel vis kosten. Maar oefening baart kunst. En er zijn veel snoekbaarsvissers die zo’n volledig uitgeruste boot bezitten en regelmatig vele snoekbaarzen in de boot landen.
Nu zijn de bellybootvissers ten onrechte hierbuiten gelaten. Deze vissers kunnen dezelfde voordelen hebben, en soms wel meer, als de bootvissers met dien verstande dat ze natuurlijk minder snel diverse stekken kunnen onderzoeken en niet bij elk weertype het water op kunnen gaan. Prijstechnisch is een bellyboot ook veel voordeliger. U zult zelf de voor- en nadelen tegen elkaar moeten af wegen.
Wij zullen in deze artikelreeks hoofdzakelijk schrijven over het snoekbaarzen vanuit de boot en dan specifiek het verticalen. Niet omdat wij vissen vanaf de kant of vissen vanuit een bellyboot niet leuk vinden, maar meer omdat wij het meeste ervaring met het bootvissen en het verticalen hebben. Tevens proberen wij u stap voor stap onze ervaringen te delen, die voor ons heel goed hebben uitgepakt. Dit betekent natuurlijk niet dat wij de wijsheid in pacht hebben. Er zullen altijd mensen zijn die een andere kijk op het verticalen hebben dan ons en dat is, gelukkig, hun goed recht. Probeer in ieder geval altijd, alleen of met u vismaat, zelf initiatief te tonen om te komen tot een interessante visserij om zo u visserij te verijken en tot het beste resultaat te komen.
Onze eerste (snoekbaars)stappen hebben wij gezet op het Noordzeekanaal, nu ons thuiswater. Onze ervaringen komen hoofdzakelijk hier dus ook vandaan. Na twee jaar intensief vissen op snoekbaars op dit kanaal, denken wij dat wij in staat zijn om hier altijd vis te vangen. Vangstgarantie? Ja, niet één of twee visjes, maar op de slechtste dagen nog altijd wel twintig of dertig stuks. Op de beste dagen vangen wij ver boven de honderd stuks. Dit is geen grootspraak, maar puur een investering die wij hebben gedaan om elke week dit water te doorgronden en te analyseren om zo tot deze resultaten te komen. Nou zullen er veel snoekbaarsvissers zijn die hun neus ophalen voor het Noordzeekanaal omdat er zoveel “haringen” te vangen zouden zijn. Ja ook die dagen komen voor, maar afgelopen jaar vingen wij zeer veel vissen van boven de vijftig en zestig centimeter. Dat zijn toch mooie vissen. En dat deze vissen natuurlijk niet als vanzelf aan de haak gaan hangen zal u wel duidelijk zijn, daar moet flink voor gewerkt en geïnvesteerd worden. Trouwens, af een toe worden er ook op het Noordzeekanaal best grote snoekbaarzen gevangen.
Als u het, net zoals ons, leuk vind om af en toe veel te vangen (wie niet!?), en wat minder groot weliswaar, zit u al gauw elke week op dit water te vissen. Het word een verslaving zullen we maar zeggen. Wel een gezonde verslaving. Wat natuurlijk een enorm groot pluspunt van de vele kleinere snoekbaars is die hier zwemt, is dat als u eenmaal goed aan het vangen bent, u veel kan experimenteren met allerlei kunstaas en zo flink aan u vertrouwen kan werken om het eens op een andere manier te proberen. Dit vertrouwen in ander kunstaas zal moeilijker te verkrijgen zijn op een water waar niet zoveel gevangen wordt.
Wij willen, in een aantal artikelen, zoveel mogelijk tips en interessante informatie van ons geven die, mits de tips goed uitgevoerd en de info goed opgeslagen is, op het Noordzeekanaal, of ergens anders, de visdag tot een succes kunnen/zullen maken.
Voor ons is het al zover, maar wordt het voor u ook een Nieuwe Uitdaging?
(wordt vervolgd)