**KLAAR**          Veel zeebaars           langs de Nederlandse kust…

Veel zeebaars langs de Nederlandse kust…

Door Joop Folkers

Vorige week ontving ik een leuke e-mail van Ben v/d Kruk uit Rotterdam, die er na het lezen van een van de vele zeebaarsartikelen op Total Fishing eens op uit trok om zijn eerste zeebaars aan de schubben te komen.

“Gewapend” met jigkoppen, pluggen en shads trok onze vriend richting Europoortgebied. Resultaat 12 zeebaarzen! Oké, zo berichtte hij, het waren niet allemaal joekels, maar de grootste vis was toch 57 cm. lang! Zo zie je maar, dat iedereen nu zijn zeebaars kan vangen. Ook vanaf de vele strekdammen in zowel de Waterweg als voor de Westlandse kust zijn momenteel echt een leuke stekels te vangen.

                       


“Vanaf de kant wordt er momenteel leuk gevangen mits…..je vist met het kunstaas wat de zeebaars op dat moment graag ziet!”

Gezien de grootte van de vissen is het raadzaam om je kunstaas aan te passen. De gemiddelde vis is ongeveer zo’n 40 cm. (met uitschieters tot ruim 70 cm.) maar dat kan de pret niet drukken. Zeker op het moment dat ze in enorme scholen langs de kant jagen, is het genieten geblazen. De snoeiharde aanbeten doen je soms vermoeden dat het om reuze vissen gaat.

Opvallend is echter, dat ze bepaalde kunstaassoorten gewoon negeren. Neem bijvoorbeeld afgelopen donderdag. De zee was een grote massieve kolkende massa met duikende en krijsende meeuwen. Vriend zeebaars was los zoals we het slechts zelden hadden gezien. Overal hoorde het “gesmak”van honderden vissen die zich tegoed deden aan de omhoog gejaagde zeeblieken en zandaaltjes. Het kunstaas bij uitstek moest, gezien dit natuurlijke aas, een slanke lepel zijn die je net effe onder de oppervlakte kon bevissen. Nou, en daar gaat je theorie dan weer, want niets bleek minder waar. We spinden onze lepels werkelijk dwars tussen de jagende zeebaarzen door maar ze keken er amper naar! Uiteraard schakelden we beiden na een aantal worpen over op een andere kunstaassoort. Mijn maat probeerde een jigtwister combinatie terwijl ik overging op een kleine shad (de Salt Water Assassin-sea shad white 10 cm.) je gelooft me of niet, maar nu was werkelijk iedere worp op mijn Assassin raak terwijl ze ook nu de jigtwister combi nauwelijks bekeken! Tja, verzin het maar. Pas toen mijn maat overschakelde op het overbekende blauwe Rapala makreeltje (CD-7SM Mag) was het ook iedere worp raak.

Ik bedoel hier alleen maar mee aan te duiden dat, ook al zit de zeebaars er nog zo dik, je ze zeker niet altijd kunt vangen aan een bepaalde kunstaassoort! Ook ik begreep hier werkelijk geen snars van, want je zou zeggen als zo’n massieve school vis aan het jagen slaat, ze echt alles pakken wat door het water schiet. Maar uit dit gebeuren blijkt dat dus niet waar!
De verhalen dat er nauwelijks zeebaars onder de kant zit kun dus je rustig naar het land der fabelen verwijzen. Gewoon even aanpassen aan wat de zeebaars graag ziet!

                       


“Geniet ervan en….stekel ze!”

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -