Valentia Islands, topstek in Zuidwest Ierland (2)
door Joop Folkers
De volgende dag trokken we richting Skelligs. Twee hoge steile eilanden die ten zuiden van Valentia uit zee opreizen. Het kleinere eiland staat bekend om zijn enorme populatie Jan van Genten. Volgens insiders, telt deze kolonie maar liefst 40.000 paartjes!
Het grootste eiland is vooral bekend geworden doordat een groep monniken er ondanks de primitieve middelen vele tientallen jaren hebben gewoond en gewerkt. Tussen deze twee eilanden, ligt een uitgebreid rif met vele hoge pieken, op hun beurt weer afgewisseld door zandplaatjes. Een uniek gebied voor skate, pollak, leng, conger en soms zelfs porbeagle (haringhaai). Een stek, waar het door de vele ondieptes, eigenlijk vrijwel altijd wel stroomt. Terwijl de eerste makreelstrips richting rif werden gestuurd, stond ik al weer met een kromme spinlat. Ook nu was het weer een dikke pollak die mijn zwarte shad niet met rust had kunnen laten. Terwijl de bodemvisserij niet echt geweldig was, knalde de ene na de andere dikke pollak op ons kunstaas. Op het moment dat de getijdestroom wat sterker werd, begon de bodemvisserij weer beduidend beter te worden. Met regelmaat verschenen er dan ook schitterend getekende kathaaien aan de oppervlakte.
“Ook prachtige gepen zitten er volop”
Ook vriend conger en leng hadden trek gekregen en pakten werkelijk alles wat er langs hun kop kwam. Ik wilde eens wat anders proberen en beaasde mijn Hokkai paternoster (7/0 haken) met kleine strips makreel. Het waren in hoofdzaak steenbolken en lipvissen die zich hieraan tegoed deden. Leuk was het feit, dat de steenbolken op hun beurt weer werden gepakt door mooie congers! Kortom, het was weer als vanouds! Besloten werd, om de laatste paar uurtjes van de dag driftend door te brengen op een diep rif vlak onder de kant. Daar maakten we een goede kans op grove leng. En niets bleek minder waar, want al tijdens onze eerste drift stonden we allemaal met een kromme stok. Lengen, maar toch ook weer congers pakten onze beaasde witte verenlijnen en pilkers. De visserij met kleinere haken leverde regelmatig een triplet lipvissen op.
Omdat een van de jongens nog nooit een blauwe haai had gevangen, werd besloten om de volgende dag enkele haaien hengels uit te zetten. Het restant makreel van de vorige dag, was ruimschoots voldoende voor een dikke rubby dubby. Na het moeiteloos vangen van een kist verse makreel, werd er koers gezet naar een stek op zo’n 12 mijl uit de kust. Ook hier hadden we te maken met een groot rif, afgewisseld door zandplaten. Een prima stek voor skate dus. Na een uurtje stomen werden de haaien hengels in gereedheid gebracht, en was het wachten op de dingen die (hopelijk) komen gingen. Al snel bleek ook hier de goede bodemvisserij. Conger na conger verscheen aan de oppervlakte. Vreemd genoeg bleek de voorraad congers plotsklaps fini, en was het alleen nog maar leng en een enkele steenbolk die acte de presence gaven. Pollak, daar barstte het ook hier van. Zowel op de shad als op strips makreel vingen we de ene na de andere vis. Terwijl Richard ons voorzag van een lekker bakkie, was het de rechter haaienhengel die geheel onverwachts voor wat commotie zorgde. De licht afgestelde level-drag van de Shimano TLD 15 ratelde even om daarna weer stil te vallen. Niets aan de hand of …..toch?? Richard controleerde de rubby dubby en vulde de volgende uienbaal alvast. Iedereen nam zijn positie weer in, en concentreerde zich weer op de bodemvisserij.
Eigenlijk geheel onverwachts, was daar dan toch die verlossende run. Terwijl Richard brulde van:”There is my sharkie”, dook de rode ballon onder in het kraakheldere oceaan water en kon Ramon zich opmaken voor zijn eerste haaiengevecht. Op aanwijzingen van onze schipper liet hij de haai zwemmen tot hij even stopte. Na een paar spannende seconden nam hij weer het rit aan. Dit was het moment om de haak te zetten. “Hit him, once and one more time” schreeuwde Richard. Gelukkig stond de slip perfect afgesteld want onze blauwe vriend liet er beslist geen gras over groeien en dook direct de diepte in. De rode kop van Ramon sprak boekdelen. “Mijn God, wat een kracht heeft zo’n beest”;mompelde hij. Tien meter halen en dan gewoon weer 20 meter lijn weg. Niet een keer, maar wel 10 keer achter elkaar. Tja,het grote voordeel als je licht materiaal gebruikt! “Steek effe een peukie voor me op”; stotterde Ramon. Niks peuk, eerst dat visje drillen was ons advies. Na ruim een kwartier verscheen er een prachtige blauwe haai naast de boot. De vis gaf zoveel sport omdat hij net aan de zijkant in zijn bek gehaakt was. Hij was dan ook eenvoudig te onthaken, en na een korte fotosessie, verdween deze 70+ ponds beauty dan ook weer even sierlijk zoals dat hij was gekomen in het diepe, donkergekleurde oceaan water. Een heel gelukkige, op adem komende sportvisser achterlatend! Wat een supersport geeft zo’n echte menseneter, glimlachte Ramon terwijl hij met trillende vingers een peuk opstak.
“Een echte menseneter…”
Dat de dagen tijdens een visvakantie omvliegen behoeft geen commentaar. Ook bij ons was het helaas alweer de laatste dag. Besloten werd om het nogmaals op skate te proberen. Maar helaas, het weerzien met deze unieke platvis moesten we uitstellen tot ons volgende Ierland avontuur. Wel vingen we weer volop congers tot over de 40 pond. Ook wat mooie stekelroggen en een enkele poon behoorde deze dag tot onze vangst. Andere boten uit de omgeving van Valentia probeerden het die dag met succes op blauwe haaien. De zwaarste vis werd geschat op ruim 90 pond. Zoals gebruikelijk, besloten we ook de laatste dag af te ronden met een paar uurtjes driften. Een machtige manier van vissen, die wel een enorme concentratie van de visser vraagt. De grote diepteverschillen boven de riffen kunnen, zeker als je niet op let, voor een echte materiaalslag zorgen. Het is dan ook een kwestie van de bodem aftasten en constant alert te reageren als je lood tegen een rotspiek aanloopt. De vooral mooie lengen die je tijdens zo’n drift vangt maken deze manier van vissen werkelijk uniek.
Wil je topsport beleven, vis dan altijd met aangepast materiaal. Wil je op blauwe haaien vissen, gebruik dan altijd een nylon hoofdlijn met een dikte van 50-60/00 mm, zwaarder hoeft echt niet. Uiteraard kun je deze lijn ook gebruiken voor de bodemvisserij. Zelf gebruik ik voor de bodemvisserij uitsluitend dyneema lijnen. Voordeel is dat je ieder stootje voelt en tijdens het driften minder stroom vangt waardoor je lijn beter onder de boot blijft. Kies voor een lijn van maximaal 30/00 mm. Let daarbij altijd goed op de trekkracht. Topper is de Whiplash pro van Berkley in Nederland uitgebracht door Pure Fishing. Zelf gebruik ik meestal 17/00 mm. met een trekkracht van 21.7 kilo! Dan even de molens en reels. Kies altijd voor een reel met een level-drag. Makkelijk, als je je slip tijdens de dril nog even bij wilt stellen. Omdat de aanbeten en runs van mister pollak altijd onvoorspelbaar zijn is het belangrijk dat je molen met een perfect werkende slip gebruikt. Trouwens ook voor deze visserij gebruik ik uitsluitend een dyneema lijn. Tot slot de hengels. Een uptide hengel mag op zo’n vakantie zeker niet ontbreken. Deze hengels zijn o.a. goed te gebruiken voor de tope(ruwe haai) visserij. Ook als je pollak met een lange dwarrellijn wilt belagen is een 3 meter lange uptider perfect bruikbaar. Gebruik voor de bodemvisserij een niet al te lange hengel. Zelf gebruik ik voor deze visserij een Shimano Antares Boat UK 3050 66ft. Het is niet direct noodzakelijk dat je een hengel met allemaal rologen aanschaft. Wel is het van belang dat je voor een hengel kiest met een roltopoog. Zeker een must als je alleen met dyneema lijnen vist!
Voordeel van Valentia Island is dat je er geen vervoer nodig hebt. De afstand van je Guesthouse totaan de boot is hooguit 5 minuten lopen. De (enige) pub ligt op 2 minuten afstand. Het eten in het Altamuth House is meer dan perfect. Ook zijn er eventueel een paar super goede restaurants op loopafstand. Lood is aan boord verkrijgbaar.
Voor meer informatie over deze toplokatie kun je alleen terecht bij P&S visreizen & hengelsport uit Haarlem. Tel:023-5333768 of kijk op www.psvisreizen.nl