**KLAAR**          Tropisch goud

 Tropisch goud

door Constand van Schelven

Zo’n zeven jaar geleden hadden mijn vismaat en ik al eens vanuit het Egyptische Hurghada in de Rode Zee gevist. Dat was ons prima bevallen en we liepen dan ook steeds met de gedachte rond om die reis nog eens te herhalen. We hadden ons echter voorgenomen om ons dit keer voor het zover was terdege voor te bereiden.

Op aanraden van touroperator Red Sea Fishing zijn we ditmaal naar Wout van Leeuwen in Vlaardingen, waar een van de medewerkers al vele malen op de Rode Zee heeft gevist. Zijn ervaring is dus opgebouwd in vele jaren van praktische ondervinding en hij gaf uitgebreid advies over wat we aan materiaal het beste zelf konden meenemen. Zo werd er voor drie man tezamen ingekocht. De paar weken nadien vlogen voorbij en eer we het beseften was het zo ver en zaten we op een boot op de Rode Zee.

                       


“Voordat we het wisten zaten we op een boot in de Rode Zee”

Die Rode Zee werd al eens vergeleken met één groot aquarium en daarin schuilt beslist een kern van waarheid. Er zwemmen daar 800 verschillende soorten vis, van groot tot klein en met allerlei fraaie vormen en kleuren. Voorts is het water er bijzonder helder zodat je probleemloos meer dan tien meter onder water kan kijken. Overdag voeren de boten met een snelheid van zo’n 5 tot 7 knopen per uur en werden de pluggen of ander kunstaas op verschillende afstanden en dieptes achter de boot gesleept. De grotere pluggen voor dieper water en de kleinere pluggen voor vlak onder de oppervlakte.

Onze eerste twee visdagen op open zeer waren allesbehalve spectaculair, waarbij de tweede dag met in totaal slechts twee vissen zelfs als een off day kan worden beschouwd. De derde dag zorgde gelukkig echter voor meer vuurwerk. Na een uurtje varen volgde er een mooie strike en ik had het geluk dat het mijn toerbeurt was. De vis had een flinke run genomen en ik had geen idee wat er boven water zou komen. Na een poosje pompen en draaien was het zover dat wij de vis te zien kregen. Met een paar rugvinnen die als een soort antenne boven het water uitstaken, diende de vis zich aan. Het bleek een stevige jongen, met een blauwe rug of bovenkant, prachtig oplichtende geelgouden flanken en een zilveren buik. Mijn eerste goudmakreel, oftewel dorado of mahi mahi. Deze prachtige vissoort leeft in alle tropische en subtropische wateren. Ik had er echter nog nooit één gevangen, alleen één keer eentje zien springen.

                       


“Een prachtige goudmakreel”

Er was echter geen tijd om over die leuke vangst na te denken, want we zaten
plotseling midden in een school goudmakrelen. De strikes volgden elkaar in snel tempo op en binnen een half uur lagen er acht goudmakrelen aan boord. Een andere boot die in de buurt voer profiteerde ook van deze school. De goudmakrelen lieten ook hun kunsten zien door nu en dan flink uit het water te springen. Zo vlug ze gekomen waren, zo snel waren ze ook weer van het toneel verdwenen. Een van de gevangen goudmakrelen was tijdens de dril aangevallen door een andere vis of soortgenoot? Aan kannibalisme geen gebrek. Het is op open zee of oceaan te allen tijde een voortdurende kwestie van eten of gegeten worden…

                       


“Een tanguique van maar liefst 20 kg!”

Vissen is gissen. Het is telkenmale weer anders, zo ook deze vistrip. De vorige keer ving ik geen enkele goudmakreel en ook geen tanguique. Nu gelukkig wel, want hoe leuk al die fraai gekleurde aquariumvisjes ook zijn, als sportvisser gaat het je natuurlijk toch vooral om die grotere jagers van het open water.En er waren deze week ook een paar echte uitschieters bij, zoals de vangst van een tanguique oftewel een ‘narrow barred Spanish mackrel’ van 20 kg zwaar en 144 cm lang door André van Kleef en van een geep van ruim 3 kg (!). En ook die laatste is natuurlijk van een héél andere orde dan de langsnavels die ik op ‘mijn’ Oosterschelde gewend ben. Voor mij was dit avontuur dan ook in alle opzichten geslaagd.

Verwarrende naam
De officiële Latijnse naam van de goudmakreel luidt Coryphaena hippurus oftewel ‘dolfijn’. Die benaming leidt echter snel tot verwarring aangezien iedereen de dolfijn natuurlijk kent als zoogdier met een hoge troetelstatus.

De goudmakreel kan 30 kg zwaar worden en dik 150 cm lang. Vliegende vissen vormen een belangrijk onderdeel van het menu voor deze vissen. Ze zijn zo dol op vliegende vissen dat ze er vaak voor uit het water springen. Ze zwemmen ook wel onder de vliegende vissen en grijpen deze zodra ze weer op het water komen. Om deze te kunnen vangen hebben ze het vermogen om snelheden van 50 km/ uur te kunnen ontwikkelen. Bij het trollen komt de gedachte wel eens boven of de boot niet te hard vaart. Deze goudmakrelen blijken echter bijna twee keer zo hard te kunnen zwemmen. Op open zee worden goudmakrelen vaak aangetroffen in de buurt van of onder drijvende voorwerpen. Waarschijnlijk is de schaduw daarvan aantrekkelijk, maar natuurlijk bieden dergelijke ‘vlotten’ ook vaak een schuilplaats voor allerlei prooivisjes.

Het volledige verhaal en nog veel meer interessant zeevisnieuws, artikelen en prachtige fotografie vindt u in Zeehengelsport nummer 5 en is vanaf heden te koop in de hengelsportspeciaalzaak, boekhandel en kiosk. Klik hier voor méér informatie over een aantrekkelijk abonnement op dit enige zilte magazine in Nederland en België!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -