**KLAAR**                Snoekvissen en de kunst van het kiezen               (2)

Snoekvissen en de kunst van het kiezen (2)

Door Hans en Frank Schoovers

Zo, het strijdplan is gereed. We gaan vissen. We weten nu ongeveer WAT en WAAR we het gaan doen en gaan nu kijken HOE we het gaan doen. We hebben de watertemperatuur gemeten. Laten we zeggen, dat het water een graadje of zestien is.

Er staat een matig Westen windje, het is licht bewolkt. Het lukt de zomer nog niet echt om op gang te komen. Volgens ons logboek hadden we vorig jaar bij dezelfde watertemperatuur diverse volgers op die ondiepe plaat aan de overkant. Met die Westenwind kunnen we een mooie drift langs die plaat maken. Daar moeten we dus rond het middaguur zeker zijn!

We gaan dus werpend vissen, maar dat hadden we eigenlijk gisteravond aan de telefoon al besloten. Als je van te voren al een beetje weet wat je gaat doen, hou je de hoeveelheid spullen die je mee moet nemen  binnen de perken en dat is bij ons wel nodig want de chaos in de boot is af en toe al groot genoeg. Ze zouden best wel ’s los kunnen liggen. Om dit te checken besluiten we te kiezen voor de run & gun methode. Met deze tactiek kunnen we daadwerkelijk checken of ze echt los liggen.

                       


“De kunst van een goede keuze…”

Het doel van deze run & gun methode is om zoveel mogelijk goede stekken af te vissen om zodoende de kans te vergroten om tegen actieve vis aan te lopen.Deze tactiek komt goed tot zijn recht bij het werpend vissen op ondiepe platen met of zonder plantenbedden op dagen dat je vermoedt dat de vis actief is.

Je hebt voor de run & gun methode wel een flinke wind nodig en je moet je makkelijk kunnen verplaatsen. Wij vinden het lekker om met een flinke wind op het water te zitten en zijn niet bang om het kunstaas snel binnen te vissen. De boot onder controle houden met een drift bij een harde wind is soms hard werken. We houden de boot al backtrollend met een elektromotor op koers.

We willen snel vissen en kiezen ervoor om geen driftzak te gebruiken.
We gebruiken de driftzak alleen als we echt langzaam willen driften. Het voordeel van de driftzak is dat je langzamer drift en je kunstaas beter onder controle kan houden. Een nadeel is dat je boot langzamer reageert op correcties met de elektromotor waardoor het moeilijker wordt om scherp langs een grillig talud of plantenbed te vissen.

Bij het driften over een plaat werpen we allebei naar een kant om zo een brede spreiding te hebben. Als we genoodzaakt zijn om allebei naar dezelfde kant te werpen, letten we er op dat onze worpen elkaar overlappen. We gooien niet te schuin voor ons uit en werpen om en om. Hierdoor vissen we beiden steeds op vers water.

We passen de keuze van ons kunstaas qua snelheid en diepte op elkaar aan. Op deze manier kunnen we verschillende waterlagen goed uitkammen. Voordeel van het snelle vissen is dat de snoek niet veel ‘bedenktijd’ heeft en verrast kan worden. Daarnaast kan snel gevist kunstaas een trigger op zich zijn. Het is soms verbazend om te zien met hoeveel gemak een snoek je naar binnen geracete kunstaas kan volgen. Ogenschijnlijk kost het die snoek totaal geen moeite.

Snel vissen doen we met bulldawgs e.d., fatso’s, suick’s , spinnerbaits en bucktailspinners of slanke lepels (Heinz, Sisco kid’s, etc) Met dit kunstaas kunnen we in verschillende waterlagen snel vissen. De bucktailspinners en de spinnerbaits hebben we voorzien van een klein blad en genoeg gewicht zodat je goed kan werpen en weinig weerstand hebt met snel binnen vissen.  

Op een gegeven moment komen we tot de ontdekking dat de vis minder los ligt dan we aanvankelijk dachten. We moeten onze tactiek bij stellen. We vinden het vaak een lastige keuze om van tactiek te veranderen. Wat is nu wijsheid, blijven volharden of veranderen van tactiek. Het geloof in de stekken is er nog.

We willen proberen onze beste stekken waar we toch nog snoek verwachten, op een andere manier te benaderen. We gooien het over een andere boeg en besluiten de stekken te gaan uitpeuteren.  Voor het uitpeuteren van de stekken heb je een langzame drift nodig zodat je meer de kans krijgt om met je kunstaas te spelen. Nu kan er eventueel wel een driftzak overboord.
        
Het doel van het uitpeuteren is de mogelijk aanwezige vis uit de tent te lokken. Dat uit de tent lokken doen we met traag lopend kunstaas waarmee we proberen een zieke of gewonde aasvissen te imiteren. Een andere manier is om agressie op te wekken door ze te irriteren. Onregelmatige actie en ingelaste pauzes vinden we belangrijk bij het binnen vissen.

We doen het uitpeuteren graag met gliders, (extra) verzwaarde divers, hybriden, streamers, pluggen, rubber, bucktailspinners en breedbladige lepels ( Dare devils, Pako’s etc). Keuze genoeg in dit geval.Een van de mooiste gliders is de Manta. Je kunt hier heerlijk rustig mee vissen. Door zijn grote schaatsbeweging krijg je er wel regelmatig missers op. Het aantal missers vermindert als je hem iets strakker vist en regelmatig een pauze in last.

Het mooie van een hybride zoals bijv. een Robbait is dat je er zowel langzaam als snel mee kunt vissen. De combinatie van een schichtige flankende beweging gevolgd door een perfect hangmoment zorgen ervoor dat dit kunstaas er onderwater heel natuurlijk uitziet. De meeste aanbeten komen op het hangmoment.We proberen met kunstaas voorzien van kogels de vis uit de tent te lokken. Een favoriete van ons is de verzwaarde Burt met het rubberen staartje. Dit kunstaas heeft een groot profiel en is door zijn vorm goed door de planten te vissen.

                       


“Uitpeuteren is soms de sleutel tot succes”

De bucktailspinners waarmee we vissen, zijn in tegenstelling tot de run & gun methode voorzien van een groot blad en veel bucktail zodat we trager kunnen vissen. We vissen ook graag met kleine flankende pluggen (Jake, Grandma). We cranken ze in een tempo binnen met tussendoor een paar felle meppen gevolgd door een pauze en dan weer cranken.

De visdag loopt ten einde.  We hebben alles uit de kast gehaald maar het was weer niks vandaag. Er zijn van die spaarzame dagen dat alles lukt en dat het niet uitmaakt wat je er aan knoopt maar vandaag dus niet.  Onderweg naar huis in de auto kijken we terug op de visdag. We bespreken wat we voor ons gevoel goed en/of fout hebben gedaan. Volgende week weer?? Gelukkig zijn niet alle keuzes even moeilijk…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -