**KLAAR**                Snoekbaarsvissen met de pen.

Klik hier voor eerdere Roofvis artikelen!

Snoekbaarsvissen met de pen.

Naast het verticalen is het penvissen op snoekbaars weer helemaal terug. In dit artikel een korte uitleg over enkele manieren om met de pen op snoekbaars te vissen.

De hoempie-ploempie en andere pennen
De hoempie-ploempie pen is bekend geworden door Willem Zandstra. Begin jaren 80 waren Willem en zijn vaste vismaat Stef de Bruin aan het vissen bij Vollenhove. Na een uur hard werken hadden ze nog geen vis gezien, maar een andere visser ving in dezelfde tijd 5 snoekbaarzen. Bij nadere inspectie bleek deze man een zelfgemaakte dobber met twee drijflichamen te gebruiken – in die tijd iets totaal nieuws! Een kort praatje over de manier van vissen, een exemplaar om mee te nemen, en een nieuwe techniek was klaar om bekend te worden.

Naast de hoempie-ploempie pen zijn er nog vele andere modellen. De verschillende groothandels hebben allemaal diverse snoekbaarspennen in het assortiment. Let er bij de aankoop op dat de oogjes in één lijn staan en dat ze goed vastzitten, want fabriekspennen zijn wel eens aan de gammele kant. Handgemaakte pennen van bijvoorbeeld Ferry Diske of Van Eijk zijn duurder, maar hun geld waard: sterk, goed gemaakt en goed gelakt. Her en der (met name in het Noorden) kom je ook handgemaakte pennen tegen van onbekende dobberbouwers, soms absolute beauties!

                       


“De spanning bouwt zich op… Dit is voor veel snoekbaarsvissers hét moment waar je het allemaal voor doet…”

Opbouw
De standaarduitrusting ziet er als volgt uit: een soepele penhengel van 2.40 tot 3 meter met parabolische actie. De grotere merken hebben steeds ruimere keuze in deze klassieke hengels. Op de hengels een klein molentje met 15/00 (winter) tot 20/00 (zomer) nylon of 8/00 tot 14/00 dyneema. Dyneema in combinatie met de soepele hengel werkt prettig: je houdt je aasvis heel door de soepelheid van de hengel, maar door het ontbreken van rek kun je de haak beter zetten. In de winter valt het ons wel op dat nylon een streepje voor lijkt te hebben op dyneema. Voor het vissen met de hoempie-ploempie dobber en de bijbehorende techniek is een iets strakkere hengel prettiger. Een lichte spinhengel in dezelfde lengtes voldoet dan uitstekend.

Als eerste komt er een stuitje op de lijn, vervolgens een kraaltje en dan de schuifdobber. Het uitloden van de pen kan op meerdere manieren: met loodhagels, een centraal loodje of met bladlood en een wartelloodje.

                       

Loodhagels: op 20-30 cm van de haak komt de eerste loodhagel. Daarboven de volgende hagels met telkens 5 cm ertussen. Overigens: als je met dyneema vist raken loodhagels makkelijker in de war dan bij nylon.

A: pen B: stuitje C: kraaltje D: loodhagels E: haak

Centraal loodje: maak op 20-30 cm van de haak een stoppertje door de lijn twee keer door een stukje siliconenslang te halen, of door een loodhagel op de lijn te zetten.

                       

A: pen B: stuitje C: kraaltje D: centraal loodje (bijvoorbeeld een schuifloodje) E: stopper of loodhagel F: haak

Bladlood en wartelloodje: deze methode is erg geschikt voor het statisch vissen bij stroming of wind. Je rolt zoveel bladlood om de steel totdat de dobber is uitgelood. Vervolgens komt er op 20-30 cm afstand van de haak een wartelloodje, een kraaltje en een stuitje. Het wartelloodje houdt de boel op z’n plek, en bij een aanbeet hoeft de snoekbaars geen ongelode pen onder te trekken.

                       

A: pen B: stuitje C: kraaltje D: bladlood om antenne gewikkeld E: wartelloodje 5-15 gram F: kraaltje G: stuitje H: haak

Hoempen en ploempen
Een echte hoempie-ploempie pen is relatief zwaar met een drijfvermogen vanaf een gram of 7. De pen wordt uitgelood totdat het tweede drijflichaam nog een halve centimeter boven water staat. Het aas moet daarbij net boven de bodem zweven.

De speciale vorm van de hoempie-ploempie pen geeft de mogelijkheid om het aas te laten dansen voor de neus van de snoekbaars. Als de visser vanuit de pols een opwaartse tik met de hengeltop geeft, komt een goede hoempie-ploempie namelijk rechtstandig uit het water. Het aas maakt onder water een sprongetje, en dwarrelt weer terug als de hengel olaag gaat. Dit hoempen en ploempen kan de snoekbaars goed agressief maken. Vaak volgt de aanbeet na het terugdwarrelen, waarbij de pen verdacht stil blijft staan.

                       

Snoekbaars heeft de neiging om na het aanbijten even stil te staan en dan te gaan lopen. Als het lopen stopt, is de snoekbaars het visje aan het keren. Net als bij het klassiek snoekvissen met twee drijvers is dit het moment om aan te slaan. Het laten lopen van de snoekbaars betekent echter ook dat de haak geslikt kan worden.

                       

Om dit te voorkomen is een staartdregje handig. Een stukje dyneema of kevlar met een dregje en een lusje kan om de haaksteel worden geslagen, zodat er snel kan worden aangetikt.

                       


“En na de aanbeet en de vangst… kusje en weer terug!”

Veel succes, het is verslavend!

Thijs