Snoek
Door altijd vlug een foto te maken van de snoek die je vangt kun je later deze foto met eerdere foto’s vergelijken en zien of je deze rover al vaker hebt gevangen. Zo heb ik nu 3 foto’s van dezelfde snoek binnen 3 jaar.
Nills met een prachtige vis. Probeer in ieder geval altijd 1 foto in dezelfde stand en van dezelfde (zij)kant te maken…
Toen ik de snoek voor de tweede maal ving had ik pas laat in de gaten dat het dezelfde snoek betrof. Ik had deze rover wel op precies dezelfde plaats gevangen als een eerdere metersnoek, maar zij was nu een stuk donkerder dan eerder. Maar ik herkende een streep in de midden van de snoek die van de rug naar de buik liep. Dat deed een belletje rinkelen. Afgelopen juli had ik haar na een korte dril boven in het water en zag meteen dat het dezelfde rover was omdat je dan ook veel beter op deze zaken gaat letten. De laatste keer ving ik deze rover op een andere stek en dan bedoel ik ruim 200 meter verder, maar ook nu zag ik direct weer de streep op het lichaam.
In het jaar 2000 vingen we deze rover voor het eerst. Lengte 111 cm. Het was in de maand juli. De tweede keer precies een jaar later opnieuw in…..juli en de lengte was inmiddels opgelopen naar 114 cm. De laatste keer dat we haar gevangen hebben was in 2002 opnieuw in…..juli en nu was zij groter gegroeid naar een lengte van inmiddels 117 cm! Of dit toeval is of niet maar in deze periode jaagt zij dus vrij actief op 4 meter diepte. Dat was namelijk telkens de diepte waarop zij werd gevangen. Het is goed mogelijk dat deze snoek zich in de rest van het jaar dieper ophoudt of gewoon naar een andere stek verkast want in een andere periode komen we haar niet meer tegen. Het kan ook zijn dat zij in andere periodes op een bepaald aas jaagt wat totaal niet op mijn kunstaas lijkt. Dat blijft voor ons gelukkig de vraag en dat maakt het dan ook zo spannend om deze rover opnieuw proberen te vangen. Het eerste jaar ving ik haar op een grote Plug van ongeveer 20 cm (firetiger), het tweede jaar op een 23 cm shad (witzwart) en de laatste keer op een baarskleurige shad eveneens van 23 cm. Persoonlijk vind ik het opvallend dat deze snoek dus 3 x op groot aas knalde, temeer omdat ik vele grote snoeken op kleiner aas heb gevangen. Het kan dus ook zijn dat ik niet vaker op andere tijdstippen haar aandacht kon trekken omdat ik op dat moment met klein aas viste. Zo kan het dus voor andere rovers weer net andersom zijn…..
De eerste keer
Iets donkerder maar let op schuine streep
De derde keer en nu in topvorm…
Vergelijk de snoeken maar eens even dan zul je dit ook goed kunnen zien. Deze snoek is de eerste keer slepend gevangen en de twee laatste keren werpend. Zoiets kunnen we alleen meemaken als we de vissen met zorg behandelen en voorzichtig terugzetten. Dus de vis altijd even met een hand onder kop en de andere hand onder de buik ondersteunen zodat zij zelf weer op kracht kan komen en terug kan zwemmen in haar element. Wellicht kunnen we een volgende keer deze rover voor een vierde keer op de foto zetten.
Als we gaan vissen zorgen we altijd dat het fototoestel klaar ligt zodat je dit niet hoeft te doen als de vis reeds gevangen is, waardoor het dan allemaal te lang duurt. Dit is funest voor het welzijn van de rover, zeker bij warm weer. Maak ook altijd vanuit een zelfde houding de foto en ik bedoel daarmee dat de vis altijd met de kop naar dezelfde kant moet worden gehouden dan kun je hem of haar ook altijd goed herkennen. Met het vergelijken van de foto’s begin ik altijd bij de staart en kijk hoe de tekening is. Vele vissers zeggen “Ik heb een grote snoek nog nooit terug gevangen” Dit kan te maken hebben met dressuur of met dat men het niet via de foto in de gaten heeft, mede doordat de kleur van de snoek wel eens afwijkt per jaar omdat hij zich b.v. dieper ophoudt en wat donkerder getekend is. Dus foto’s goed bij elkaar leggen en vanuit de staart de tekening van de snoek bekijken. Nu is het de goede tijd om eens wat foto’s van je snoeken goed te bestuderen of er toch niet een rover bij zit die je vaker hebt gevangen. Is dit het geval, stuur de foto’s dan maar eens op en dan kunnen we er misschien een album voor opzetten op Total Fishing. Deze info kan dan naar mijn e-mail adres riverpiker@planet.nl