Shadmontage voor ondiep water.
door Eddy te Mebel.
Al jaren vis en vang ik met shads op een zelfgemaakte montages. De in dit artikel beschreven montage is geen nieuwe uitvinding, maar met wat kleine veranderingen en aanpassingen door mij speciaal geprepareerd voor ondiep (polder)water. Het leverde mij vele grote snoeken op en de praktijk bewijst telkens maar weer of iets functioneel is of niet. De lezer die zelf een beetje handig is en graag wat knutselt met z’n kunstaas, moet beslist het onderstaande eens uitproberen
Benodigheden voor de montage.
Even voor alle duidelijkheid: de shad die ik op de foto als voorbeeld heb gebruikt, is een 15cm. formaat. Dit is namelijk ook mijn meest gebruikte maat in de Achterhoekse beken. Het enige wat je voor de montage nodig hebt is een stuk RVS draad van 0,8mm. of 1 mm. dik. Voor de haakmontage gebruik ik wat dunner draad; het liefst RVS draad van 0.6mm. Een kogelloodje en 2 dreggen maken het zaakje compleet.
Dat de montage goed werkt was de snoek op Eddy’s thuiswater al eerder opgevallen
Bewerkingsvolgorde voor de montage.
Als eerste neem ik een stuk RVS draad van 0,8 mm. dikte en een lengte van ongeveer 25cm. In het midden van dit stukje draad draai ik een mooi rond oogje. Nu plaats ik eerst een spijker van rond 2,5mm. in de bankschroef. Hou het oogje met een tang vast en draai net achter het oogje een spiraal om de spijker. Het is voor de eerste keer wel even oefenen, maar het zal best lukken. Maak er geen lange spiraal van, 4 of 5 omwentelingen is meer dan voldoende.
Het andere uiteinde buig ik schuin naar beneden en dan nogmaals recht naar achteren buigen.
Dit uiteinde loopt nu parallel met de spiraal. Nu schuif ik een kogelloodje van 2,5 gram op de draad en knik de draad aan weerszijden van het loodje om verschuiven te voorkomen.
Buig een centimeter achter het kogelloodje de draad weer schuin omhoog en de montage is bijna klaar. Alleen beide uiteinden nog even op lengte knippen.
Het lijkt allemaal nogal ingewikkeld maar dat is het zeker niet. Je bent er ongeveer een kwartiertje mee bezig, maar je kan er jaren mee vissen, tenminste als je hem niet ergens verspeeld.
Haakmontage.
Het monteren van de haken in de shads doe ik op dezelfde wijze als in het artikel slepend verticalen. Alleen nu zonder zware loodkoppen. Links voor monteer ik een dreg haakmaat nummer 2 en rechts achter een maatje 4. Een kleiner dregje kun je iets makkelijker verder naar achteren monteren. De bevestiging doe ik met RVS draad van 0,6mm. en ik draai alles door middel van oogjes aan elkaar. Een vaste constructie dus, die niet meer los te krijgen is van de montage. Dit hoeft ook niet want nadat de shad versleten is, vervang ik deze weer voor een nieuwe. De montage inclusief dreggen zijn dus weer herbruikbaar.
De montage van de shad.
Als eerste draai ik de shad op de spiraal totdat de neus van de shad bijna tegen het bevestigingsoog aan zit. Nu prik ik het andere uiteinde (waar het kogelloodje op zit) in de buik van de shad. Dit doe ik met behulp van een druppeltje secondenlijm, zodat het muurvast komt te zitten. De shad kan dus nooit op de montage gaan draaien. De dreggen prik ik met 1 haakpunt in de shad en klaar is kees. Zodra er een snoek opknalt, komen de haken vanzelf los uit de shad.
Struinen met de shad.
Als laatste wil ik in dit artikel nog een paar praktijkvoorbeelden opnoemen waarom ik zo graag met deze montage vis en altijd een paar shads in mijn visvest bij me heb.
In de Achterhoekse beken zitten veel bruggen, duikers en andere bouwerken. De snoeken liggen graag onder deze bruggen en de kleinste duikertjes kruipen ze nog in. En die kleine duikers, daar hebben we er vele van. Om hieronder te kunnen vissen, moet je hard en strak kunnen werpen. Bij een verkeerde worp, werp je een plug aan splinters tegen de duiker en een spinner of lepel gooi je met regelmaat in de onderlijn. Alleen de shad kun je er met volle kracht onder werpen en je gooit slechts zelden de zaak in de knoop. Ook kun je de shad nu tergend langzaam terugvissen en vaak is het de eerste worp al raak. De onderlijn is nu aan de neuszijde van de shad gemonteerd, hierdoor kun je ook op grote afstand en ondiep water heel langzaam vissen. Een jighaak wil ongeacht het loodgewicht altijd met de neus als eerste naar beneden. Als ik met de hengeltop een klein tikje geef, gaat de shad iets kantelen. Dit is zeer uitdagend, zeker als je ergens een snoek weet te liggen of een snoek hebt gemist.
Je kunt met deze montage net zo veel experimenteren als je zelf maar wilt. Ik monteer ook grote twisters of shads met twisterstaart op deze montage. Als kogellood gebruik ik ook verschillende gewichten van 2,5- 4 of 6 gram afhankelijk van de grootte van de shad, maar zoals eerder vermeld hou ik het toch het liefst zo licht mogelijk. Als het kogelloodje de shad net in balans kan houden is het al voldoende. Denk nu niet dat deze montage niet geschikt is voor diep water, want ook in de boot vis ik wel eens met deze montage. Het is niet moeilijk om deze enige tijd te laten afzinken en deze dan in de diepere waterlaag terug te visse
Het is maar net wat je zelf wilt en wenst. Ik wens de lezer in ieder geval ook veel succes met deze creatie.