**KLAAR** Roofvissen op de Friese Vaarten (deel 3)

“Roofvissen” op Friese vaarten (deel 3)

door Aart Kuyt

Techniek

De beproefde techniek is sterk afhankelijk van de temperatuur en hoe het weer het water kleurt, samenvallend met het jaargetijde. Laten we beginnen met de eerste maand dat het weer mag; juni. Alles staat in het teken van een aarzelend begin van nieuw leven. Als dier zoek je instinctmatig naar de prettigste, meest voedselrijke en veilige plaats. De oeverzone dus, omdat daar het water het eerst relatief warm is en de kleine (prooi)vis beschutting tracht te zoeken in het schuchter opkomende groen.


                       


“Twee Friezen in één boot”

Ondiep lopend kunstaas is dan ook het parool. Je kunt er langs trollen, maar veel meer plezier beleef ik driftend of “electromotorend” de begroeide oevers uitkammen met alle mogelijke oppervlakte aas en bij voorkeur de glidende jerkbaits. Het kittig zigzaggen, veroorzaakt door de links-rechts tikkende bewegingen met de hengel, (Shimano Compre eendelig, 1.80 m.) bezorgt de roofvis explosief bijtlust opwekkende irritatie en de visser daardoor bloedstollende momenten.


Kunstaas

De meest geijkte jerkbaits voldoen ook in Friesland uitstekend. Voor wat de divers betreft heb ik -zoals zo velen- twee favorieten; de 17,5 centimeter lange Suick; kleur minder van belang en de Bobbie Bait in de baarsuitvoering. Voordeel van beide is dat je door het manipuleren met het metalen staartje elke gewenste diepte kunt bereiken.

Ik vis er echter weinig mee omdat het alternatief me veel meer bevrediging schenkt. Ik ben verslaafd aan gliders! Nu kan ik met gemak een aantal op de markt zijnde noemen maar daarmee verloochen ik mijn absolute voorkeur. Dat is namelijk de “halve liter”, gemaakt door Arjan Willemsen. Reeds in Canada raakte ik overtuigd van het ongekende plezier ermee te vissen en de exorbitante vangkracht. Echter, daar bijten ze in “alles wat beweegt”… In mijn eigen provincie maak ik tot grote vreugde ook “Canada taferelen” mee. Veel missers maar idem dito veel spectaculaire visuele aanbeten. Dat kan mij in hoge mate bevredigen. Snoek “beleven” is minstens even leuk als snoek vangen…. Bij mijn weten is deze glider slechts beperkt verkrijgbaar bij Vincent Broersma van de Tackle Shop te Zwolle. Als Arjan slim is brengt hij zijn creatie onbeperkt in productie; bij wie dan ook. “Pako roem” zal hem ten deel vallen. Zoiets gaat echter steeds meer ten koste van kostbare vistijd. En of hij dat er voor over heeft…

                       


“Fameuze halve liters”

                       



                       


Ik heb in ieder geval nog niet een succesvoller, prettiger en gemakkelijker vissend kunstaas in deze categorie ontdekt. Zou ik in alle euforie bijna het “gewone” oppervlakte kunstaas vergeten. Mijn meest succesvolle en vangkrachtige zijn Woodchopper van Luhr-Jensen, Crazy Crawler van Heddon, Top-Prop van Mister Twister, de Rattlin Chug Bug van Mann’s en de Skitter Pop van Rapala. Ik bedien me er echter te weinig van om er een oordeelkundig verslag over te kunnen geven.


Steeds moeizamer

Na de eerste weken van de eerste maand is het echter al vrij snel gedaan met de bijtlust van de “trekvaartsnoek”. Sterk oplopende temperaturen van zowel lucht als water noopt de (roof)vis tot “overleven”. Dat wil zeggen weloverwogen en minimale aasperiodes op de koelere momenten. Ze kunnen hier nu eenmaal niet gemakkelijk dieper water opzoeken. Overdag vangen we geen schub… Voor mij tijd te verkassen naar het dichtstbijzijnde diepere stromende water.

Rivieren dus, helaas in Friesland niet voorradig. Een totaal andere visserij waar al heel veel door “erkende cracks” over geschreven wordt. Heel graag neem ik u weer mee naar de trekvaarten op het moment dat het echt interessant wordt; de maanden september tot en met februari, maart, voor zover het weer het toelaat.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -