**KLAAR**                Roofblei, een spectaculaire                 jager

Roofblei, een spectaculaire jager

door Eddy te Mebel

Sinds enkele jaren vis ik in de zomermaanden tijdens het snoek- en snoekbaarsvissen wel eens op roofblei. Niet altijd, want de roofblei is echt niet altijd aanwezig. Sterker nog; op momenten dat alles gunstig lijkt, kunnen de beste roofblei stekken visloos zijn. Sinds enige tijd heb ik een licht hengeltje in de boot liggen, om deze spectaculaire jager te kunnen belagen als ze hun aanwezigheid verraden.

                       


Het zal een jaar of vijf geleden zijn dat ik de eerste roofbleien heb zien jagen. Ik zal hier alleen nooit meer zekerheid van krijgen. Het jagende gedrag leek volgens mij iets op dat van een snoekbaars, die kan in de vroege morgenuren of late avonduren ook zo door de oppervlakte jagen met opspattend water. Ik wierp met allerlei soorten kunstaas richting het opspattende water, maar de aanbeten bleven uit. Ook jerkbaits heb ik wel eens door de oppervlakte gevist, met de gedachte dat het dan misschien wel een snoek zou zijn.
Tevergeefs… Maar plotseling wist ik het…

Tijdens een visdag kwamen langs een lozingspijp waar warm water uitkwam. Het was er letterlijk zwart van het speldaas en we zagen de roofbleien er op volle snelheid dwars doorheen jagen. Ik zocht in mijn viskoffer naar klein en ondiep lopend kunstaas en al snel vond ik een klein plugje. Lang hoefde ik niet op een aanbeet te wachten en binnen de kortste keren lag mijn eerste roofblei van 63cm. in het schepnet. Achteraf bleek dat ik meteen al een superplugje te pakken had, want nu drie jaar later vis en vang ik nog steeds met hetzelfde plugje. Uiteraard heb ik mijn collectie roofblei kunstaas wel wat uitgebreid, maar daarover dadelijk meer.

                       


Diezelfde dag haakte ik nog een roofblei op een andere stek die zeker zo groot was, maar vlakbij de boot van de haak schoot. Ik was zo stom om een handlanding toe te passen en dacht dat het wel zou lukken zonder schepnet. Dat was al weer een goede leer voor de volgende keer, want een roofblei schiet soms vrij makkelijk van de haak omdat zijn bek tamelijk zacht is.

Ik gebruikte toen ook nog een vrij harde hengel wat in combinatie met dyneema dan volgens mij zeer ongunstig is, zeker als je een losjes gehaakte vis aan de lijn hebt. We hebben de eerste zomer redelijk goede ervaringen opgedaan met de roofbleien en ook diverse mooie vissen gevangen. De meeste vissen hebben we zien jagen bij sluizen en afvoerpijpen. Bij sluizen komt veel zuurstof in het water, wat weer enorme hoeveelheden speldaas aantrekt. Ook de afvoerpijpen trekt veel vis aan, door de temperatuurverschillen van het viswater en het lozingswater. Het maakt volgens mij niet uit of het lozingswater warmer of kouder is dan het viswater. De roofbleien worden dan weer aangetrokken door het speldaas. De maanden juli en augustus zijn volgens mij de topmaanden, omdat het speldaas dan ruim vijf centimeter lang is. Op de een of andere manier heb ik hier goede ervaringen mee.

Wanneer het viswater de zomerse twintig graden bereikt heeft en de snoeken en snoekbaarzen het zo goed als laten afweten, varen wij richting de roofbleistekken. Aan de kolk en het jaaggedrag zie ik nu op afstand al of er een roofblei jaagt of andere roofvis. Zo zagen wij plotseling ook aan de uiteinden van inhammen, ondiepe oeverzones en havens dit jaaggedrag.
Ook tussen de kribben van de grote rivieren jagen ze op de stroomnaad en een paar tellen later weer strak in het kantje. Je moet je ogen goed openhouden en soms kun je de roofbleien onder de oppervlakte volgen aan het opspringende speldaas. Je moet er echt wel wat voor over hebben om deze vis te vangen, want het is lang niet altijd gemakkelijk.

Zoals ik al schreef heb ik sinds kort altijd een derde hengel mee in de boot. En wel een hengeltje speciaal voor de roofblei. Het is een tamelijk zacht spinhengeltje met parabolische actie. Volgens de gegevens een werpgewicht van 7 tot 20 gram en een lengte van 210 centimeter. Op deze hengel heb ik een molentje geplaatst met een zeer goede slip. De spoel heb ik tot aan het randje gevuld met 0,10mm. dyneema lijn om zo voor goede werpeigenschappen te zorgen. Aan het uiteinde knoop ik voor de zekerheid toch maar een dun stalen onderlijntje, want je weet immers maar nooit. (mijn broer Marc ving vorig jaar tijdens het roofbleien met een klein spinnertje zomaar even een dikke metersnoek in de oppervlakte). De kunstaaskeuze is voor mij nog steeds niet zo moeilijk, want zoals ik al schreef heb ik van het begin af aan goede ervaringen met plugjes. Plugjes tot zo’n tien centimeter lengte met een diepgang tot maximaal vijftig centimeter voldoen prima. Ik geef de voorkeur aan een beetje natuurlijke kleuren. Bijvoorbeeld; zwart/wit of blauw/zilver. Het merk Yo-zuri heeft perfecte uitvoeringen voor deze visserij. Tegenwoordig heeft ook het merk F4E een aantal goede plugjes op de markt gebracht voor de roofblei.

                       


De twee plugjes op de foto laten duidelijk mijn favorieten zien. Het bovenste zwart/witte Yo-zuri plugje is mijn favoriet en het onderste blauw/zilveren exemplaar is van F4E. Beide modellen zijn zeer slank en hebben een klein zwemlipje. Hierdoor zwemmen ze net onder de oppervlakte en zijn met het beschreven materiaal naar verhouding zeer ver te werpen.

Ik vis het kunstaasje met normale snelheid binnen en de jagende roofbleien deden hier echt niet moeilijk over. Ik herinner me nog een paar aanbeten die mijn hengel bijna uit m’n handen sloegen. De aanbeten kunnen dus net zo hard zijn als de hardste snoekbaarsbeten tijdens verticalen. Dit is mijn ervaring en hiermee wil ik dus niet zeggen dat dit de beste methode is. Veel vissers vissen heel snel en hebben daar goede ervaringen mee.

Slot tip:
Zoals ik al schreef; ga niet alleen maar op roofblei vissen, maar zie deze vis als extra bijkomstigheid. Zorg ervoor dat je tijdens het roofvissen op snoek en snoekbaars een aantal extra kunstaasjes ergens in je kunstaaskoffer hebt liggen, dan ben je al een hele stap verder. Goed voorbereid zijn de vangkansen al een stuk groter. Probeer een gesignaleerde roofblei te volgen en vaar er eventueel rustig met de elektromotor achteraan. We hebben een vis al wel eens honderd meter gevolgd die telkens in de oever aan het jagen was.Ook hebben we verschillende visdagen meegemaakt dat er in de verste verte geen roofblei te bekennen was, maar ook enkele dagen dat de roofblei aan vier kanten rondom de boot jaagde. En geloof me er is niets zo beroerd dan wanneer je er dan niet op bent voorbereid…Veel succes tijdens de komende (top)maanden bij je jacht op de roofblei!

                       


“Zet ze wel snel terug want ze zijn behoorlijk kwetsbaar”

Nvdr: Roofblei biedt ook voor de vliegvisser fantastische (top)sport. Binnenkort op Total Fishing; een bewezen en supervangende vlieg voor de roofblei!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -