**KLAAR** PURE FISHING - ABU DEALER TRIP 2004 (deel 2)

PURE FISHING - ABU DEALER TRIP 2004 (deel 2)

Door Dennis van der Noot

HHenning laat ons in vogelvlucht de geschiedenis en modellen van de reels, molens en kunstaas zien die sindsdien gemaakt zijn. Ik besef dat we vandaag een kijkje hebben kunnen nemen in de keuken van de sportvisserij die niet veel sportvissers te zien zullen krijgen. We zijn met zijn achten toch wel bevoorrecht om dit mee te maken.

                       


Na het bezoek aan het museum begint het sportvissersbloed al weer aardig te kriebelen. Volgens de planning zullen naar het landgoed van ABU gaan om te vissen op zalm en zeeforel. Dat belooft wat. Als we na een kwartiertje rijden vanaf het museum aankomen op het landgoed wordt ons eerst uitgelegd hoe wij de zalm en/of zeeforel kunnen vangen. Je kunt met een vliegenhengel de vis belagen maar onze hele groep maakt toch gebruik van de aanwezige kunstaashengels om met lepels en spinners te gaan vissen.

Er word ook gezegd dat de run van zalm en zeeforel, de rivier op, nog niet echt was begonnen. Dat betekent dat één of twee aanbeten per week al heel wat is. Per week??, en wij hebben maar een middagje. Toch wil niemand zich deze kans laten ontnemen en zo staat iedereen een klein kwartiertje later de Morrum te bestoken met Toby lepels en ander kunstaas.

                       


Ikzelf sta strategisch opgesteld voor een brug waar het water doorheen geperst word en zie in korte tijd zes grote vissen met kop en schouders het water uitkomen. Wauw, die wil ik wel vangen zeg. De vissen met een geschatte lengte van een centimeter of 80 blijken echter geen enkele interesse te tonen in het kunstaas wat gebruikt wordt. Door de vele rotsen en kiezels in het snel stromende water verspelen we regelmatig ons kunstaas. Dat is toch jammer maar inherrent aan deze visserij.

En dan toch, op het eind van de middag krijgt Jan een enorme aanbeet op zijn spinner. De vis snelt hem tegemoet en springt vlak voor de kant het water uit en lost de spinner. Aiii, dat doet pijn. Je krijgt al zo weinig kansen. Het blijkt de enige aanbeet van die middag te zijn. Dat dit stukje water ons niet gunstiger gezind is doet niks af aan de spanning die er toch heerste voor het eventuele vangen van een grote vis. Het heeft alleen niet zo mogen zijn.

                       


Woensdag 19 mei

De laatste actieve dag van de trip. Bjorn Everman neemt ons mee naar de ABU outlet store in Svangsta. Hier kan men alleen hengelsport artikellen uit het pakket van Pure Fishing kopen. Onder andere Berkley, Johnson, Mitchel, ABU, Spiderwire en Fenwick. Zo zijn er een aantal artikelen te koop die je in Nederland niet tegenkomt in de hengelsportwinkels. Dat is natuurlijk reuze interessant. Iedereen weet dan ook wel wat leuks en exclusiefs te kopen en de prijzen vallen mee.

Vooral de kleding, T-shirts, overhemden en petten van de diverse firma’s, vinden gretig aftrek onder de leden van de groep. Ook word er flink wat kunstaas ingeslagen want hier kun je werkelijk alle soorten Toby lepels en spinners kopen. Als na 1,5 uur iedereen klaar is met het shoppen brengt Bjorn ons naar de volgende afspraak, het Laxenshus aan de Morrum in het plaatsje Morrum.

Vrij vertaald naar het Nederlands betekent: ‘Laxenshus’ zoiets als ‘zalmenhuis’. Omdat het Laxenshus aan één van de betere pools voor het vissen op zalm ligt kijken we eerst even naar de vele vliegvissers die hier hun droomvis proberen te vangen. De lange zalmhengels zwiepen door de lucht maar ook hier word niet door iedereen een vis gevangen. Toch komen er af en toe vissers langs die een zalm hebben weten te vangen en die worden gewogen en gemeten in een speciaal aanwezig weeg-/meetstation.

Als we het Laxenshus binnengaan, krijgen we eerst de history van het vissen op zalm en zeeforel te zien. Deze history blijkt terug te gaan tot het jaar 1231. Van het vissen met speren, zalmnetten en korven tot en met het vissen met de hengel wordt getoond. Tegenwoordig is het verboden om beroepsmatig te vissen op de Morrum en wordt het alleen toegestaan om met de hengel te vissen. Als we de verschillende zalen doorlopen zien we o.a. vele opgezette zalmen en zeeforellen aan de muren hangen. De een nog groter dan de ander. Zalmen van net geen 30 kilo hangen hier, prachtig opgezet. Als je die toch eens in het echt kon vangen.

                       


“De gebruikelijke groepsfoto voor het Laxenshus in Zweden”

Dan lopen we nog langs het aquarium van 13mtr. lang en zien hier veel van de vissoorten die in de Morrum voorkomen in het rond zwemmen. Het valt op dat nagenoeg alle vissoorten die hier zwemmen ook in Nederland voorkomen. Naast de genoemde salmoniden zwemmen hier namelijk brasem, zeelt, kopvoorn, baars, snoek, ruisvoorn en nog wat regenboogforellen in het rond. Dan wordt het tijd om zelf weer te gaan vissen met de groep. We zullen deze middag en trip afsluiten op een put & take meer vissend op forel.

Terwijl we vanaf het Laxenshus naar het merengebied van Harasjomala rijden valt het ons op dat het buiten flink is gaan waaien ondanks dat de zon schijnt en af en toe achter een stapelwolk verdwijnt. Als we bij het viskantoor annex viswinkel van Harasjomala aankomen worden we snel geholpen aan de juiste vergunningen en sleutels voor visboten. Het te vissen gebied bestaat uit 23 meren waarbij er verschillende keuzes gemaakt kunnen worden met betrekking op de soort en de grote van de te vangen vis.

De keus is gevallen op een meer met de naam Mjoldrangen. Volgens opgaaf zwemmen hier regenboog- en gewone forellen van 1 tot 4 kilo rond. Als we na alle formele zaken eindelijk aan het viswater staan gaat iedereen aan de slag om zijn hengel in orde te maken. Jan, Gert, Paul, Gerard en Edwin gaan vissen met powerbait. Jaap, Pieter en ik gaan ons geluk proberen met lepels en spinners.

                       


Maar nog voordat we de boot instappen, wordt al duidelijk dat door de draai- en rukwinden er niet gemakkelijk gevist kan worden vanuit de boot. Toch wil niemand zich de kans laten ontnemen om het niet even geprobeerd te hebben. Je kunt altijd nog terug, toch? Het wordt hard werken. Eén man moet konstant aan de riemen trekken om de boot enigzins op koers te houden zodat de ander nog aan vissen toekomt. Wat een stevige bries staat er hier ondanks dat het gehele meer omgeven is door hoge bomen. Gekkenwerk.

Pieter, Gerard, Jaap en ik hebben na een half uur al genoeg van de wind en gaan het proberen vanaf de vele vissteigers op de kant. Dan toch een triomfantelijke schreeuw vanaf het water. Jan is in gevecht met een hele mooie regenboogforel. Edwin stuurt de boot tegen de wind in om Jan de ruimte te geven de vis uit te drillen. Na een paar minuten komt de vis naast de boot te liggen en Edwin schept de forel in het klaarliggende net. Zo, die is binnen. Ondertussen knappen er een aantal takken van de bomen af en vallen naast mij neer in het water. Het begint nu echt serieus te waaien.

Ook Pieter staat nu op een steiger met een kromme hengel een forel te drillen die zijn tobylepel heeft gepakt. Het kan dus nog leuk worden. Een half uur later is ook Paul aan de beurt. Hij staat ook met een kromme hengel een forel drillen en Gert probeert zo goed en kwaad als het kan de boot onder controle te houden. Ook Paul weet deze vis te landen en zo staat de teller op drie. Daar blijft het bij deze winderige middag en tegen een uur of zes nemen we afscheid van de Mjoldrangen en het Zweedse visavontuur.

De wind is eindelijk iets in kracht afgenomen en op weg naar ons vakantiehuis op Getno Gard, blijken er nogal wat bomen te zijn gesneuveld deze middag. Er is zelfs een stroomstoring omdat er een boom op een bovenleiding van de elektra is gevallen. De Zweden zijn echter mensen die niet van afwachten houden. Op de hulpdiensten word dan ook niet gewacht en de omgevallen bomen zijn in no-time verwerkt tot open haardvuur blokken. Dus rijden we zonder problemen voor de laatste keer het viskamp op om onze spullen op te ruimen en nog een hapje te gaan eten. Morgenochtend vroeg zullen we vertrekken.

                       


Een nieuwe ervaring en zeven visvrienden rijker mag ik toch wel concluderen dat dit een gezellige en leerzame midweek is geweest. Zo kom je nog eens op plaatsen waar je anders nooit zal komen. Ik wil hierbij dan ook Jan van de Bovenkamp van Pure Fishing en Jaap Putses van P&S Visreizen bedanken voor de uitnodiging en organisatie van deze ABU dealer trip.

Lees verder deel:
1 2


 

ANDEREN LAZEN OOK