**KLAAR**          Prachtige dag met           de Blue Whale

Prachtige dag met de Blue Whale

Door Joop Folkers

Dat vissen onberekenbaar zijn hoeft geen betoog meer. De ene dag kun je geen kwaad doen terwijl je de volgende dag keihard moet “knokken”voor een aanbeet! Zoals je vorige week al kon lezen hadden we eind vorige maand een supervisserij rond enkele wrakken voor de kust van IJmuiden. Zeer mooie zeebaarzen werden die dag afgewisseld door dikke gezonde gullen. Gewoon zo’n dag waar je eigenlijk altijd weer van droomt.

Op de eerste december werd ik ’s-avonds gebeld door Ruud Lievaard, schipper van de inmiddels steeds populairder wordende Blue Whale. We gaan het morgen op een zeebaarsje proberen, heb je misschien zin om mee te gaan? Dat was uiteraard niet tegen dovenmansoren gezegd. Om zeven uur effe een bakkie en dan de zuid in! Alleen de zonsopgang die ochtend was al meer dan de moeite van het vroege opstaan waard. Wind stond er nauwelijks en waardoor de enorme rookpluimen zich uitstrekten tot aan het hoge wolkendek. Een boeiend schouwspel dat altijd weer blijft imponeren. Helemaal fantastisch was het plaatje wat we zien kregen toen we de rede van Hoek van Holland doorkliefden. Hoe bedoel je oranje! Geboeid door al dit moois bleven we zeker een tiental minuten achterom kijken, want dit soort unieke plaatjes zie je werkelijk maar zelden.

                       


Maar goed, de zee lag er bij als de bekende spiegel en langzaam drukte Ruud de gashandel wat naar voren. De 900 PK’s werden hierdoor snel geactiveerd en moeiteloos kanjerde de Blue Whale richting horizon een machtig visavontuur tegemoet. Omdat het nauwelijks nog stroomde, werd besloten om alle wrakken in de omgeving van onze uitgezette koers even mee te pikken. “Als we rond 10 uur ons anker maar bij de goede stek kunnen laten vallen dan zijn we vroeg zat”, aldus Ruud. En ja hoor, ook nu bleek al snel weer dat mister gul langzaam maar zeker weer op de wrakken verschijnt. De eerste drift leverde dan ook al direct de eerste kromme spinhengels op. Mooi gezonde “keiharde” gullen met hagelwitte buiken net gearriveerd op en rond het wrak.

Ineens werd het monotone geluid van de stationair draaiende motor wreed verstoord door een gierende slip. Zeebaars, gilde Ruud dat kan niet missen. Hij had alle moeite om de vis, die in een lange run naar het wrak zwom, tot stilstand te brengen. Hierbij was het zondermeer noodzakelijk om de slip van zijn Stella wat te helpen door de duim zo nu en dan even op de spoelrand te drukken. Gelukkig capituleerde de zeebaars net even voor het wrak, waarna een heerlijke dril op het vrije open water kon beginnen. Na enkele minuten konden we het schepnet onder de vis zetten. Gezien de snelheid en de kracht, hadden we stilletjes gehoopt op een echte dikke zeebaars. Deze vis was echter hooguit 60 cm.bij een gewicht van pakweg 6 pond. Een mooie gezonde vis en dat in december!

                       


Op ieder wrak dat we aandeden vingen we wel een paar mooie gullen en wat kleinere zeebaarzen. Omdat we wilden ankeren voordat de ebstroom er goed in kwam werd koers gezet naar onze eerder uitgekozen stek. Gelukkig lag er niemand in de buurt en konden we dus rustig ankeren op zo’n 70 meter voor het wrak. Nu was het even rustig wachten op de dingen die zouden komen. Onder het genot van een lekker bakkie werd de ligging van het wrak besproken. Een leuke bijkomstigheid is, dat Ruud naast een verwoed zeevisser ook nog eens een enthousiast sportduiker is, waardoor hij in staat is vrijwel alle wrakken in deze omgeving eens van zeer dichtbij te bekijken.

                       


Na nog geen kwartier ontstond er een flauw tijnaadje achter de boot. De eerste tekenen van de ebstroom! Evenals een week ervoor koos ik ook nu weer voor een shad welke ik aanbood doormiddel van een 50grams jigkop. Door je kunstaas zo ver mogelijk uptide te werpen ontstaat er tijdens het naar de bodem zakken een grote bocht in je lijn waardoor je kunstaas tegen de bodem wordt gedrukt. Op het moment dat je kunstaas de bodem bereikt heeft zet je je beugel pas dicht en draait het spul een slag of vijf binnen. Daarna zet je je beugel weer open en herhaalt dit spelletje steeds weer. Je zal zien dat zowel vriend zeebaars als de gul je kunstaas pakken op het moment dat het net van de bodem wordt gelift! Een machtige manier van vissen, waarbij de aanbeten ondanks de grote bocht in je lijn toch perfect doorkomen.

Naarmate de ebstroom sterker werd, werd het steeds moeilijker om de relatief lichte jigkop rond de bodem te houden. Jaap besloot over te schakelen op een 100 grams pilkertje terwijl ik koos voor een jigkop van 85 gram. Allebei een schot in de roos ware het niet dat de pilker alleen gul opleverde terwijl mijn shad de ene na de andere zeebaars naar de oppervlakte “toverde”. Ook nu vloog de dag weer om en verdween de ebstroom weer net zo snel als dat hij gekomen was.

                       


De visserij viel dan ook ineens helemaal stil. Zo zie je maar hoe afhankelijk je bent van de getijdestroom of je nu vanaf de kant of vanaf een boot vist. Een pracht dag die naast een aantal mooie zeebaarzen ook de nodige dikke gullen en 5 polakken opleverde. Zeker voor herhaling vatbaar dus!Voor meer info omtrent het vissen met MS de Blue Whale kan men terecht op www.wrakvissen.nl

ANDEREN LAZEN OOK