**KLAAR**                Pollak,                  uniek en sterk!

Pollak, uniek en sterk!

door Joop Folkers.

Onbekend maakt onbemind! Zo is het eigenlijk ook met vriend pollak. Of ze hier voorkomen langs onze kust ? Nou geloof me, er zijn wrakken waar het werkelijk vergeven is van de pollak.

Oké, ga er maar van uit dat het in negen van de tien gevallen om toevalstreffers gaat, meestal tijdens de pilkervisserij rond wrakken of andere obstakels. Maar het is dus leuk om te weten, dat vriend pollak in veel grotere concentraties langs onze kust voorkomt dan eigenlijk altijd werd aangenomen. Verreweg de beste wrakken zijn die waar het barst van de zandaal, nummer een op de menukaart bij onze vrienden. Vissen tot 10 pond en zelfs zwaarder zijn echt geen uitzondering!

                       


Een unieke en sterke sportvis!

Pollak is een vissoort met een enorm verspreidingsgebied. Je vindt ze vanaf de zuid Franse kust tot voorbij de Poolcirkel. De meest populaire stekken voor pollak vinden we langs de Ierse westkust, de Kanaaleilanden en Engelse zuidkust. Ook Noorwegen telt tegenwoordig behoorlijk mee zeker als het om zware pollak gaat. Zelf vingen we er exemplaren van 18 pond en zwaarder. Gewoon lekker aan een lichte outfit! Kortom een sportvis van het eerste uur die meer aandacht verdient dan dat ie tot op heden heeft gekregen!

Vakantieredder.
Tja, het klinkt misschien een beetje vreemd, maar pollak heeft al menige (Ierland) vakantie naar de positieve kant doen uitslaan. Zeker op die dagen dat andere vissoorten het laten afweten is er altijd weer pollak die zich meestal vrij eenvoudig laat vangen. Mede omdat zich rond de vele riffen onder de kust vaak grote concentraties pollak ophouden zijn lange tochten niet noodzakelijk. Gewoon een half uurtje stomen om daarna de ene aanbeet na de andere te kunnen “incasseren” Dat is nou pollak ten voeten uit! Beproef je je geluk rond een van de vele wrakken in het Kanaal, dan zijn verre tochten (soms vele uren) vaak een must. Pleister op de bekende wonde is echter wel, dat je juist op deze ver gelegen wrakken dikke record pollakken kunt verwachten!

Simpele manier van vissen.
Pollak is zowel aan natuurlijk als aan kunstaas te vangen. Verreweg de leukste manier van vissen is die met een shad. Werp zo ver mogelijk stroomopwaarts (uptide) en laat de shad rustig naar de bodem zakken. Pas op het moment dat de shad de bodem bereikt heeft, doe je de beugel van de molen dicht en begin je langzaam in één tempo binnen te spinnen. Juist dat zelfde tempo aanhouden is van groot belang. Pollak is van nature een nieuwsgierige vis die het kunstaas vaak meters lang volgt. Meestal vallen ze het kunstaas pas enkele meters onder de oppervlakte aan. De aanbeten zijn dan meedogenloos. In de meeste gevallen pakken ze het kunstaas vol, om er vervolgens op volle snelheid weer mee richting bodem te knallen! En geloof me dat zijn meestal niet van die lullige runs. De kleinste hapering van je slip kan op zo’n moment dan ook fataal zijn. Het leuke van deze visserij is dat je nooit in kunt schatten wanneer ze je kunstaas pakken. Dit verschilt vaak van dag tot dag. Zo pakken ze je kunstaas op amper 5 meter boven de bodem, dan weer halverwege of dus juist net onder de oppervlakte. Meestal voel je ze eerst “proeven”. Het lijkt op dat moment net of je kunstaas in de lange kelpbladeren vastloopt. Niets is echter minder waar. De nieuwsgierige pollak volgt op zo’n moment heel rustig je kunstaas en gaat er als het ware aan “hangen”. Sla je op dat moment aan, dan kun je het vergeten, want je mist hem gegarandeerd! Blijf gewoon, rustig in hetzelfde tempo door spinnen. Je zal zien, dat ze op een gegeven moment ineens toeslaan. Dan is het een kwestie van de haak zetten waarna het feest kan beginnen.

                       


Een nieuwsgierige vis die het kunstaas vaak meters lang volgt.

Lange dwarrellijn.
Verreweg de meest bekende manier is het vissen met een lange (5 meter) dwarrellijn die je middels een hoekafhouder en een aangepast loodgewicht vanaf de bodem aanbied. Dankzij de hoekafhouder heb je ook nu een direct contact met de vis waardoor je alle aanbeten uitstekend doorgeseind krijgt. Het is een heel eenvoudig systeem. Je schuift een (niet al te zware/liefst kunststof) hoekafhouder op je hoofdlijn, gevolgd door een kraal die je stopt doormiddel van een tonwartel. Zet aan de andere kant van de tonwartel een lijn van pakweg 5 meter (minimaal 45/00 mm.) met daaraan je haak. Laat je fantasie eens lekker de vrije loop en kies je eigen kleur twister of Eddystone-eal.

Over de lengte van je kunstaas valt uiteraard te twisten. De ervaring heeft geleerd dat twisters met een lengte van 14 tot 20 cm. gewoon goed vangen. De kleuren zwart, rood, parelmoer en fluo-groen hebben zich de laatste jaren uitstekende vangers getoond. De Firetails (zwart met rood staartje) van Curltail zijn meestal echte killers. In tegenstelling tot de eerder genoemde manier is werpen met een 4 tot 5 meter lange haaklijn een beetje problematisch. Gewoon tot op de bodem laten zakken en daarna rustig binnen spinnen. Gebruik een behoorlijke haak want de pollak heeft evenals zijn meeste familiegenoten een behoorlijke bek. Tophaken zijn de 5/0 en 6/0 van Gamakatsu in de serie LS-5013F.

                       


Een dagje pollak is vaak een geweldige belevenis.

Materiaal:
Voor pollak heb ik altijd twee outfits bij me. Allereerst een stevige spinlat met een werpgewicht van 50 tot 100 gram, voorzien van een stevige molen in de 5000 serie. Mijn tweede set bestaat uit een uptide hengel voorzien van een reeltje. De eerste combinatie gebruik ik voor het vissen met de shad terwijl de tweede outfit beter bruikbaar is voor het vissen met een lange dwarrellijn. Een lengte van 3 meter is ideaal om de zwaarste vissen relaxed te kunnen drillen. Uiteraard heb je ook hier weer de keuze uit een nylon of een dyneema lijn. Zelf vis ik met dyneema om optimaal te kunnen genieten van de aanbeten. Zowel voor de spin- als uptide combinatie, gebruik ik een lijndikte van 15/00 mm. voorzien van een 50/00 mm. voorslag (nylon).

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -