**KLAAR**          NEDERLANDSE COMMISSIE           RECORD ZEEVISSEN (NCRZ)

NEDERLANDSE COMMISSIE RECORD ZEEVISSEN (NCRZ)

               
Jaarverslag over 2003

 

Op 14 januari j.l. kwam de Nederlandse Commissie Record Zeevissen NCRZ voor de 34-ste maal in haar bestaan bijeen om de record-claims over het voorgaande jaar te beoordelen. Hieronder volgt het volledige jaarverslag, gevolgd door de actuele recordlijsten voor de drie categorieën, bijgewerkt t/m 31 december 2003.

Het in 1996 dankzij de sponsoring door P&S Visreizen en Hengelsport beschikbaar gekomen NCRZ-Record Certificaat werd het afgelopen jaar, tezamen met de geëmailleerde NCRZ-record-speld, aangevraagd door nagenoeg alle sportvissers die in 2002 een record vestigden of verbeterden. De (geringe) financiële vergoeding die voor deze fraaie herinneringen aan de vangers van de recordvangsten in rekening werd gebracht, droeg opnieuw bij aan de bescheiden financiële reserve van de commissie.

                                                                       

       
“Het al vanuit 1985 staande record voor koolvis (13,3 kg) werd vanuit het populaire Hitra (Noorwegen) verbrijzeld met deze vis van 129 cm lang en 17,5 kg zwaar.

Vanzelfsprekend zijn ook alle sportvissers die in het afgelopen verslagjaar een record vestigden of verbeterden inmiddels in de gelegenheid gesteld zich van het certificaat en/of de recordspeld te verzekeren. Als bijdrage in de kosten van certificaat + speld zal in 2004 een bedrag van € 11,50 in rekening worden gebracht.

Eigen site
Sinds de ‘opening’ van de eigen site www.ncrz.nl blijkt deze in een grote behoefte te voorzien. De pagina’s van de NCRZ worden veelvuldig bezocht, niet alleen om de diverse recordlijsten te raadplegen, maar ook om het claimformulier te downloaden. Dankzij de plaatsing van reclamebanners door de diverse Nederlandse aanbieders van visreizen kan ook deze site budgetneutraal worden gerund.

Claims
Er werden door de commissie 27 claims ontvangen voor in 2003 gevangen nieuwe records of recordverbeteringen. Daarvan konden er 25 daadwerkelijk worden geaccepteerd: drie voor rekening van de lijst voor Nederlands zeewater, 14 voor de categorie Europese Wateren en de overige acht voor de lijst Wereldzeeën.

Een claim die niet door de commissie kon worden geaccepteerd, betrof een recordverbetering die gedurende het verslagjaar meer dan één keer scherper werd gesteld. De andere claim moest voorlopig worden aangehouden, teneinde meer zekerheid te kunnen verkrijgen met betrekking tot de identificatie van de betreffende vissoort.

Daarnaast ontleende de commissie opnieuw twee potentiële records aan het jaarlijkse verslag van de Irish Specimen Fish Committee, waarvan er eentje daadwerkelijk als recordverbetering kon worden opgenomen in de categorie Europese wateren. Bij de andere was de commissie niet volledig zeker van de nauwkeurigheid van de weging, waarna deze vangst niet als recordverbetering werd geaccepteerd.

Om voor beoordeling door de commissie in aanmerking te komen, dienen de claims te voldoen aan de in het reglement gestelde voorwaarden. Voor deze reglementen wordt hier verwezen naar het in 1996 uitgebrachte recordboekje van de NCRZ en voor een actuele versie met name ook naar de eigen website van de commissie: www.ncrz.nl.
Over het algemeen werden de claimformulieren ook in 2003 uiterst zorgvuldig ingevuld en vergezeld van goede foto’s en soms prachtige vangstverslagen. De commissie wil er mogelijk ten overvloede op aandringen gebruik te maken van goede en nauwkeurige weegtoestellen en zo mogelijk het claimformulier vergezeld te doen gaan van een officieel weegcertificaat. Om vissen van mogelijk recordformaat te kunnen determineren, maakt de commissie onder andere gebruik van de beschikbare wetenschappelijke literatuur, van de internationaal als ‘standaardbron’ erkende internetsite www.fishbase.nl en vanzelfsprekend van de adviezen van de diverse wetenschappelijk adviseurs die de commissie met raad en daad bijstaan.

                                                                       

       
“Vanaf het Playa de Eucaliptos in de Spaanse Ebro-delta ving de heer J.A. van Kimmenaede uit De Zilk deze prachtige blauwbaars (‘bluefish’) van 7,88 kg.”

Records Nederlands Zeegebied
In deze categorie zou je haast denken dat de lijst dermate compleet is en de records zodanig ‘scherp’ staan, dat er zo langzamerhand amper nog ruimte is voor recordverbeteringen. Desondanks werden in 2003 opnieuw twee reeds bestaande records gebroken en een nieuwe soort aan de lijst toegevoegd.

De nieuwe soort op de lijst betreft een kliplipvis (Latijn: Ctenolabrus rupestris) van 30,2 cm lang en 460 gram zwaar, die in mei 2003 vanuit de eigen visboot voor IJmuiden werd gevangen door de heer A. Gravemaker uit IJmuiden. De vis werd gedetermineerd door medewerkers van het RIVO in zijn woonplaats. Naast de gevlekte lipvis en de zwartooglipvis is dit de derde lipvissoort op de lijst. Twee staande records werden verbeterd door Frans van Oss uit Winssen, oud-secretaris van EFSA-Nederland. Hij ving een tongschar van 40,2 cm lang en 824 gram en een sardien (ook wel pilchard of pelser genoemd) van 145 gram (25,2 cm).

Europese Zeeën
In deze categorie konden over 2003 maar liefst 15 recordverbeteringen worden bijgeschreven, waaronder enkele zeer spectaculaire vangsten. Raffie Cordes ving in het Noorse Lerøyosen een (grote) zilversmelt van 1.396 gram en daarmee werd het record van deze in 2002 op de lijst verschenen soort meteen al weer verbeterd. Evenals voorgaande jaren werden in de zeer visrijke Noorse wateren overigens weer diverse records gebroken. Het al vanuit 1985 staande record voor koolvis (13,3 kg) werd vanuit het populaire Hitra verbrijzeld door Harold Zielman uit Zeist. Zijn koolvis was 129 cm lang en woog 17,5 kg.

Het eveneens scherp staande record voor kabeljauw werd zoals kon worden verwacht ook in Noorwegen verbeterd en staat nu met een vis van 33,92 kg (140 cm) op naam van Bernhard Harms uit Egmond aan Zee. Deze kabel’U’ werd op 18 april 2003 gevangen op de Lofoten. De vierde recordverbetering vanuit Noorwegen kwam op naam van de bekende zeevisser Joop Folkers. Hij ving een fraaie zeewolf van 10,45 kg (104 cm) vanuit Olderdalen.

De Middellandse Zee staat nu niet bepaald bekend als hét water om grote vissen te vangen. Toch kwamen er het afgelopen jaar juist vanuit de bekende vakantiebestemmingen rond de Mediterrané diverse nieuwe records en recordverbeteringen. In de Spaanse Ebro-delta bijvoorbeeld, ving de heer J.A. van Kimmenaede uit De Zilk aan het Playa de Eucaliptos vanaf het strand een prachtige blauwbaars (‘bluefish’) van 7,88 kg. De heer Van Kimmenaede documenteerde zijn vangst op indrukwekkende wijze met een leuk vangstverslag, kaartjes etc.

Ton Nientied uit Noord-Scharwoude is een gedeelte van het jaar woonachtig in L’Estartit en tijdens een zeiltocht voor de kust aldaar ving hij trollend achter de boot twee vissen van recordformaat: een valse bonito (Auxis rocheï) van 1,51 kg en een Middellandse Zee amberjack (Seriola carpenteri) van 0,55 kg.

                                                                       

       
“Vanuit de ‘ponenhoofdstad’ van Europa, het Ierse Downings, kwam deze Engelse poon van 48 cm lang en 1,27 kg zwaar.”

Peter Ouwendijk uit Krimpen a/d Lek wist in het verleden in exotische oorden reeds diverse records op zijn naam te schrijven en is in het verslagjaar ook in ander opzicht recordhouder door maar liefst vijf records binnen te slepen, waarvan vier in de categorie Europese Zeeën. Tijdens een ‘normale’ zonvakantie aan de Franse Cote d’Azur ving hij een Greater Amberjack van 23,4 kg, een Atlantische bonito van 4 kg en een Spaanse makreel van 1,2 kg. En dat betekent drie nieuwe vissoorten op de Europese lijst.

Het meest tot de verbeelding sprekend was echter zijn vangst van de zwaarste vis ooit door een Nederlandse sportvisser gevangen in Europese wateren, een zeskieuwige haai van maar liefst 361 kg zwaar en met een lengte van 402 cm. De vangst van deze ‘gevaarlijke’ reus op zeer diep water (1.000 meter) deed het toeristische St. Raphaël opschrikken. Jaws aan de Cote d’Azur! In Zeehengelsport zal Peter later dit jaar uitgebreid verslag doen van deze spectaculaire vangst.

Ook uit Frankrijk, maar dan van de Atlantische kust, kwam de melding van een nieuw record voor zeebaars. Deze prachtige baars van 6,45 kg (87 cm) werd in augustus gevangen door de jeugdige Jerom Perree uit Breda. Vanuit Ierland –waar Nederlandse sportvissers in het verslagjaar enorm uithaalden met de vangst van maar liefst 63 Irish Specimen- kwamen twee nieuwe NCRZ-records. Vanuit Downings in Co. Donegal (misschien wel de ‘ponenhoofdstad’ van Europa) werd een Engelse poon van 48 cm lang en 1,27 kg zwaar geclaimd, die daar in juli werd gevangen door Peter Snepvangers uit Schijf.

In datzelfde Downings, waar sinds enkele jaren gericht door sportvissers kanworden gevist op de reusachtige blauwvintonijn, ving Ben Smit uit Alkmaar op 20 september een ‘tunny’ van maar liefst 230,15 kg!

En het laatste nieuwe record voor de Europese wateren betrof een steenbolk van 1,72 kg, die op 4 september werd gevangen vanuit Courtmacsherry. Deze vis was daarmee nét wat zwaarder dan het staande Nederlandse record, maar werd niet als zodanig aangemeld bij de NCRZ. De vanger, Raymond Verschoor uit Eindhoven claimde de bolk echter wel als Irish Specimen en in de lijst van ‘Irish Record and Trophy Fish 2003’ prijkt hij als de op een na zwaarste steenbolk die in 2003 in Ierse wateren werd gevangen. Voor de commissie was een en ander in overleg met de Ierse collega’s aanleiding deze vangst als recordverbetering te accepteren.

Categorie Wereldzeeën
Door de met recht globetrottende Nederlandse sportvissers die werkelijk alle zoute wateren van de aardkloot lijken aan te doen, werden in 2003 acht nieuwe records of verbeteringen van staande records geclaimd.

In de Rode Zee ving de heer R. Stentler uit Maasdam vanuit het bij Nederlandse vissers nog steeds immens populaire Hurghada een cobia van 45 kg zwaar en met een lengte van 155 cm. Peter Ouwendijk uit Krimpen a/d Lek -die inmiddels als nieuw benoemde specimen registrator van de EFSA is toegetreden tot de commissie- kwamen we al met vier in Europese wateren gevangen records tegen, maar daarnaast ving hij in Guinee-Bissau ook nog eens een zijdehaai (Engels: silky shark; Latijn: Carcharhinus falciformis) van 210 kg.

En over haaien gesproken: het record voor de koperhaai werd verbeterd en gebracht op 78,40 kg. Roy Lodewijk uit Apeldoorn maakte met Red Sea Fishing een trip naar Hentes Bay in Namibië, waar hij deze haai vanaf het strand wist te vangen!

                                                                       

       
“De zwaarste vis die het afgelopen jaar vanaf het strand werd gevangen: een koperhaai van 78,40 kg.”

In het Mexicaanse Puerto de Avonturas (wat een prachtige naam voor een avontuurlijke visbestemming!) ving Marcel Schreur uit Denekamp een Afrikaanse pompano van 13,8 kg en dat betekende een verbetering van het sinds 1987 staande record voor deze supersportvis. Big Game specialist Marcel Waldschmit wist in 2003 twee records op zijn naam te schrijven. Vanaf Ascension Island, een Britse marinebasis letterlijk in het midden van de Atlantische Oceaan, ving hij op zeer diep water zowel een olievis van 35,2 kg als een zeskieuwige haai van maar liefst 505 kg!

Tenslotte twee records die werden gevangen vanuit Venezuela, een visbestemming die sterk in belangstelling toeneemt. Gerrit Witlox uit Nispen ving met La Guaira als basis een zwaardvis van 83 kg en vanuit diezelfde haven ving Frans Veltenaar uit Huizen een geelvintonijn van 112 kg.

januari 2004
secretariaat NCRZ

Samenstelling NCRZ

Per 1 januari 2004 bestaat de commissie uit de volgende leden:

        Hans van Loenen (voorzitter)
Carel Boonen (secretaris)
Ronald Meijer (penningmeester)
Cas Al
Jacob Boom (ere-voorzitter) Peter Dohmen
Dr. Ab Kessler
Peter Ouwendijk
Dr. Dolf Boddeke (adviseur)
Dr. Han Nijssen (adviseur)

Voor alle correspondentie, verdere informatie en claimformulieren:

NCRZ, Van Ostadelaan 3, 1231 AK LOOSDRECHT tel: (035) 5823898
of uiteraard op hun website www.ncrz.nl.

Het bovenstaande Jaarverslag is een integrale overname uit het aprilnummer van Zeehengelsport, dat vanaf 5 april 2004 in de winkels ligt. In deze uitgave vindt u naast de bekende rubrieken en vele lezenswaardige artikelen ook de volledige recordlijsten van de NCRZ voor Nederlands water, Europees water en Wereldzeeën, plus een overzicht van alle nieuwe records/verbeteringen van de Belgische B.S.C.A.

ANDEREN LAZEN OOK