**KLAAR**                Materiaal voor zeebaars

Materiaal voor zeebaars

door Benny Muizelaar

De zeebaars is een van de mooiste sportvissen langs de kusten van onze lage landen. De vis wordt onvoorspelbaar genoemd; moeilijk te vangen en wordt ook door veel sportvissers als een uitzonderlijke gelukstreffer gezien tijdens een strandsessie of een andere visserij zoals het vissen op geep. Wie zich echter verdiept in de vis merkt dat ook de zeebaars zoals andere baarsachtigen een voorspelbaar aasgedrag heeft. En dat het vooral doorzettingsvermogen vergt om deze voorspelbaarheid te gaan begrijpen.

                       


Benny in zijn element

Wanneer vissen we op zeebaars?

Vanaf mei tot eind november bij een watertemperatuur van 10 tot 12 graden komt de zeebaars vanaf de Atlantische Oceaan en de zuidelijke Noordzee steeds meer noordelijker. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer de vis naar het noorden opschuift. In deze periode zijn de vissen mager na een lange reis en de voorafgaande paaiperiode. Dit maakt dat ze vaak zeer agressief azen op alles wat in hun nieuwe territorium voorhanden is.

Vanaf de kust

Vanaf de kant zijn er zeer veel stekken langs de kusten der lage landen die de moeite waard zijn om te bevissen. Deze stekken zijn veelal goed te herkennen. Kolkend water bijvoorbeeld, strekdammen, paalhoofden, sluizen, brugpijlers, ondiepe zandplaten, havenhoofden en stroomravelingen. Stroomravelingen zijn onder water gestorte zinkstukken of steenstorten die de stroming op deze plaatsen afremmen en keren, waardoor er perfecte omstandigheden ontstaan voor de zeebaars. Een zeer gekende stroomraveling is te vinden bij Westkapelle aan de oude pier voor het oude huisje van de reddingsdienst. Eveneens bij de vele mossel- en oesterpercelen, en op al de plaatsen waar de vele meeuwen en sterns vechten voor hun deel van de buit.


Vanuit de boot

Vanaf de boot zijn veelal dezelfde stekken te bevissen als hiervoor genoemd, maar dan vanuit een andere -veelal iets gunstiger- hoek waarbij het vastraken van aas of kunstaas beter te controleren is. Hiernaast is er de visserij op de vele wrakken voor de kust en op de Oosterschelde en Westerschelde.

                       


Materiaal voor de kustvisserij

We dienen dit onder te verdelen in vier verschillende vistechnieken.

Strandvissen: het vissen met aas nabij alle eerdergenoemde plaatsen geschiedt meestal met de strandhengel. Hierop zetten we een goede zeemolen, voor het afstandwerk zijn de modellen met conische spoelen het meest geschikt. Deze hengelcombinatie kunnen we eveneens gebruiken voor diverse plaatsen waarbij op grote afstand dient te worden gevist. Meestal wordt hier gebruik gemaakt van een verenpaternoster of ander kunstaas.

Spincasting: een visserij met een lange spinhengel van 3.00 m. tot 3.60 m. met een stevige body en een werpvermogen van 10 tot 30 gram of een met een vermogen tot zo’n 60 gram. Uw keuze zal afhangen van de gebruikte kunstaassoorten en de omstandigheden waarin u de zeebaars gaat bevissen. Op de spinhengel plaatsen we een goede medium size spinningmolen met een perfecte slip.

Plughengel: een hengel met een goede topactie en een werpvermogen van 40 tot 80 gram. Lengte 2.70 m. tot iets boven de drie meter, met hierop naar wens een goede spinmolen of, voor het jerkbaitvissen bijzonder doeltreffend, een reel. Zelf geven wij de voorkeur aan een niet te lange hengel aangezien wij hiermee een betere controle hebben op de pluggen of jerkbaits op de noodzakelijke werpafstand. Heel vaak zie je mensen op grote afstand vissen, op plaatsen waar wij met de boot juist naar de kant toe werpen en waarbij de boot slechts op 1 meter water voor anker ligt. Wij vissen hier slechts over afstanden van 30 tot 40 meter richting de oever.

Vliegenhengel: een 9 ft Aftma 8 hengel met voldoende body om ook onder vaak minder ideale omstandigheden de lijn te werpen. En krachtig genoeg om een van de sterkste vissen van onze Noordzee en aangrenzende wateren te drillen en veilig te landen. Als vliegenlijn nemen we een floating type met sinktip, of een verzwaarde tip met leadcore leaders, of een snelzinkende lijn voor het vissen tegen brugpijlers zoals de Zeelandbrug.

Aas en kunstaas

Als meest gekende aassoorten kennen we de zagers, krabben (zacht en hard), zeebliek, zandspiering, inktvis, makreelstrips of voor de specimen-jagers een hele makreel.

               


                                       


                                                               

“Uitstekend kunstaas voor zeebaars”

De kunstaassoorten voor zeebaars: jigs, twisters, shads, lepels, verenpaternosters, lange Bass worms type Black bass, pluggen, jerkbaits, propellerpluggen, diverse streamers, en al het kunstaas waarvan u overtuigd bent dat dit zeebaars kan vangen. Want waar u het meest in gelooft geeft dikwijls de beste kansen.

Hierdoor zijn er ook zo veel verschillende meningen over aas, kunstaas en waar en wanneer dit te gebruiken. Eén ding staat voor ons als een paal boven water: een goed aangeboden verse zachte krab of een verse zandspiering zijn voor ons de onovertroffen aassoorten voor de grote zeebaars. En dan zwijgen we nog maar over de kleur en geur van al dat prachtige kunstaas dat zeker niet alleen gemaakt is om vissers te vangen.

Zelf hebben wij de ondervinding dat het aasgedrag vaak afhankelijk is van het beschikbare natuurlijk aas. Dat de zeebaars het zich graag makkelijk maakt en niet kieskeurig is als het om eten gaat, zegt nog niet dat hij altijd gemakkelijk te vangen is. Maar het geeft wel aan dat het een echte baarsachtige is die zich vaak in een echte vreetroes tegoed doet aan alles wat er eetbaar uitziet.

                                                                                       

 

Materiaal voor bootvisserij

We kunnen het materiaal voor de visserij vanuit de boot opdelen in vijf soorten hengels.

Aashengels: als eerste hebben we de hengels waarmee met de fragiele aassoorten zoals zagers en zachte krabben wordt gevist. Lengte ongeveer 2.70 m. en met een zachte parabolische actie die toch op het einde een krachtige body heeft. Om een vis van obstakels weg te houden maken we gebruik van een stevige wat grotere spinmolen met een perfecte slip of van het baitrunner type.

Zandspieringhengels: een door ons veel gebruikte hengel met een lengte van 3.60 m. type karperhengel 1 ¾ lb. met een parabolische actie. Op deze hengels monteren we een grote spinmolen of een reel. Deze geeft een perfecte controle bij het aftasten van de bodem rondom de gekozen visstek. Wellicht vraagt u zich af: waarom zulke lange hengels vanuit de boot? Welnu, naar onze ervaring geven deze hengels het voordeel dat er zonder problemen met zeer lange onderlijnen tot 3,5 m. gevist kan worden. Hierdoor ontstaat een perfecte aasaanbieding met deze topper onder de aassoorten, de zandspiering.

Spincasting: zelfde hengel als vanaf de kust gebruikt voor het vissen met de diverse kunstaassoorten als jigs, lepels en dergelijke.

Plughengels: zelfde hengel als bij de kustvisserij, echter vanuit de boot vissen we de hengels ook vaak zoals wij zeggen ‘op automaat’. Door de plug op diepte tegen de stenen aan te brengen en hier door de sterke stroming gewoon zijn werk te laten doen.

Pilkerhengels: deze hengels hebben een zeer kenmerkende actie en zijn bij een klein aantal gespecialiseerde hengelsportzaken te verkrijgen. De specifieke actie zit in de zeer gevoelige top die snel overgaat in een krachtige body in het tweede gedeelte van het topdeel en een vrij stug handdeel (extra fast taper design). Deze hengels zijn nodig om over de grote afstanden waarop gevist wordt met de pilkertjes en shads de vis goed te haken. Voor deze specifieke vismethode -kenmerkend voor het zeebaarzen op de diepere wrakken- heeft u wel enige ervaring nodig. Het komt erop aan zeer nauwkeurig te ankeren met de boot. De manier van vissen kan omschreven worden als het diagonaal afvissen van grote afstanden naar het wrak toe.

                                                                                                                                                                                                                       

                               
“Eenmaal zo’n vis gehaakt en je bent voor altijd verloren”


Molens en reels voor op de zeebaars

Eigenlijk kunnen we voor de startende zeebaarsvisser vrij kort zijn over de molens of reels die we gebruiken voor de visserij op zeebaars. Ze dienen allemaal uitgerust te zijn met een perfecte slip en moeten krachtig en soepel lopen. Het is een feit dat één seizoen intensief zeebaarsvissen ook voor de beste molens een hele beproeving is, en dat de vistechniek van de sportvisser mede bepalend is voor de levensduur van deze molens. Hier geldt zeker meer dan geregeld het gezegde: ‘goedkoop is vaak duurkoop of miskoop’.

Tot slot: het vissen op zeebaars hoeft dus geen ingewikkelde opgave te zijn. Wanneer u niet opkijkt tegen een extra inspanning is de mooiste beloning van de zee ook voor u bereikbaar!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -