**KLAAR**                Kunstaasonderhoud

Kunstaasonderhoud

door Piet Driessen

Vaak lezen we over het onderhoud van boten, hengels, molens en reels maar over het onderhoud van kunstaas hoor je weinig. Geloof me maar dat dit ook erg belangrijk kan zijn om de vangkracht te behouden.

Kunstaas dient goed bij gehouden te worden onder meer omdat het in aanraking komt met water, maar ook omdat de verschillende aanbeten, net als bij je gebit, beginnende gaatjes kunnen veroorzaken, waarbij tijdig ingrijpen erger kan voorkomen. Voor het onderhoud van je tanden ga je naar de tandarts. Voor je kunstaas geven we op Total Fishing aan de hand van foto’s enkele tips, want we hebben nu nog even de tijd voordat het roofvisseizoen weer van start gaat, om dit in orde te maken.

Roest op haak of splitring
Leg je je pluggen na een visdag direct te drogen dan zal dit probleem bijna niet voorkomen. Laat je ze echter tot een volgende weekend in het koffer liggen is de kans groot dat je haken en splitringen gaan roesten. Uiteindelijk kan hiervan na verloop van tijd het gevolg zijn dat met een dril van een mooie vis een haak afbreekt of splitring het begeeft door krachtverlies van de ring. Zeker met het drillen van een grote vis zal dit kunnen gebeuren en per slot van rekening willen we die grote rover nou net vangen. Verder wordt bij niet tijdig ingrijpen van beginnende roestvorming het uiteindelijk één grote roestboel in je kunstaas doos. Mocht je ooit eens op het zoute water een dagje achter de zeebaars- of forel aangaan dan is het helemaal oppassen geblazen. Goed en langdurig afspoelen in zoet (leiding)water is dan een eerste vereiste. Vergeet je dat dan heeft al je kunstaas de volgende keer dezelfde (nieuwe) kleur.

                       


“Dit ziet er minder uit…”

Tip: Kom je terug van een visdag hang de pluggen dan te drogen op een rekje van kippengaas en je zult versteld staan hoe snel deze droog zijn. Van het bovengetoonde heb je dan nagenoeg geen last. Pluggen die tijdens een visdag gebruikt zijn, leg ik in een aparte doos zodat ze niet in de kist terecht komen en het andere kunstaas niet bevochtigen en ik ook zeker weet dat ik er de juiste pluggen uithaal

Pluggen, jerkbaits en shads?
Het is natuurlijk de bedoeling dat er veel krassen en gaten in de pluggen en jerkbaits komen. We weten dan in ieder geval zeker dat er vele rovers hebben toegeslagen. Hoe behandelen we dit beschadigde kunstaas? Als ik thuis kom hang ik deze als eerste goed te drogen en daarna maak ik de gaten en krassen dicht met nagellak. Dus even bij moeder de vrouw of vriendin gekeken of het betreffende kleurtje er bij zit en na behandeling zijn deze pluggen dan weer klaar voor gebruik. Op de markt zijn vaak vele kleuren te koop voor een leuk prijsje. Belangrijk is wel de plug eerst 100% te drogen voor het aflakken, want als er vocht in blijft zitten kan dit van invloed zijn op het zwemgedrag.

                       


“Vissers gebruiken graag nagellak…”

Voor wat betreft beschadigde shads bestaat er ook een eenvoudige en doeltreffende manier om beschadigingen te repareren. Twee secondelijm is daarvoor zeer geschikt. Een klein beetje lijm op de beschadiging, even vasthouden en klaar is je shad!. In de praktijk blijken niet alle merken even goed te werken. Zeker goed is Pattex (vooral de potjes met kwastje, ideaal!) en Loctite. Op deze manier gaat niet alleen je shad veel langer mee maar blijft hij ook zwemmen zoals oorspronkelijk bedoeld was. Kijk alleen goed uit want het is gevaarlijk spul, dus niet even een stofje uit je oog wrijven als je bezig bent….

Haken slijpen.
De haken moeten natuurlijk altijd vlijmscherp zijn, dat scheelt je echt veel vis. We zien nog veel te vaak dat dit niet het geval is. Er zijn twee mogelijkheden om het probleem van een stompe haak op te lossen. Of we monteren een nieuwe of we gebruiken een vijl om de haakpunt bij te slijpen.

                       


”Haken moeten vlijmscherp zijn…”

Het liefst een zogenaamde “zoete vijl” zoals ze genoemd worden hetgeen betekent dat we een vijl met zo fijn mogelijk raster gebruiken. In een ijzerwaren zaak vraag je gewoon naar de zoetste vijl en dan heb je vaak de vijl die daar het beste geschikt voor is. We vijlen vanuit de ronding van de haak naar de punt toe en dat éénmaal links en éénmaal rechts van de punt en verder niets. Op deze manier is de haak vlijmscherp gemaakt en klaar voor gebruik. Test je haak daarna door deze even op je nagel van de vinger te prikken en als hij op je nagel blijft hangen is dit het teken dat hij goed scherp is. Als je eenmaal je spullen weer tip top in orde hebt voorkom je straks in het nieuwe seizoen het onnodig verspelen van mooie vissen. Knutsel ze!

                       


“Net als Lucien willen we dergelijke vissen liever niet verspelen!”

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -