**KLAAR**          Kunnen we gericht op grote kabeljauw vissen?

Kunnen we gericht op grote kabeljauw vissen?

Door Joop Folkers

Deze vraag kunnen we zowel met ja als nee beantwoorden. Stel je vist rond een wrak waar het werkelijk barst van de gul, dan nog blijft het onmogelijk om uitsluitend de grotere vissen eruit te pikken. Dit is en blijft gewoon een gelukskwestie. Toch kunnen we het voor die zware ervaren knuppels allemaal wat aantrekkelijker maken door met andere (kunst)aassoorten te vissen.

                       


Jaren geleden was onze Noordzee nu eenmaal vergeven van de gul. Er huisden destijds rond de vele wrakken enorme scholen kabeljauw,waardoor vreetnijd ontstond en je ze vrijwel de gehele dag door kon vangen. Tegenwoordig ligt dit wel even anders. De enorme scholen zijn lelijk geminiseerd. Mede hierdoor ontstaat er volgens een aantal biologen een soort “voedseloverschot” van krabben, garnalen en kleine vissoorten als zeebliek en zandaal. Kortom, vriend kabeljauw hoeft zich steeds minder in te spannen om aan voedsel te komen.

Hierdoor wordt het voor ons vissers wel steeds moeilijker om deze “stofzuigers”aan de vinnen te komen. Had je enkele jaren terug uitsluitend genoeg aan een (staaf) pilker al dan niet voorzien van wat fel gekleurde muppets, tegenwoordig ligt dit wel even anders. Natuurlijk vang je nog vis aan deze loodpillen maar aanmerkelijk minder dan aan de huidige softbaits. Vooral de shads scoren hoog. Ergens wel logisch, want je verhoogt je vangkansen zondermeer als je je kunstaas op zo’n natuurlijk mogelijke manier aan kunt bieden. Oke, zo’n “lompe” pilker bezit zondermeer vangkracht, maar juist dat fel bewegende staartje (op een diepte van circa 25 meter is het aardedonker) van zo’n shad is waarschijnlijk net weer even aantrekkelijker voor onze bebaarde vrienden.

Een shad kun je op meerdere manieren bevissen. De belangrijkste factor tijdens deze visserij is de getijdestroom. Aangezien we gul altijd rond de bodem moeten zoeken, is het van groot belang dat we ons kunstaas ook rond de bodem aanbieden! Het is dan ook logisch, dat we tijdens een sterke getijdestroom zwaardere jigkoppen moeten gebruiken dan op die momenten dat er een rustige stroom loopt.

                       


“Patrick Lankhuizen ving deze beauty op een shad, boven een wrak ongeveer 30 mijl ten Noord Westen van Hoek van Holland”

Het gewicht van de loodkoppen die wij gebruiken varieert van 50 tot 250 gram. Op die momenten dat er weinig stroom staat kun je de jig-shad combi gewoon achter of naast de boot naar de bodem laten zakken. Je hebt weinig fantasie nodig om te begrijpen dat een te zware jigkop gewoon naar de bodem en blijft daar als een dood vogeltje blijft liggen, waardoor je aasaanbieding wordt gereduceerd tot bijna nul. Aanpassen dus die hap!

Maar goed, op het moment dat je jigkop de bodem bereikt geef je nog een meter of vijf lijn en sluit daarna de beugel van je molen. Je zal zien dat de (zwakke) getijdestroom je hoofdlijn (voorzien van voorslag) langzaam “oppakt”en meevoert. Door de top van je hengel langzaam met korte haaltjes op en neer te bewegen “huppelt”de shad als het ware over de zandbodem richting slijpgeul/wrak.

Zorg er wel voor, dat je kunstaas de constant op de bodem blijft tikken. Ben je het contact met de bodem even kwijt, open dan de beugel en geef weer lijn tot je opnieuw bodem contact hebt. Deze manier van vissen blijf je volhouden totdat je voor je eigen gevoel het wrak gepasseerd bent. Draai op dat moment binnen en start gewoon opnieuw. Wil je niet te zwaar vissen maar toch de bodem bereiken dan is het van groot belang dat je uptide werpt. Ook nu zal er door de (al dan niet felle) stroom een bocht in je hoofdlijn ontstaan waardoor je kunstaas tegen de bodem wordt gedrukt en langzaam aan de wandel gaat. Zorg dat je goed contact houdt met je jigkop en geef direct weer lijn als je de bodem niet voelt. Oke, misschien zal je kunstaas tijdens deze manier van vissen niet constant echt op de bodem tikken, maar ik ben er van overtuigd dat een gul het ook een meter boven de bodem pakt. Hieruit kun je opmaken, dat wanneer je je kunstaas optimaal aan wilt bieden, je het gewicht van de te gebruiken loodkop eigenlijk constant aan moet passen aan de getijdestroom.

                       


Maar ook vriend gul heeft zo zijn nukken. We praten dan eens niet over dat bekende fluitje. Voorbeeld, ondanks het feit dat je daar rond die grote bonken roest op soms wel 30 meter diep geen hand voor ogen kunt zien vangen bepaalde kleuren op bepaalde momenten soms gewoon beter! De shads die wij gebruiken variëren in lengte van 10 tot 15 cm. Ook hier kennen we natuurlijk favoriete kleuren. Neem bijvoorbeeld de parelmoer gekleurde shad voorzien van een doorlopende zwarte rug. Meestal een ware killer. Toch moet deze kleurencombinatie het soms weer lelijk afleggen tegen de parelmoer/blauwe uitvoering. Waar dit aan ligt, wie het weet mag het zeggen!

Ander leuk gegeven is dat we in Noorwegen altijd verreweg de meeste vis vangen aan fel gekleurde shads. Rood/geel en fluogroen/geel zijn daar juist zeer in trek terwijl je er hier verhoudingsgewijs nauwelijks iets aan vangt! Ook de lengte van de shad kan soms vangstbepalend zijn. Zelf ben ik gek op de 10 cm. lange Culpritt shads (pepper&salt uitvoering). Om de combinatie enigszins aantrekkelijk te houden bevis ik deze shads hooguit met een 80 grams kop. Maar hoe dan ook deze shads zijn vrijwel altijd productief ook op die dagen dat er weinig vis wordt gevangen.

Het leuke van deze manier van vissen is dat je het met relatief licht materiaal kunt doen. Zware zeemolens en dito hengels kun je gewoon thuis laten. Een stevige spinlat met een werpgewicht van 50 tot 150 gram voldoet gewoon goed. Voordeel is dat je op zo’n lichte combi je kunstaas goed kunt “lezen”waardoor je de gul vaak al voelt “rommelen” voordat ze tot de aanval overgaan. Als je dan toch voor een molen gaat kies dan voor een 6000 serie. Twee aanraders zijn de TwinPower 6000FA/FB van Shimano en de Blue Arc750/755 van Spro. Voordeel van deze twee molens is dat ze geleverd worden met een reserve spoel. Ideaal als je tijdens een trip de pech hebt om een deel van je lijn te verspelen. Zelf vis ik uitsluitend met dyneema lijnen. Ik ga voor de bekende FireLine van Berkley. 17/00mm. Met een trekkracht van 10.2 kilo is meer dan voldoende. Gebruik wel altijd een voorslag.

                       


“Dit kanon van 108 cm en 37 pond en werd zeer recent nog gevangen op de Blue Whale door Francesco Vacca uit Belgie“

Dyneema lijn is nu eenmaal kwetsbaar en de vele zeepokken en mosselen op de wrakken fungeren als ware messen. Kies voor een voorslag met een dikte van circa 60/00 mm. Perfect bruikbaar is Amnesia (clear) met een trekkracht van 11,4 kilo. Wil je eens kans maken om zo’n echte “wrakkenbeer” binnen het bereik van je kunstaas te brengen dan moet je wel opschieten want het seizoen loopt over een paar weken af.

Er zijn heel wat kleinere charterschepen die dagelijks wrakkentochten ondernemen. Kijk eens op www.wrakvissen.nl Deze mannen hebben naast de bekende Blue Whale ook nog een kotter die vrijwel dagelijks naar de wrakken gaat en zelden zonder mooie gullen thuis komt. Ook de Specialist van Ahoy hengelsport vaart bij goed weer dagelijks richting wrakken voor meer inlichtingen kan men hier terecht www.ahoy-hengelsport.nl In het noorden van het land varen diverse charterboten die er dagelijks op uit trekken. Een van de bekendste boten is “het Sop” deze mooie snelle boot vaart vanaf Den Helder voor meer info www.hetsop.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -