**KLAAR**                Kastelen van snoekbaarzen

Kastelen van snoekbaarzen

door Henk Simonsz

                       

Iedere redelijk fanatieke sportvisser is altijd op zoek naar beter. Daaraan ontleent deze site onder andere zijn bestaan. Door ervaringen uit te wisselen is het mogelijk je eigen systeem en daardoor je vangsten te verbeteren.

Binnen het Total Fishingteam is dat ook meestal hét onderwerp van gesprek. Wat is er te verbeteren, waar liggen de vissen, wat is de beste techniek en waarmee kan je scoren. Door er veel mee bezig te zijn en altijd nieuwe dingen uit te proberen geeft je soms de mogelijkheid om die vissen te pakken die een ander laat zwemmen. En dat is een leuke uitdaging. Zeer recent hebben enkele roofvisauteurs van Total Fishing geprobeerd om de echt grote snoekbaarzen aan de schubben te komen. En dat valt tegenwoordig niet mee. Het lijkt erop dat het moeilijker is een snoekbaars van 80 cm of groter te vangen dan een metersnoek. Uiteindelijk kwamen er verschillende kastelen van snoekbaarzen boven water maar die werden allemaal aan verschillend kunstaas gevangen. Door te blijven proberen, je verstand te gebruiken en durf te tonen, is er veel af te dwingen. Grote snoekbaarzen springen echt niet vanzelf op de kant of je boot in. Je moet er soms veel voor doen maar het kan. We zullen twee van de gevangen snoekbaarzen aan U voorstellen omdat die op een aparte manier gevangen werden , daar waar ” normale ” technieken faalden.

                       


De snoekbaars die uiteindelijk zwichtte voor een grote shad met 50 grams loodkop…

De vis van Piet Driessen was er een met jobsgeduld, want het duurde heel lang voordat zij zich aan zijn shad vergreep. Keer op keer bleef Piet dezelfde stek bestoken met steeds zwaarder geschut en steeds zwaardere loodkoppen. Uiteindelijk viste hij het mooie talud af met een shad van 23 cm (!) en een loodkop van 50 gram. Hij kon daarmee zijn shad zo dicht mogelijk bij de bodem houden en veel sneller vissen. Dat was precies wat hij wilde omdat de vissen traag aangeboden shads in allerlei formaten volledig negeerden.
Uiteindelijk kreeg hij een knalharde aanbeet toen hij de shad in hoog tempo het talud afviste. Een prachtige dril en dito vis. Daarna kreeg hij met dezelfde techniek en zware shad nog een aantal aanbeten. Het inzetten van deze shad en loodkop volgde pas nadat hij bijna alles uit zijn kunstaaskoffer al had geprobeerd. Blijven zoeken, totdat uiteindelijk extreem groot in combinatie met snelheid, de vissen wel lieten bijten.

                       


Deze vis verloor zijn geduld door een extreem grote bladpilker…

Humbert was ook al aan zijn derde doos met kunstaas toe, voordat hij er een grote vis op kreeg. Alles werpend en verticalend geprobeerd, van klein tot groot maar geen reactie. Uiteindelijk met een plug een veelbelovend stuk afgesleept tussen de 10 en 12 meter diepte. Dit om een aanbeet uit te lokken en daarna die plaats uit te melken. Om op deze diepte te kunnen slepen gebruikten we pluggen, die zeg maar tussen de 3 en 6 meter diep lopen, maar door een “loodlijn” te gebruiken is het mogelijk dezelfde plug twee maal zo diep te krijgen zonder dat de actie verloren gaat. Halverwege eindelijk een tik op de plug, boeitje uit en doorvaren. Aan het einde terug en richting boei driften.

                       


de praktische loodlijn…

Vanaf die plaats gaan werpen met, ook weer een extreem grote, bladpilker van circa 20 cm. Inwerpen en terugvissen als een grote shad, en het was opnieuw raak! Weer een prachtige vis. Binnenkort zullen we nog een stel mooie vissen aan U voorstellen met ieder zijn eigen story…