,Een kwestie van smaak.
Door Bram Bokkers
We hebben allemaal wel zo’n jerkbait in onze kunstaasdoos zitten waar we heilig in geloven. Zo ééntje waar we niet aan moeten denken om hem te verspelen. Een jerkbait die alles doet wat je wil. Ééntje die je op het lijf geschreven is. Wanneer we 100 vissers op een rijtje zouden zetten zullen ze allemaal een andere favoriet kiezen. Dit maakt het vissen met jerkbaits zo gevarieerd.
Wanneer ik met jerkbaits vis gaat het me niet direct om de vis zelf maar meer om de spectaculaire aanbeten. Ik zie het als een soort kat en muis spelletje, wat erg spannend is. Dit is het aantrekkelijke van deze visserij. Ik weet zeker dat ik deze mening met vele lezers kan delen. Er zijn van die rovers die helemaal uit het water komen om je jerkbait te halen. Andere grijpen je kunstaas vlak voor je voeten. Ook zijn er exemplaren die er een eeuwigheid achter blijven zwemmen en plotseling besluiten om toe te slaan. Soms bedenken ze zich pas op het laatste moment wanneer je al bezig bent om een nieuwe worp in te zetten. Als het water goed helder is kan je dit spektakel goed volgen wat echt een kick geeft en verslavend werkt.
Het is nog niet zo lang geleden dat ik aan het vissen was aan een kanaaltje bij mij in de buurt. Ik viste met jerkbaits vlakbij een sluisje dat zich aan het einde van dit kanaal bevond. Via dit sluisje kwam je weer op een aantal poldersloten uit. Het was eind februari en een ideale tijd om hier een mooie vis te vangen. Snoek en vooral de grotere exemplaren verzamelden zich hier om het ondiepere en warmere water op te zoeken. Al gooiend struinde ik de kanten af op zoek naar een hapgrage snoek.
Ik viste met een firetiger kleurige Robbait (glider) die goed suspending was. Hij sloeg rustig uit van links naar rechts en wanneer ik even stopte met tikken bleef hij mooi hangen. Wanneer ik een fellere tik gaf dook hij de diepte in en flankte dan met zijn buik. Als ik de top van mijn hengel wat omhoog hield zwom hij mooi door de oppervlakte. Als ik wilde kon ik hem dus tergend langzaam vissen op elke gewenste diepte. Met zo’n jerkbait kan je de aanbeet goed volgen en is het visuele aspect en het plezier dus des te groter. In deze visserij geloof ik ‘s winters heilig. Als ik zelf een jerkbait zou moeten maken zou hij er hetzelfde eruit komen te zien, kortom “de voor mij perfecte jerkbait”.
Bij het sluisje aangekomen gooide ik mijn jerkbait strak langs de betonnen muur. Ik schoof steeds een stukje op en viste alles mooi af. Wanneer mijn jerkbait het water raakte liet ik hem even liggen. Daarna tikte ik hem op de juiste diepte en viste ik hem gevarieerd binnen. Het rook gewoon naar snoek en een aanbeet kon niet uitblijven. Vlak nadat ik weer mijn jerkbait in het wateroppervlak had gegooid flitste er iets groots naar mijn kunstaas. Een grote wijd opengesperde muil kwam mijn jerkbait vol overgave halen. Met een agressieve klap verdween de jerkbait uit het wateroppervlak en met een stevige aanslag zette ik de haak. Na even weerstand gevoeld te hebben viel de spanning weg! Verbaasd draaide ik mijn lijn binnen. Aan het einde van mijn lijn hing alleen nog een gemolesteerd spinstangetje en een los geschoten sluiting, niet zo leuk dus. Ik baalde er flink van. Dit omdat de snoek de jerkbait nog in zijn bek had. Wat ik ook vervelend vond was dat ik mijn jerkbait kwijt was. Ik had tientallen jerkbaits in mijn koffer zitten maar deze jerk was mijn favoriet, hij was helemaal kaal gekloven. Hij had zo veel vis opgeleverd dat ik hem eigenlijk in had moeten lijsten. Wat moest ik nu??
Ik heb uiteraard geprobeerd om weer in het bezit te komen van zo´n zelfde jerkbait maar dat viel niet mee. Elke handgemaakte jerkbait is uniek en valt dus moeilijk na te maken. Wanneer je het hout van een jerkbait nader onderzoekt zal je tot de conclusie komen dat ze niet allemaal hetzelfde drijfvermogen hebben. Wanneer je een jerkbaits na wilt maken van een bestaand model met dezelfde actie is het uitloden heel belangrijk. Dit komt heel precies. Als je dit niet doet krijg je jerkbaits met grote verschillen. Kleine verschillen in een jerkbait kunnen dus al voor grote verschillen zorgen…
Het leuke is dat de meeste mensen een persoonlijke smaak hebben. Wanneer iemand een jerkbait te gek vind kan een ander er wel geen cent om geven. Zo heb je voor elk wat wils. Dit maakt het erg gevarieerd. Meningen over wat de “perfecte jerkbait “ is kunnen dus sterk uitéén lopen. Zeker wanneer je bedenkt dat de verschillen kunnen zitten in de actie, de kleur, het model en het drijfvermogen. Ik kreeg jerkbaits in mijn handen waar ik geen stuiver voor gaf. Één van deze jerkbaits kwam bij mijn vismaat in de koffer te zitten. Hij zweerde bij deze jerkbait en ving zich er zich blind mee, ook hier zit nu geen verf meer op.
””
Een jerkbait die haast helemaal naar mijn zin is stel ik zo af dat hij precies doet wat ik wil. Ik laat dan meestal de badkuip vol lopen en rommel net zo lang met spinstangen, splitringen en haken tot hij helemaal naar mijn zin is. Soms is het verschil van een kleine of een grote splitring al genoeg om de jerkbait te laten drijven of zinken. Blijf er uiteraard wel op letten dat de splitringen en haken nog in de juiste verhouding staan ten opzichte van de visserij. Een te zware spinstang die de jerkbait netjes laat zinken kan wel ten nadele zijn voor de actie van de jerkbait, dus altijd even uittesten.
“ brengen soms tussen het verticalen door ook grove snoekbaars in de boot”
Ik ben van mening dat wanneer we al onze favorieten op een rijtje zouden leggen ze allemaal wel iets goeds zouden hebben. Ik weet zeker wanneer je gelooft in een bepaalde actie, die je op een voor jouw perfecte manier binnenvist, je goed bezig bent. Ik ben wel van mening dat je jezelf niet moet vastklampen aan “die ene jerkbait” maar meerderen favorieten moet hebben. Wanneer één van de favorieten niet zo lekker vist pak je gewoon een andere. En wanneer je één favoriet verspeeld heb je altijd nog een andere favoriet over!