Humminbird
Iedereen droomt van een onderwatercamera waarmee je kunt zien wat er zich onder water afspeelt, waarmee je zelfs de vissen kunt zien liggen. De is – nog - geen camera maar het scheelt heel weinig.
Er is de laatste jaren veel veranderd in fishfinderland. Ruim tien jaar geleden kreeg je alleen een goed beeld van wat er zich onder water afspeelde als je een schrijvende, bijvoorbeeld de Mach 1, fishfinder op de boot gemonteerd had. De laatste jaren zijn ook de beeldschermen van de gewone fishfinders voorzien van zoveel pixels - pixels is het aantal beeldpunten, meer beeldpunten betekent een gedetailleerder beeld - dat er een goed en betrouwbaar beeld van het onderwatergebeuren geschetst word.
De laatste jaren is eigenlijk de grootste verandering het kleurenscherm. Met een kleurenscherm moet het mogelijk zijn om een nog beter onderscheid te maken tussen de bodem en de vissen die zich er (vlak)boven bevinden. Of dit nu werkelijk een zodanige verbetering is betwijfel ik want een scherm met veel grijstinten geeft zeker een net zo goed beeld. Je kunt nu eenmaal de verandering niet tegenhouden en het ziet er naar uit dat op den duur alleen nog maar de kleurenschermen geleverd zullen worden.
Kleur of niet, we krijgen altijd een dwarsdoorsnede van de bodem te zien. Op deze bodem zien we dan de vis welke zich in de transducerkegel onder de boot bevindt.
Of deze vis zich links of rechts van de boot bevindt kunnen we op het scherm niet zien en ook niet of zich links of rechts van de boot taluds of obstakels bevinden.
Een aantal merken biedt voor het in beeld brengen van taluds en obstakels een fishfinder met een 3 dimensionaal beeld. Dit beeld heeft als nadeel dat het de aanwezige vis meestal alleen met fish-ID aangeeft. fish-ID is namelijk niet 100% betrouwbaar, ook storingen, spronglaag etc. zullen vaak met fish-ID als vis worden aangegeven.
Humminbird is met de Humminbird 987c een heel nieuwe weg ingeslagen. Met deze geavanceerde fishfinder is het mogelijk om een beeld van de bodem met de daarop aanwezige vis en obstakels weer te geven. De transducer van deze fishfinder heeft namelijk 5 sensoren met allemaal een eigen functie.
Het beeld dat op deze manier ontstaat, is compleet anders als we zijn gewend. Het is niet meer een dwarsdoorsnede van de bodem met daarop eventueel de afbeelding van vis maar meer een soort 3D opname van de bodem. Dit beeld heeft als standaard instelling grijs maar kan in andere kleuren worden omgeschakeld. We hebben met de fishfinder een aantal screenschots gemaakt op onze eigen Nederlandse viswateren en de resultaten waren verbluffend. Het duurt enige tijd om de beelden te kunnen interpreteren maar als dit eenmaal een beetje duidelijk wordt gaat er een onderwaterwereld open.
Navolgend een aantal opnamen met enige uitleg:
Het beeld bestrijkt 35 meter links en 35 meter rechts. De witte kollom links en rechts van de zwarte streep is het beeld direct onder de boot. We zien dat er redelijk wat golfslag aanwezig was met hierdoor wat storing in het oppervlak. Onder de boot zijn we een school aasvissen gepasseerd en ook links bevinden zich twee redelijke scholen kleine vis. De andere zwarte signalen zijn van solitaire vissen.
Een grote school aasvis links van de boot. De donkere vlekken zijn diepere plekken waar de transducer niet kan kijken. De lichte kleur aan de linker zijde wijst op een langzaam oplopend talud.
Dit beeld geeft een oplopend talud aan de linkerzijde van de boot en een aflopend talud aan de rechterzijde van de boot. Onder aan het talud zien we wat kleine signalen van vis.
Onder en links van de boot een mega school aasvissen met ertussen een aantal mooie snoekbaarzen (we vingen ze tot 80 centimeter) rechts een aantal signalen van grotere vissen. Het beeld is enigszins vertroebeld door de hoge golfslag, dit is ook te zien in de kegel direct onder de boot.
Op de bovenstaande twee screenshots wisten we even niet wat voor voorwerp er hier op de bodem ligt. We zijn er vanuit diverse richtingen over gevaren. Toen we zagen dat we bij een verhuurbedrijf van stalen visbootjes in de buurt waren begrepen we direct wat er gebeurt met de oude boten!
De biedt naast het unieke Side Imaging System ook nog een aantal andere schitterende mogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om al gepasseerde obstakels of taluds in de GPS als way-point aan te maken. Je kunt bijvoorbeeld in het laatst getoonde screenshot met de cursor naar de afgezonken boot gaan en dit punt opslaan als way-point.
De is zeker geen fishfinder voor beginners. Je moet wel een beetje weten hoe je met een fishfinder om moet gaan. En om de beelden van het Side Imaging Systeem te kunnen begrijpen is het verstandig om de eerste maal naar je thuiswater te gaan om de beelden juist te kunnen interpreteren. Op dit water weet je een beetje hoe de taluds lopen waar de vis ligt etc. Dit maakt het makkelijker om je een goede voorstelling bij het getoonde beeld te kunnen maken.