Het Veerse meer op zijn best (deel 2)
door Luc Coppens
Downrigger
Heb je genoeg kennis met slepend vissen en weet je wat je kunstaas uitspookt zodra je het te water laat dan kan je met een hengel gebruik maken van een downrigger. Meestal vis ik met één hengel in de downrigger en eentje in de hand die ik actief hanteer door middel van af en toe een flinke haal te geven waardoor het kunstaas even versnelt en dan weer stilvalt voor een enkele seconde. Meestal is het ook deze hengel die de meeste vangsten op zijn geweten heeft. Als kunstaas vanuit de boot, zijn pluggen favoriet. Ik zou bijna durven zeggen: alles onder de 15 cm wat redelijk slank is valt te gebruiken. Experimenteren kan je volop!
Mijn favorieten onder de pluggen op het Veerse meer zijn:
Rapala Original (13-11-9 cm) in de kleuren blauw, grijs, geel en bruin.
Rapala Sliver (13 cm) blauw, voor de grotere vissen.
Rapala Husky jerk
Bomber een- en tweedelig (tot 13 cm) in blauw.
Rapala Deeprunner (7 en 9 cm) blauw-chroom.
Tweede op mijn lijst staan lepels zoals: Pako blauw en zilver, slanke modellen rond de 7 tot 9 cm. Ideaal achter de downrigger. Toby blauw en zilver. Voornamelijk gebruik ik deze voor het werpend vissen.
Dit om er enkele op te noemen. Zoals gezegd, wees niet bang om te experimenteren. Groter kunstaas zal leiden tot minder kleine vissen maar meer kans op de echte bakken. Ik heb het meegemaakt dat een forel van 63 cm tijdens de dril twee volwassen haringen van 25 cm uitspuwde. Dit stemt tot nadenken!
Topperiode
Voor mij begint de topperiode omstreeks december, mede omdat het snoeken met kunstaas dan iets minder wordt. Die periode duurt zeker tot het sluiten van het seizoen.
|
Diverse spinhengels tussen de 10 en 20 gram behoren altijd tot mijn uitrusting en dit is in de meeste gevallen zwaar zat. De sport is er alleen maar mooier door. Vaak zie ik vissers met baitcasters die eigenlijk voor snoek bedoeld zijn maar dit vind ik een beetje aan de zware kant. Hiermee gaat een flink deel van het drilplezier verloren.
De laatste jaren gebruik ik voornamelijk gevlochten lijnen in de klasse tussen 6 en 10 pond. Zeker de kleinere plugjes gedragen zich beter op deze vrij dunne lijn.
Grote Vergunning
Om legaal te vissen op het Veerse meer hoef je naast je Sportvisakte alleen de Grote Vergunning te hebben. Lees echter de reglementen aandachtig door. Zo is er bijvoorbeeld een stuk waar je maar met één hengel mag vissen terwijl je op de rest van het water met twee hengels aan de slag kan.
|
“Mooi zicht op het plaatsje Veere”
Vergeet niet dat alle forellen van het Veerse meer uitgezet zijn en dat door het enorme voedselaanbod de vissen kunnen uitgroeien tot prachtexemplaren mits ze de kans krijgen. Zoals gezegd, er is geen meeneemverbod, maar probeer het ‘sportvissen’ hoog in het vaandel te houden met catch & release, op die enkele uitzondering voor eigen gebruik na. Het gaat tenslotte om onze eigen sport. Wie weet wordt het Veerse meer ooit nog volledig catch & release. Dan voorspel ik dat dit water de potentie heeft om het beste forelwater te worden van Europa.