**KLAAR**          Haken A.B.C.          deel 1

Haken A.B.C. deel 1

Door Joop Folkers

Het klinkt misschien vreemd, maar het wordt je als sportvisser eigenlijk steeds moeilijker gemaakt als je de juiste haakkeuze moet/wilt maken! Begrijpelijk, want ’s-werelds grootste haakproducenten spelen handig in op het fenomeen “beter vangende” haken waardoor het assortiment high-tech haken vrijwel dagelijks wordt uitgebreid.

Uiteraard moet zondermeer worden toegegeven, dat vooral de huidige series chemisch geslepen/gelaserde haken, vrijwel perfect voldoen aan de huidige normen zoals die door ons sportvissers worden gesteld. Neem bijvoorbeeld de haakpunten. Deze blijven zelfs na het onthaken van behoorlijk aantal vissen gewoon super scherp! Ander voordeel is, dat het gewicht van de huidige haken, vergeleken hun “ouderwetse broeders” behoorlijk is gereduceerd. Dit hebben we weer mede te danken aan de steeds weer nieuwe basisprodukten als carbon en titanium. Kortom, goede berichten dus. Maar goed, voor iedere tak van onze populaire sportvisserij is er dus tegenwoordig wel een goede haak te vinden. TF ging eens op zoek naar de mogelijkheden voor de zeevisser, en al snel bleek hoeveel “kapers”er op de bekende “haak” kust zijn!

                       


“Soms is het moeilijk de juiste keuze te maken”

Heel veel zeevissers kopen hun onderlijnen nog steeds kompleet bij de hengelsportwinkelier. Makkelijk, en waarom zou je je druk maken als het makkelijk kan nietwaar! Deze onderlijnen zijn op een enkele uitzondering na echter vaak voorzien van goedkope waardeloze haken. Denk dan aan slappe futloze haken die na de kortste keren van model veranderen. Ook de haakpunten van deze producten buigen of breken al zodra ze een aasnaald naderen. Het belang van een goede haak is dus duidelijk. Knoop zelf je onderlijnen en maak de juiste haakkeuze. Pas de haak aan aan de te verwachten vissoorten.

Denk hier bijvoorbeeld eens aan vriend tong. Zijn relatief kleine scheve bek vraagt om de juiste benadering. Geen 6/0 haak dus, maar een speciaal voor deze visserij ontworpen haak, die je vangkans alleen maar kan vergroten. Zo moet een platvishaak een lange steel (liefst met aasweerhaakjes) hebben en mag hij niet te “slap”zijn. Zeer nuttige tips kreeg ik op de WK’s die ik bezocht. Oke, vrijwel ieder land had zo zijn eigen ideeën qua haakproducenten, maar in grote lijnen kwamen de te gebruiken haaksoorten behoorlijk met elkaar overeen.

                       


“De typische kleine scheve bek van een tong vereist ook een specifieke haak”

Eerst laten we eens wat platvishaken de revue passeren. Iedere zeevisser heeft wel eens een bot of schar gevangen. Een bot heeft een grote bek en wordt meestal gevangen als bijvangst tijdens het vissen op gul of wijting. Anders ligt het bij de wedstrijdvissers. Zij hebben het juist voorzien op deze platvis en gebruiken in principe aangepaste haken. Haakgigant Gamakatsu heeft hier goed op in gespeeld en een uitgebreide serie superscherpe haken voor onze platte vrienden op de markt gebracht. Het gaat hier om de LS-5013F serie. Een tophaak (helaas zonder aasweerhaakjes op de steel) die ook na een behoorlijk aantal vissen goed scherp blijft. De gehele serie bestaat uit 9 soorten die variëren van mini scharhaak tot stevige gulhaak.

Voor onze platvissen kunnen we ons beperken tot 3 maten. Ga je voor kleine vis kies dan voor de nummers 8 en 6 terwijl je voor bot al kan gaan voor een nr. 4. Vanaf een boot is het echter weer een ander verhaal omdat je daar in de regel meer andere vissoorten als bijvangst kunt verwachten. Hier kunnen we volstaan met de maten 1-2 en 1/0. De overige haken uit deze serie (2/0-3/0 en 4/0) zijn o.a. bestemd voor vissoorten als gul en wijting. Voor die mensen die een (platvis-)haak met weerhaakjes op de steel zoekt heeft Gamakatsu de Worm 31 (nummers 1 en 2) serie op de markt gebracht. De bocht van deze Worm serie valt iets breder uit, waardoor deze beter haakt. Alle Worm haken zijn superlicht, chemisch geslepen en op de steel voorzien van 3 weerhaakjes voor het behoud van je aas.

                       


“De Gamakatsu LS-5013F serie is zeer populair bij de wedstrijd vissers”

Ook de Noorse haakgigant Mustad heeft speciaal voor de zeevisser een serie haken onder de naam Saltwater Hooks op de markt gebracht. Omdat er destijds nauwelijks betere en scherpere haken bestonden, werd er toen al unaniem (vooral door wedstrijdvissers) met de overbekende soepele en destijds al superscherpe Aberdeens gevist. Momenteel is er een verbeterde vorm van deze haak onder de naam Mustad Saltwater op de markt gebracht. De smalle bocht van de oudere series is hierbij vervangen door bredere iets naar binnen staande kortere haakbocht. (nummer 2 ref. 4446B)

De naam Abberdeen bestaat overigens nog steeds. Zo heeft men speciaal voor platvis de Kirbed Flatfish Hook ontwikkeld. Een superscherpe chemisch geslepen haak voorzien van een carbon steel. Ook Cox & Rawle timmert nog steeds aan de “hakenweg”. Naast de uitgebreide uptide en uptide extra serie, voert deze firma ook nog steeds hun alom geprezen Abberdeen assortiment. Midnight Moon Tackle Import van de sympathieke Stan van Es brengt een enorm haakassortiment op de markt onder de naam Night Hawk. Tophaken voor een klein prijsje. De meeste haken uit deze uitgebreide collectie zijn chemisch geslepen en voorzien van kleine weerhaakjes op de steel. Een goede platvis haak is de Sproat-Worm in de maten 8-6-4-en 2.

                       


“De Sproat Worm 3/0 serie van Night Hawk is zeer geschikt voor wijting en gul”

Voor zowel kabeljauw als wijting moeten we een andere haakkeuze maken. Kabeljauw, laten we hem maar gewoon gul noemen, heeft een enorme bek waar ook een 8/0 haak zonder enige moeite in verdwijnt. Maar zoals bekend, laat de gulstand momenteel nogal te wensen over, dus kunnen we het beste kiezen voor een haak waar we zowel wijting als gul aan kunnen vangen. Neef wijting heeft ook niet achteraan gestaan als het om een grote bek gaat dus ook hier is een kleinere haak niet direct noodzakelijk. Vissen we vanaf een boot dan kiezen we voor de nummers 1/0 tot 5/0. Een grotere maat is zeker niet aan te raden, omdat je dan vaak meer last van missers hebt. Ook hebben wijtingen de vervelende gewoonte om je kostbare zeeaas van zo’n grote haak af te vreten zonder de haak naar binnen te werken. Beslist niet groter dus!

Anders ligt het als je al dan niet driftend rond een wrak daadwerkelijk gericht op gul wilt vissen. Dan misstaan ook een 8- en 9/0 haak zeker niet. Uiteraard heeft Gamakatsu ook hier goed op in gespeeld door meerdere soorten super scherpe haken op de markt te brengen. Zo is er de LS-5314N serie. Een sterke chemisch geslepen haak met een grote bocht waarvan de punt enigszins naar binnen staat gebogen. De kleinere telgen uit deze serie de 1/0-2/0 en 3/0 zijn uitermate geschikt voor zowel de wijting als schar visserij! Ook hier scoren de WORM series (31 en 36) van Gamakatsu weer hoog! Voor zowel gul als wijting zijn de nummers 2/0 t/m 5/0 zeer goed te gebruiken. Uiteraard brengt ook Mustad de nodige haken in de nummers 2/0 t/m 6/0 op de markt. Chemisch geslepen maar qua vormgeving net even minder aantrekkelijk.

                       


“Bij het vissen op gul rond de wrakken ben je het beste af met een flinke haak”

Midnight Moon Tackle doet het ook nu weer goed met zijn Sproat Worm van Night Hawk de nummers 1/0 t/m 6/0 zijn de juiste maten voor deze visserij. De doormiddel van een laser geslepen haken zijn allen voorzien van 2 aashaakjes op de steel. Nog de hierboven beschreven haken nog even op een rijtje:

Platvishaken
Mustad Flatfish Kirbed Abberdee—nummers 1 en 2
Mustad Saltwater Ref.4446BB—nummers 3-5-1 en 1/0
Night Hawk serie Sproat Worm—nummers 6-4-2 en 1
Night Hawk serie Abberdeen—nummers 6-2- en 4
Gamakatsu series LS-5213N—nummers 8-6-4-1 en 2
Gamakatsu series LS-5013F—nummers 8-6-4-1
Zebco Triton carbon hooks—nummers 4-1-2- en 1/0 Serie 4432
Breakaway Spearpoint haken (Midnight Moon Tackle)—nummers 6-2-2/0 en 4/0

Gul en wijtinghaken
Gamakatsu serie Worm 36—nummers 1/0 t/m 6/0
Gamakatsu serie Worm 31 (spr) nummers—1/0 t/m 6/0
Night Hawk serie Sproat Worm nummers—1/0 t/m 6/0
Breakaway Spearpoint nummers—4/0 t/m 8/0
O’Shaughnessy 255-Bronze nummers—2/0 t/m 7/0
Zebco Triton nummers—2/0 t/m 6/0

Dit zijn dan zomaar enkele haaksoorten die ruimschoots voldoen aan onze eisen als zeevisser. Uiteraard zijn er nog veel meer merken op de markt die waarschijnlijk net zo goed zullen voldoen. Net zoals bij hengels en molens hangt er ook aan iedere haaksoort een prijskaartje. (wordt vervolgd)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -