**KLAAR**                Groot en grof voor snoekbaars

Groot en grof

door Rob Kraaijeveld

De Nederlandse snoekbaars vissers behoren volgens mij tot de top in Europa. De meeste beheersen het verticaal vissen als geen ander. Het subtiel de bodem af zoeken met een shadje heb ik in nog maar weinig andere landen gezien. Dan hebben we ook nog de catagorie vissers die graag met de pen en dode visjes vist en waar eveneens ware specialisten tussen zitten. Dat blijkt o.a. wel uit de verslagen van het NKS, het zijn immers vaak de zelfde doodaasvissers die in de top mee draaien.

                       


Bram met een felle jerk-snoekbaars

Wij d.w.z. Bram en ik, hebben inmiddels nóg een methode die vele dikke snoekbaarzen opleverde. Hieronder een verslag van onze ervaringen.

Veel snoekvissers weten maar al te goed dat je ook snoekbaars aan groot kunstaas kunt vangen. Hoe vaak gebeurt het niet dat een grote plug bestemd voor snoek gegrepen word door een snoekbaars? En vaak zijn dat nou net niet de kleinste. Het overkwam ons zo vaak dat een snoekbaars een jerkbait greep die eigenlijk bestemd was voor een snoek, dat we er over na gingen denken om ééns gericht op onze stekel vrienden met groot en ondiep lopend kunstaas te gaan vissen.Maar hoe pakken we dat aan? Het was namelijk zo dat we zo nu en dan snoekbaarzen vingen tussen het snoeken door. De meeste vingen we altijd de eerste maanden van het seizoen dus juni, juli. Ook vingen we de vissen verspreid, dus hier één daar één en dan weer uren niets. Waar moesten we ze zoeken en nog belangrijker, waar konden we ze vinden….. We hadden wel wat houvast. De vissen die we vingen lagen niet dieper dan anderhalve meter en soms maar op een meter water. Het gebied waar wij vissen omvat echter honderden hectaren water waar het maar anderhalve tot een meter water staat, dus het is zoeken als een speld in een hooiberg. Wat ook een kenmerk was dat we vaak vis vingen waar wat van dat “gras” in het water stond. Ook vingen we veel vissen op ondiepe stukken waar dieper water in de buurt was.

We besluiten eerst stukken ondiep water af te vissen waar dieper water in de buurt was. De eerste techniek wordt trollen over de grote ondiepe platen. Krijgen we een aanbeet of komen we wat structuur of van dat gras tegen dan gaan we die plek werpend af vissen met jerkbaits Vangen we vis of krijgen we aanbeten dan wordt die plek meteen in de Gps ingevoerd zodat we zo’n stek altijd terug kunnen vinden. Probeer namelijk zo’n stek maar eens terug te vinden op een water waar je haast geen aanknopingspunten hebt!

De eerste aanbeet kwam na een uurtje trollen. We hadden al tot drie keer toe van dat gras van onze pluggen af moeten halen, waarop we besluiten de boel maar eens werpend af te vissen Bram met een kleine Cutter en ik zelf met een kleine hoge Robbait allebei in de kleur fire tiger. Langzaam manoeuvreerde ik de boot tussen het groen door wat in grote en kleine bossen in het heldere water goed te zien was. Ook was het verschil in aktie goed te zien van onze jerkbaits. Die van Bram die mooi zigzaggend net onder het oppervlak over het groen binnengevist werd. En dan die van mij, met zijn rare duikende en schommelende aktie, het ziet er eigenlijk niet uit. Maar dat de snoekbaarzen daar anders over dachten zouden we de volgende dagen wel achter komen!

Dan komt toch ineens die onverwachte aanbeet en hoe!! Twee meter bij de boot vandaan wordt met grof geweld de jerkbait, die hooguit dertig centimeter onder het water oppervlak binnengevist wordt, gegrepen door een fraaie snoekbaars. Alles gebeurde allemaal in een flits, maar was wel goed te zien in het kraak heldere water. Ik ging helemaal uit mijn dak als je dat zo mag zeggen! Wat was dat gaaf zo’n snoekbaars die je zo maar uit het niets op je jerkbait ziet dreunen, prachtig! Nou stelt de dril van een snoekbaars, ook al is hij begin zeventig centimeter, op een lichte jerkbaithengel ook niet zo veel voor, maar dat word ruimschoots gecompenseerd door de aanbeten en daar bedoel ik mee het visuele aspect van de aanbeet.

Gretig geworden door dit succes vissen we in rap tempo door en vijftien meter verder is het weer raak! Ik wil mijn jerkbait net uit het water halen als een dikke snoekbaars hem met een bloedgang uit de oppervlakte grijpt…. ik krijg haast een hartverzakking… Dit heb ik met snoeken wel vaker meegemaakt maar nog nooit met snoekbaars! Echt geweldig! We vangen op deze stek vijf vissen en dan is het over. Wat opvalt; er zit geen vis onder de zeventig centimeter bij. Ze zijn allemaal tussen de zeventig en vijfenzeventig centimeter lang.

                       


Soms is het echt schrikken, zo fel ze de jerkbaits pakken

De hele dag vissen we door en vangen her en der onze vis. Ook op de randen van het taluud waar bijna 2 meter staat is het regelmatig raak, Op de ene plek vangen we er één en op een andere plek wel een stuk of vijf zes. Hoe grilliger het kunstaas door het water gaat hoe meer aanbeten je er op krijgt. Lang duurde deze visserij niet zo half juli waren de meeste snoekbaarzen wel van het ondiepe af en schakelde ook wij weer over op het verticalen en werpend vissen met grote shads. Ëén ding is zeker; we hebben veel meer en grotere vissen gevangen dan andere jaren, waaronder een aantal mooie tachtigers en hebben er zeker weer wat bij geleerd!

Nvdr: Rob zit op dit moment samen met Bram in Noorwegen en is met licht materiaal op jacht in de verschillende Noorse fjorden. Ze hebben hun eigen boot meegenomen en al het hengelsportmateriaal wat ze bezitten, zelfs de jerkbaits zijn mee! We zijn er zeker van dat ze daarmeein het zoute water enkele leuke ontdekkingen gaan doen. U leest het binnenkort allemaal op….Total Fishing natuurlijk!