**KLAAR**          Eerste zeebaarzen           inmiddels gearriveerd!

Eerste zeebaarzen inmiddels gearriveerd!

Joop Folkers

Het zag er in februari en maart zeker niet naar uit dat we de eerste zeebaarzen al snel konden verwachten dit jaar. Dagelijkse temperaturen van pakweg net 5 graden waren nu niet direct ideaal om de zeewatertemperatuur eens lekker snel omhoog te jagen. Zo kon het dus gebeuren dat diezelfde zeewatertemperatuur slechts 7 graden bedroeg!

Als je dan weet dat onze gestekelde vrienden meestal pas arriveren als het kustwater een temperatuur van zo’n 12 graden heeft bereikt dan zal je begrijpen dat de vooruitzichten niet direct ideaal waren. Maar goed, de meeste theorieën betreft onze zeevisserij hebben we de laatste jaren al heel wat keertjes bij moeten stellen, dus waarom ook nu niet.

                       


“De eerste zeebaarzen zijn al weer gearriveerd!”

Zo kon je via Total Fishing afgelopen dinsdag in de rubriek vangstberichten van Arthur van Tienen al lezen dat de eerste zeebaarzen, ondanks de lage zeewatertemperatuur van krap 9 graden, alweer gevangen zijn. Natuurlijk weet ik wel dat er eigenlijk het gehele jaar door wel een zeebaars(je) gevangen wordt, maar dat de leefgewoonte van deze zilveren sportvis veranderd is wel duidelijk! Neem alleen het feit dat er het afgelopen jaar in een Noors fjord ergens boven Oslo heel wat mooie zeebaarzen zijn gevangen. Biologen staan dan ook werkelijk voor het bekende raadsel en zijn een onderzoek gestart waarom de zeebaars zover oprukt in noordelijke richting. Misschien heeft het iets te maken met de zware overbevissing rond o.a. de Franse kust waardoor moeder natuur deze vissoort naar andere (veiligere)oorden dirigeert?

Een ander interessant gegeven is dan er tijdens de wintermaanden ook langs de Ierse westkust veel meer zeebaars wordt gevangen dan de afgelopen tientallen jaren. Sterker nog rond november trekken steeds meer Engelse sportvissers richting Valentia Island om hun geluk te beproeven op deze machtige sportvis. Er worden in deze periode regelmatig vissen gevangen van rond de 8 pond!

                       


“De jig-twister combinatie is nu erg goed”

Kortom de zeebaarshengels kunnen (althans voor zover nodig) weer uit de kast, want het “stekelfeest” kan weer beginnen. Vooral in het begin is het natuurlijk weer aftasten geblazen. Mede door het feit dat veel vissen nog af moeten paaien zijn ze traag en vreten ze nauwelijks. Het (te) koude zeewater doet hier volgens mij ook niet echt goed aan. De beste kansen maken we op het moment dat de zeewatertemperatuur even lekker omhoog wordt gestuwd door een pittig lente zonnetje.

Vermoeid van het oeroude paringsritueel, trekken ze dan in grote scholen naar het relatief ondiepe, dus warmere kustwater om zo snel mogelijk weer in topconditie te komen. Je zal zien dat ze in deze periode weer volop vreten en vaak alles pakken wat ze wordt aangeboden.

                       


“Vanaf ongeveer eind mei scoren parelmoer kleurige shads weer uitstekend”

Zelf zweer ik in deze periode tot pakweg eind mei bij de niet meer weg te denken jig-twister combinatie. Vooral de fellere kleuren zoals rood/oranje/ wit en fluo geel/wit zijn voor mij verreweg favoriet. Vanaf pakweg eind mei als de grotere scholen zeebliek onder de kust verschijnen maken we kunnen we overschakelen op parelmoer kleurige shads en lepels.

Stekel ze en stuur eens een berichtje naar info@totalfishing.nl als je je eerste zeebaars binnen hebt!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -