De Slower, topaas voor roofvis
Door Piet Driessen
Als kunstaasvisser blijf je altijd bezig je kunstaas proberen te verbeteren. Vaak gaat dat mis, maar een enkele keer hebben we weer succes en dat is nu ook het geval met de Slower. Laten we meteen beginnen met de voordelen van deze verbetering voor de shad en twister visserij.
“Slower is een speciale verleider voor alle roofvissen”
A: Veel verder te werpen. B: Veel langzamer binnen te vissen. C: Nagenoeg alle vissen perfect voor in de bek gehaakt dus veel gemakkelijker te onthaken. D: De haak komt nooit aan de bodem en vele rovers pakken de Slower als hij op de bodem staat. Al met al vele voordelen.
Laten we eerst even de vier genoemde voordelen doornemen.
A: Is het belangrijk om verder te werpen ? Ik denk van wel er zijn nu immers vele plassen en brede kanalen waar de taluds vaak ver in het water liggen. Daar staat nu nou net de vis die wij zoeken. Het kan ook zijn dat het water zo breed is dat wij niet aan de andere kant kunnen komen. Of er zijn aan de andere kant van de kanalen b.v. bomen of huizen waar we niet kunnen of mogen komen. Met de Slower werp je gemakkelijk 40 a 50 meter! Even een voorbeeld, door de bouw kunnen we gemakkelijk een gewicht van 20 a 30 gram aan de Slower monteren en daardoor zijn deze verre worpen mogelijk. Dankzij de Slower kan je, ondanks het gewicht een perfecte actie genereren, ook als het water slechts 1 meter diep is. Wel moet onze hengel dan rond de 2.40 m lang zijn zodat we de top wat hoger kunnen houden. Een 40 of 50 grammer als hengel is aanbevolen en dan komt deze Slower op een halve meter water naar binnen. Op dieper water valt deze Slower veel langzamer als gebruikelijk naar beneden en daardoor trekt hij al vaak voor veel vissen de aandacht die er toe leidt dat zij, al voordat hij de bodem heeft bereikt, toeslaan. Veel “normaal” uitgelode shads die met dit gewicht hard naar beneden vallen zullen door de te hoge snelheid niet onderschept worden door de roofvissen.
“Ook grote snoek kan zich soms moeilijk beheersen bij een met een Slower aangepaste shad of twister”
B: Zeer langzaam vissen heeft ons in diverse periodes grote vissen opgeleverd. Zeker zware snoekbaarzen en snoeken kijken het aas vaak wat langer aan alvorens toe te slaan, en de snelheid met deze Slower bepaal je zelf! We weten dat als we met “gewone loodkoppen” op iets dieper water (4 a 6 meter) vissen en gedwongen zijn met wat zwaardere loodkoppen te vissen de snelheid vaak iets hoger moeten houden om niet aan de bodem vast te raken. Het (nadelige) gevolg hiervan kan zijn dat net die iets slimmere (lees meer ervaren) rovers het kunstaas dan met deze snelheid voorbij latten gaan zonder te reageren. De tijd is net te kort om ze over de drempel te trekken.
”Zo zien ze er op het droge uit”
C: De vissen zitten nagenoeg altijd perfect gehaakt omdat als ze op het kunstaas knallen ze tegen de Slower aankomen, welke door deze reactie vaak een kant uitslaat en de vissen vaak perfect voor in de bek gehaakt worden. Natuurlijk zullen we eerst wat vissen moeten vangen maar je kunt zien dat het onthaken een fluitje van een cent is. Ook kun je met onthaken de Slower met een hand vasthouden en dan met de andere hand de tang gebruiken om de haak los te maken en dat heeft ook weer zijn voordelen.
“En zo onder water op de bodem”
D: Als de Slower naar beneden valt zal de haak altijd van de bodem afblijven en vaak stort de snoekbaars, maar ook snoek en baars zich op dat moment op de shad of twister. Dit komt natuurlijk door de brede plaat die door het loodgewicht daaronder niet kan kantelen en dus altijd jou shad of twister met de haak naar boven zet. Een tweede voordeel is dat je ook bijna nooit aan de bodem vast blijft zitten.
“Je kan iedere shad en twister ermee uitsrusten”
Hoe hebben wij hem gemaakt?
Hieronder zien we hem compleet maar we zullen even proberen uit te leggen hoe we hem maken. Door de hele Shad in dit geval, zit een roestvrijstalen draad van 1 mm doorheen getrokken. Verder hebben we nodig; de Slower zelf, lood, 2 rubbertjes en een goede dreg natuurlijk.
“Een complete montage”
Het ijzerdraad gaat door de shad heen en steekt er aan beide kanten 5 cm uit. Hierdoor doen we ons eerste rubbertje en maken vervolgens aan deze kant een oogje en bevestigen daar een splitring op. Dreg eraan en even met een haak vastprikken. Dan gaan we verder naar de voorkant.
“IJzerdraad, rubbertje, oogje, splitring en dreg…”
Eerst even de Slower er op zetten, maar nu komt de belangrijkste vraag: hoe komen we hieraan?? In de vele “Doe het zelf” zaken heb je vaak plakband- of pleisterrollen waar aan beide kanten deze plastic schijfjes zitten. De kwaliteit is vaak super sterk en door de inkeping in de midden blijft de shad of twister prima zitten. Natuurlijk kunnen we ze ook zelf maken uit dun Plexiglas en dat is ook sterk, maar op deze manier is het een stuk gemakkelijker. Vervolgens ook hier weer een rubbertje ervoor, dan het gewenste loodgewicht, even een oog maken en het speciale kunstaas is klaar voor gebruik!
“Plexiglas, rubbertje, loodkop, oogje en klaar is je Slower!”
Je bent nu in het bezit van een kunstaascombinatie die je in staat stelt op ondiepe water met behoorlijk veel lood toch rustig en gelijkmatig je shad of twister te kunnen aanbieden. Ook kan je de montage zo uitloden dat je ook op dieper water een fenomenale actie aan je kunstaas kunt geven, uitdagender en speelser dan welke montage ook.
Verder zal dit systeem in een kleine uitvoering wellicht het nodige succes kunnen opleveren met het vertikalen op snoekbaars, ook opnieuw voor een tergend nog langzamere aasaanbieding. Wij hebben ook al diverse mooie baarzen gevangen als de Slower stil op de bodem stond, dus die aanbieding spreekt de vis ook zeker aan.
Natuurlijk zullen er nog wel de nodige vragen over het een of ander zijn, maar een mailtje afkomstig van Total Fishinglezers is altijd prima. Mijn mailadres is riverpiker@planet.nl.
Veel roofvisplezier met de Slower!