**KLAAR**          De laatste “zeebaarsloodjes”                            door J

De laatste “zeebaarsloodjes”

door Joop Folkers

Het gaat snel zo’n zeebaarsseizoen. Voordat je het weet ben je al weer onderlijnen aan het knopen voor gul en wijting. Maar goed we hebben nog enkele weken voordat onze gestekelde vrienden weer richting Kanaal trekken. Alles bij elkaar was het een goed seizoen.

                       


Tot nu toe hebben we een prachtige nazomer gehad

Wel moet direct vermeld worden dat er heel veel kleinere (scholen-) baars gevangen werd de afgelopen maanden. Toch mochten we ook veel dikke beren in de boeken bijschrijven die zich vooral aan de plug vergrepen. Trouwens een unieke manier van vissen overigens, waar we dit seizoen eigenlijk pas echt mee begonnen zijn. Later dit jaar komen we hier op Total Fishing nog uitgebreid terug.

Hoge zeewatertemperatuur.
Ondanks een zomer met een vrij wisselend karakter, mogen we niet klagen over de zeewatertemperatuur. Op maandag 16 september gaf mijn Lowrance nog altijd een watertemperatuur van 20 graden aan! Werkelijk uniek voor de tijd van het jaar. Maar hoe het komt weet ik niet maar de zeebaars was zeker de afgelopen weken later actief als anders. Tot aan verleden week moest je echt heel veel doen om een baarsje te vangen! Andere jaren was kunstaas vanaf pakweg half augustus alweer een regelrechte topper, maar nu was dit echt wel even anders.

Nog enkele weken te gaan.
Zoals ik net al even aanhaalde, hebben we dus nog enkele weken voor de bekende boeg!. Belangrijkste factor is het weer. Bij een mooi rustig najaar kunnen we de laatste baarzen nog eventjes verwachten. Slaat het weer echter om en krijgen we te maken met de eerste najaarsstormen, dan is de kans groot dat ze snel wegtrekken. Een andere zeer belangrijk gegeven is het aantal licht-uren. Enkele Engelse zeebaarsfanaten vertelden me van de zomer dat zeebaars zeer gevoelig blijkt te zijn voor licht. Ook de trek van vriend zeebaars schijnt volgens hen sterk afhankelijk te zijn van een zon-rijk voorjaar. Zo zie je maar weer een mens is nooit te oud om te leren!

                       



Dikke beren.
We maken normaliter de komende weken wel kans op echte dikke beren! Baarzen van 10 pond en zwaarder zijn in deze periode ook vanaf de kant zeker geen uitzondering. Tja, je moet het nu eenmaal gewoon treffen! Net dat snippertje geluk, kan je zeebaarsseizoen nog net dat gouden randje geven. Zeebaars verkeert in deze periode in een puike conditie. Logisch want ze zijn helemaal ingesteld op de terugkeer naar hun winterverblijf. In veel gevallen zijn dit de vele uitgestrekte riffen in het Kanaal. Interessant waren de gegevens waarmee onze Ierse schipper vanuit Valantia Island kwam. Volgens hem, worden er hier vanaf de vele stranden en baaien tijdens de maanden oktober t/m januari goede zeebaarsvangsten geboekt. Vooral engelse sportvissers beleven hier in deze periode werkelijk supersport!

                       


Shads blijven een steengoed kunstaas

Maar goed ook wij maken dus best nog wel een kansje. Zeker als je een stek kunt bevissen waar zeebaarzen gaan scholen. Het “scholen” houdt in dat zowel grote als kleinere zeebaarzen op een bepaalde stek bij een komen om na een korte periode, samen in enorme scholen door te trekken naar hun winterverblijf. Het beste kunstaas de komende weken zijn zowel de jig-twister combinatie als de shad. Zoek de vis in deze periode altijd zo dicht mogelijk rond de bodem. Stekel ze.

ANDEREN LAZEN OOK