**KLAAR**            Canada Hengelsportparadijs en Karpermekka

Canada Hengelsportparadijs en Karpermekka

door Bob van den Meiracker.

Ik begon in 1987 te vissen in Canada. Het was met zoveel water en mogelijkheden moeilijk om keuzes te maken. De karper kende geen belagers maar was lastig te lokaliseren door hun trekgedrag op deze oneindig lijkende binnenzeeën.

In de periode 1989-1994 was Frankrijk voor mij een uitdaging toch liet Canada me niet los. Vanaf 1994 raakte ik uitgekeken op Frankrijk en kwam als vanzelf Canada weer in beeld. Een enorm watergebied in de omgeving van Montreal werd het jachtgebied en ik besloot i.p.v. kris kras door Canada te reizen, me te concentreren.op een bepaald gebied. Daardoor ben ik mobieler, en kan meerdere stekken per dag afvissen. Omdat ik al vrienden had in Montreal en vanwege de lage prijzen, was de keuze snel gemaakt, het ligt centraal en 3 stekken per dag afvissen is mogelijk.

                       


Kaart met de enorme watergebieden omgeving Montreal.

De St. Lawrence is niet zo maar een rivier , de grootste bulkcarriers kunnen via de ruim 2000 kilometer lange seaway o.a. Chicago bereiken en is feitelijk de overloop van de ‘Great Lakes’. De grote meren bestaan uit: Lake Superior/lake Huron/lake Michigan/lake Erie en Lake Ontario. Samen vormen ze de grootste zoetwatervoorraad op aarde.( 5 x oppervlakte van Nederland!)

Van lake Ontario ( 300 km x 100 km, en toch het kleinst ! ) tot Montreal draagt zij de naam Thousand Islands river, het zijn trouwens 1865 eilanden maar goed. Ter hoogte van Montreal voegt de Ottawa rivier zich bij de hoofdstroom. De rivier is een getemde reus; gigantische waterkrachtcentrales , dammen , sluizen en kanalen verdelen de stroom, dit heeft zijn onvermijdelijke sporen achtergelaten op de natuur…maar onze vriend de karper heeft hier een waar paradijs gevonden ,zonder concurrentie van andere bodemazers ! Grote aantallen predators zoals de meerval, snoek ,muskie ,snoekbaars, forellenbaars, paling en steur zorgen voor sterke jaarklassen. De schubkarper vormt 90 % van het bestand , maar er zwemmen beslist fraaie spiegels rond.

De Canadees vind ‘t maar niks die ‘garbage fish’ vuilnisbak-vis, maar is helemaal ‘upset’ wanneer ik hem vertel uit Holland te komen, mais te voeren aan de karpers die ik na het vangen terugzet ! Nee, je ziet ‘m denken ;“What a nutcase!”....
‘Bieeeeeeeeeep…...werk aan de winkel, ik doe mijn best de toeschouwer waar voor zijn geld te bieden, aan de karper ligt het niet, die rost een kleine 10 min.door de slip voordat ik ‘t net eronder kan schuiven…hij is diep onder de indruk van deze goudbruine 20 +er…“What a beautiful fish,what kind is it? ...dan kom je toch niet meer bij !
Pijl en boog zijn nog steeds toegestaan in grote delen van het land om karpers vanuit een bootje te belagen. De ‘sport’ is het een zo groot mogelijke karper af te schieten…..
Voor specimen-hunters zijn er weinig faciliteiten beschikbaar; buiten de stad heb je hier en daar een motel of B&B. Eigenlijk alles wat je als karpervisser nodig hebt, is lastig te vinden of helemaal niet verkrijgbaar. Kunstaas, nylon, kleding zijn de uitzonderingen..

Vanaf “95 ben ik zelf maar reizen gaan organiseren,ook om een alternatief te bieden voor de peperdure reizen die voor/door Engelsen worden georganiseerd , m.n. Quebec biedt veel waar voor zijn geld, en ondanks dat ook daar in 15 jaar de prijzen zijn verhoogd, zal de toerist daar zijn voordeel mee kunnen doen.

                       


De auteur met een Canadese vechtmachine.

Over het algemeen zijn de oevers niet makkelijk bereikbaar, de Canadees vist hoofdzakelijk vanuit een bootje, die ook al sporadisch te huur zijn en meestal niet daar waar ze het meest gewenst zijn . Rondrijden op zoek naar een stek in dit enorme watercomplex is frusterend, en gaat gepaard met veel tijdverlies. Waar haal je de vergunning , je mais of andere aasprodukten ? Die mais moet wel eerst worden geweekt, dat duurt weer 2 dagen , waarna er ook nog moet worden gevoerd ! Als het dan tegenvalt op de beginstek ben je zo een dag of 4-5 kwijt, daarom is de bedoeling die zaken voor te bereiden voor degenen die mee willen gaan op zo’n visreis.

Ik heb de eerste jaren dan ook veel tijd verloren met het zoeken naar kantstekken, maar ook viel het niet mee de vis op het voer (maïs) te krijgen. Het was vaak alles of niets. De vis is totaal onbekend met niet natuurlijk aas. Terugkijkend vergelijk ik het wel eens met ’ Foret d’Oriënt’ in Frankrijk, waar vóór 1990 ook nauwelijks karper op de kant kwam vanwege de grote voedsel-rijkdom en het ontbreken van hengeldruk. Gewapend met 1 hengel en een blikje sweetcorn komt het spreekwoord ‘Water naar de zee dragen’ bij mij op !


Er geldt in Canada een 1-hengel regel, en per regio gelden er beperkingen zoals;
Gesloten tijden die gelden voor diverse vissoorten en ‘sancuaires’ (zgn. paaigebieden.)
Wel of geen levend / dood aas en welke vissen wel of niet mogen worden gebruikt.
Waar op welke vissoorten gevist mag worden (ten noorden van de 52 ste breedtegraad moeten toeristen gebruik maken van een gids) en voor de toerist bestaat een aparte, duurdere, vergunning en…iedere provincie heeft zijn eigen vergunning.

Het heeft niet veel zin te proberen alle kapers van je stek te vangen, je kunt je voorstellen dat na een stuk of 20 runs (niet ongewoon !) de grotere vissen afgeschrikt worden. Door regelmatig te verkassen en bij te voeren keert de rust dan weer snel terug. Een goede stek heeft toch wel 20-40 kg. mais per dag nodig om de vis enigszins vast te houden. Met twee tot drie stekken kun je je voorstellen wat een hoeveelheden mais er dan door gaan , ook daarom heeft het niet veel zin met boilies te vissen. Helaas verkopen ze alleen zakken van 100 pond mais. Een heel gesjouw, maar doordat mais zo goedkoop is hoef je er niet op te bezuinigen. Met 2 man in 2 weken heb je ongeveer 12 zakken nodig inclusief voorvoeren ( dat doe ik of een vriend uit Montreal)

Een paradijs voor sportvissers.
Op karper wordt niet gevist, hoewel er meer dan genoeg rondzwemmen. Groot en vooral sterk en eenmaal gehaakt valt vooral de kracht van deze ‘lean mean fighting machines’ op. Zelfs vissen van een pond of 15 tonen hun onvermoede kracht en opgeven doen ze niet snel !
Ik gebruik vaak voorslagen van 30 lb. nylon of Quicksilver, want de mosselen maken er op veel stekken korte metten mee. Gebruik het wel in combinatie met soepele dikwandige hengels…21/2 lb. medium tapers voldoen prima en check je lijn constant op beschadigingen maar zelfs dan zul je er nog genoeg verspelen.’.trust me!’


                       


Soepele dikwandige hengels en veel lijncontrole!

Het gebied is zo groot dat veel tijd verloren gaat met het vinden van de juiste stek. ( ongeveer de oppervlakte van Nederland !) Inmiddels heb ik een aantal bewezen stekken kunnen ontdekken die veel mooie vis opleveren en waar ik met Nederlandse visvrienden al veel schitterende visdagen heb mogen doorbrengen. Mei/juni en september/oktober zijn goede periodes. De vliegtickets zijn dan goedkoop en je hebt geen last van lokale vakantiegangers.
Aanstaande september willen wij zelf weer een trip organiseren.

Zeker na diverse publicaties in de Engelse hengelsportpers kwam er meer interesse vanuit Nederland en vanaf 1996 heb ik als visgids verschillende karpervissers uit Nederland begeleid. We blijven echter doorzoeken naar meer goede stekken en andere faciliteiten, die het mogelijk moeten maken in een vakantiesessie zonder veel tijdsverlies betaalbaar visplezier te vinden. Overigens niet alleen voor karper maar ook voor muskie en steur zijn er fantastische mogelijkheden. Ik hoop jullie via Total Fishing op de hoogte te houden!

Voor vragen en of informatie: bob.vanden.meiracker@12move.nl

 

ANDEREN LAZEN OOK