**KLAAR**          Camping Moens

Camping Moens

Door Corné Marijnissen

Neen, we gaan niet kamperen! Onder bovenstaande naam staat een bijzonder stuk dijk in Zeeland bekend. En dit keer geen stek aan de Ooster- of Westerschelde, maar eentje waarvandaan je rechtstreeks in de Noordzee vist. Bovendien is deze stek makkelijk toegankelijk,ook voor vissers die wat minder goed ter been zijn of die niet van het strand houden.

                       


Ik neem u mee naar een eenvoudig bereikbaar dijkvak tussen Westkapelle en Domburg, aan de Noordzeezijde van het voormalige eiland Walcheren.Als sportvisser geven wij onze stekken soms een naam die nog nauwelijks enige relatie heeft met de oorspronkelijke naam, maar toevallig in het spraakgebruik tot stand komt. De stek die we deze maand bezoeken, ligt recht tegenover een camping en u raadt het al, dat is Camping Moens. Deze camping ligt tussen Westkapelle en Domburg aan de Schelpweg, oftewel de kustweg N287. Aan die provinciale weg vind je verschillende parkeerplaatsen en ook recht tegenover de camping kun je heel eenvoudig je auto kwijt. Vandaar uit is het een trapje omhoog en een kleintje naar beneden en dan sta je op een van de beste dijkvisstekken van Zeeland.

Een klein stukje terug ligt ook een overgang, waar je met de auto naar de rug van de dijk kunt rijden, maar dat is eigenlijk niet toegestaan. Je loopt dus altijd het risico een bekeuring te krijgen en ik heb bovendien menig visser voor een gesloten slagboom zien staan, toen ze na het vissen de dijk weer wilden verlaten. En zie dan maar eens de dijkbeheerder te bereiken om hem te vragen de slagboom weer voor je te openen… Wie slecht ter been is, kan zich echter via deze overgang door een beter mobiele vismaat op de stek laten afzetten. Vervolgens doet vismaat er goed aan de auto alsnog op de parkeerplaats te zetten.

De dijk
De zeedijk is op Deltahoogte en dus breed en robuust. De afdeklaag bestaat uit asfalt en stenen. Die willen door de afzetting van algen nogal eens behoorlijk glad zijn en pas dus heel goed op als je de dijk af wilt naar de waterlijn.Bovenaan de trap kun je de stek goed overzien en afhankelijk van de omstandigheden nader bepalen waar je wilt gaan staan. Net als de diverse stranden van Walcheren, is ook deze dijk verdeeld in vakken, van elkaar gescheiden door de rijen houten palen die ver het water in lopen. Zo’n vak is ongeveer 100 meter breed en biedt dus ruim voldoende aan een aantal vissers. Tegen de palenrijen liggen ter bescherming echter steenstorten van ongeveer 10 meter breed en dat betekent dat je niet pal tegen de palen moet gaan staan, want anders verspeel je daar onherroepelijk het nodige materiaal.

                       


“Bij laagwater zijn de steenstortingen goed zichtbaar en kun je er zelfs prima vandaan vissen”

Bij laag water kun je goed zien waar die stortingen liggen, maar kom je bij hoog water aan op de dijk, dan zijn ze volledig onder water verdwenen. Ook de grote stenen die bijna over de gehele breedte van het vak liggen, verdwijnen bij hoog water uit het zicht. Ben je ter plekke onbekend, dan kun je dus het beste bij laag water op de dijk een plekje zoeken, zodat je een goed beeld krijgt van waar de obstakels liggen. Met een beetje geluk vind je dan een stek in een van de vakken waar dan een klein stukje schoon strand bloot te liggen en daar sta je dan natuurlijk prima.

Zomerstek
Deze stek is van oudsher vooral bekend vanwege de prima zomervisserij en met name tussen april en eind oktober wordt er hier veel gevist. In de wintermaanden valt er hier met een beetje geluk echter ook wijting en soms ook gul te vangen. Voor velen begint het seizoen op deze dijk pas echt zo rond begin april,
wanneer de zagers gaan zwemmen. Dan is dit een van de eerste stekken in ons land waar je meteen al goed op geep kunt vissen en zijn die langsnavels in grotere aantallen gearriveerd, dan is het hier echt dringen geblazen voor een plekje. Desondanks kun je echter altijd wel een plekje vinden, want de dijk is lang genoeg. Zodra de tong onder de kust verschijnt, kun je ook die hier heel goed vangen. Al is de bekende tongenstek ‘achter de golfbaan’, enkele kilometers verderop richting Domburg over het algemeen duidelijk productiever. Bot en schol komen er wel voor, maar in mindere mate. Voor wie eens kennis wil maken met de zeebaars, is deze stek absoluut een aanrader. De baars houdt zich graag op tussen de palenrijen voor dit stuk kust. Er wordt hier de hele zomer door dan ook veel op zeebaars gevist.

                       


Aas en getij
Een van de voordelen van deze stek is dat je er eigenlijk altijd wel succesvol kunt vissen. Voor alle zekerheid concentreer ik me altijd op de periode zo tussen drie uur vóór tot en drie uur over hoog water. Je zit hier immers relatief dicht bij het strand en daar zijn dit toch echt de beste getijden. Vis je op tong, dan zijn ook hier de kleine steekzager en kweekzager favoriet. Ga je gericht op de baars, dan verdient een grote steekzager de voorkeur. Tegenwoordig wordt er echter in toenemende mate en zeer succesvol ook met kunstaas gevist. Vooral shads doen het goed, maar daarmee moet je dan wel zeer actief vissen en voortdurend zoeken.

Het volledige en zeer uitgebreide verhaal van Corné Marijnissen, alsmede nog vele andere, uiterst lezenswaardige artikelen, staan in het gecombineerde zomernummer ZHS 7/8 2004 dat vanaf 26 juli a.s. voor € 3,50 te koop ligt in de hengelsportspeciaalzaak of de boekwinkel/kiosk. U kunt natuurlijk ook abonnee worden zodat u ieder nummer automatisch in de bus krijgt!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Kleur bekennen!
Willem Moorman -