**KLAAR**            Belly Basics: alles               over de bellyboat (1)

Belly Basics: alles over de bellyboat (1)

door Johan Caneel.

Het vissen met een bellyboat (kortweg belly) is een vrij nieuwe en geheel andere manier van vissen. Je moet het eigenlijk ervaren om te weten wat het is. Het speciale gevoel zelf in het water te zitten; de wijze waarop de fauna op je reageert en vooral de rust die er van uitgaat, zijn onvergelijkbaar. Het biedt nieuwe mogelijkheden aan met name de vlieg- en roofvisvisser. Plaatsen die moeilijk of helemaal niet bereikt kunnen worden, leggen nu hun geheimen bloot. Maar het kent zeker ook beperkingen. De beperkingen leiden doorgaans tot intensiever vissen met de materialen die je bij je hebt en dit geeft dikwijls verrassende resultaten

                       


“Een geheel andere manier van vissen”

Voor de veiligheid hoef je het niet te laten. Het materiaal dat wordt gebruikt voor de belly is heel degelijk en kent doorgaans een flinke garantieperiode. De bestuurder bepaalt uiteindelijk hoe gevaarlijk of veilig het gebruik van een belly is. Stromend water valt buiten het bereik. Doe je dit tóch, ofwel je vist midden op een druk bevaren kanaal, dan vraag je om problemen. Aan de lichamelijke conditie worden geen uitzonderlijke eisen gesteld. Het is vergelijkbaar met duursport op een laag pitje. Koud hoeft het niet te zijn, zelfs in de winter kun je, mits goed gekleed, leuke trips maken. In combinatie met voldoende warm drinken kan het zelfs heel aangenaam zijn. Alleen de plaspauzes vergen dan enig doorzettingsvermogen.

Het motto luidt derhalve: Wil je vis op schoot? Stap dan in de bellyboot!

De basisuitrusting
De basisuitrusting bestaat uit de belly zelf, een waadpak, waadschoenen en zwemvliezen.
De kosten variëren afhankelijk van de gemaakte keuze, maar een globale indicatie ziet er als volgt uit:

Belly: vanaf 120,- tot 300, - (Euro’s)
Waadpak: vanaf 120,- tot 300,-.
Waadschoenen: vanaf 40,- tot 75,-.
Zwemvliezen: vanaf 35,- tot 50,-.

Minimaal zou u dus Euro 350,- neer moeten tellen, maar 500,- is een beter bedrag om van uit te gaan. Het dubbele is echter ook haalbaar.

De belly’s zijn er in verschillende soorten.
De belly is een relatief nieuw verschijnsel en zodoende zien we ook telkens nieuwe varianten verschijnen. Oorspronkelijk ging het om twee hoofdtypes, namelijk de ronde boot en de U-boot. Volledigheidshalve wordt hier ook melding gemaakt van een soort catamaran, al dan niet opblaasbaar. Het bestaat uit twee drijvers met verschillende constructies qua zitting. Er zijn zelfs modellen die geroeid kunnen worden. Ze worden ook wel Pontoon Boat genoemd.

Binnen de twee hoofdlijnen, rond model en U-boot, onderscheiden we:
1. Het ronde model. 2. Het vierkante model. 3. Een driehoekig model.
Dit wil zeggen dat zowel het (autoband)model, als het zogenaamde U-model, dat aan één zijde open is, bovenstaande varianten kent.

De ronde belly was oorspronkelijk de enige belly, en kende in Nederland voorgangers die gemaakt werden van een grote auto(binnen)band. In sommige artikelen worden ze nog wel beschreven en op manifestaties getoond. Als je zelf geen knutselaar bent, maak je al snel een keuze uit datgene wat op de markt wordt aangeboden. Laat je voor de aanschaf van een belly goed voorlichten en probeer indien mogelijk verschillende modellen uit.

Ronde model
Voordeel: het ronde model sluit beter om je lichaam, je kunt er niet uit zakken.
Nadelen: de ronde band is onhandig om in te stappen. Vooral in water met een oneffen bodem vergt het acrobatische verrichtingen om de zwemvliezen door de ronding te steken alvorens te kunnen gaan zitten. Iemand die klein is, heeft de behoefte om hoger te zitten, om het bovenlichaam en armen vrij te kunnen bewegen. Dit levert problemen op t.a.v. de noodzakelijke bewegingsvrijheid van de benen.

                       


“Ieder model heeft zijn voor- en nadelen”

U-boot
Voordelen: De instap is heel handig en je hebt meer ruimte om te bewegen.
Het zitten is comfortabeler.
Nadelen: kleine mensen zitten te laag en hebben te weinig stevigheid, waardoor je kunt wegzakken. Dit kan in de zijwaartse richting, maar ook kun je onderuitzakken. Dit is te ondervangen door bijvoorbeeld een stuk tempex aan te brengen op de zitting. De boot vangt vrij veel wind als gevolg van het model.

                       


“Het U model is comfortabel”

Kleuren
Bellyboten zijn er er in allerlei kleuren. Doorslaggevend bij de keuze is vooral de noodzaak om juist wél of niét gezien te worden. Daarbij moet de veiligheid niet worden onderschat. Een belly is nog geen algemeen verschijnsel en andere watersporters, jagers en de beroepsvaart houden er nauwelijks rekening mee. Er is veel voor te zeggen om niet op te vallen, maar het kan het ook gevaarlijk zijn. Op water met scheepvaart, zowel beroepsvaart als pleziervaart, is een goed zichtbare boot aan te bevelen. Een camouflageboot die kan worden voorzien van een signaalkleurige rug maakt beide mogelijk.
Iemand die onvoldoende vertrouwen heeft in het opgemerkt worden door mede-watergebruikers, kan altijd nog een fietsvlaggetje aanbrengen.

Waadpakken en schoenen
Om ‘droog’ te water te kunnen gaan heb je een goed waadpak nodig. Neopreen is hiervoor een prima materiaal. De dikte varieert van 3 tot 4 mm en er zijn vele merken waadbroeken op de markt. Wat mij betreft valt een groot deel direct af. Niet omdat ze kwalitatief niet goed zouden zijn, maar omdat de toepassing meer gericht is op het ‘waden’. Een waadbroek met vaste laarzen betekent minder souplesse bij de ‘zwembeweging’ en bovendien zijn deze broeken dikwijls niet specifiek gemaakt voor de belly, zodat lekkages op kunnen treden als gevolg van scheurtjes of lassen die loslaten. Mijn voorkeur gaat uit naar een waadbroek met losse schoenen. Deze moeten natuurlijk wel passen in de zwemvliezen. Aan de schoenen kunnen lagere eisen worden gesteld. Het hoeven niet persé kwalitatief hoogwaardige waadschoenen te zijn. Het waadpak kan worden uitgebreid met een neopreen jack. Zo heb je een optimale bescherming tegen kou en regen. Vooral in de winter biedt dit een goede uitkomst, omdat deze jacks weinig onderkleding mogelijk maken.

                       


“De mogelijkheden zijn onbeperkt”

Zwemvliezen zijn er ook in verschillende soorten. De kleinere geven te weinig stuwing, vooral bij harde wind. Het is zonder meer aan te bevelen de grote zogenaamde Turbo’s aan te schaffen. Voor de volledigheid volgt een opsomming van enkele modellen:

Floatstriders: deze zijn extra groot en zouden zowel voor- als achterwaarts varen mogelijk maken.
Float Tuber’s Fins: betrekkelijk kleine vliezen met een opstaande rand om grip op het water te krijgen.
Stillwater Super Fins: extra grote vliezen, waarbij de schoen op de vliezen wordt gefixeerd.
Force Fins: deze vliezen hebben een V-vorm en zijn vergelijkbaar met de zwemvliezen van een watervogel. Deze zijn er ook in een extra grote uitvoering.
Turbo Fin: dit zijn extra grote zwemvliezen, waarbij de voorzijde van de schoen in een schacht wordt gestoken en gefixeerd middels een band om de hak.

Qua kleding kun je in de zomer lage eisen te stellen. Een dunne broek en prettige sokken worden aangevuld met enkel een T-shirt en eventueel een trui. Voor weer en wind kun je volstaan met een water- en winddicht jack. Het is aan te bevelen een ademend jack te nemen, anders wordt het na verloop van tijd een klamme boel. Er moet rekening mee worden gehouden dat alle kleding bij de waadbroek wordt ingestopt en dat hieraan dus beperkingen zijn verbonden. Een simpel plastic jack kun je ook over de waadbroek aantrekken, maar hiermee zie je af van het comfort dat een ademend jack biedt.

                       


“Met een bellyboat heb je nog meer mogelijkheden”

In de winter is het natuurlijk anders. Kou is vaak de grootste vijand. Toch zijn sessies van vier uur best te doen, eventueel met een pauze om even extra te bewegen. De winter is doorgaans ook de periode waarin het water warmer is dan de lucht erboven en dat maakt het vissen met een belly best aantrekkelijk. Natuurlijk is het kouder dan in de zomer, maar evenals bij de andere manieren van vissen kun je je erop kleden. Het gebruik van thermo-ondergoed biedt uitkomst. De dunne broek wordt vervangen door een spijkerbroek aangevuld met lange dikke sokken. Voor de bovenkleding kan worden gekeken naar kleding die door schaatsers wordt gebruikt. Ook nu weer geldt dat alles bij de waadbroek in moet, tenzij gekozen wordt voor een neopreen jack. Als de portemonnee het toe laat kun je direct van alles gaan kopen. Bij een belly pleit ik voor het goed informeren en het zelf ervaren. Gebruik zoveel mogelijk kleding die al voorhanden is. Zo completeer je geleidelijk de uitrusting en heb je altijd weer iets te wensen. (In deel 2 gaan we het o.a. hebben over de meest geschikte hengelsportuitrusting, dieptemeter enz.)

               


Lees verder deel: 1 2 3

 


         

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Vernieuwde Busters
Marc Borst -