**KLAAR**              Attractors, kralen lichtjes en propellers voor roofvis

Attractors

Door Jens Bursell

Er zijn op een iets moeilijkere dag veel manieren om een kunstaas
attractiever te maken, of om een aasvis op te peppen. Akoestische en visuele ‘dope’, zoals bijvoorbeeld kralen, lichtjes en propellers, kunnen in sommige gevallen de vangsten opkrikken.

                       


Of u nu uw (kunst)aas bij voorkeur op de ‘ouderwetse’ manier wilt aanbieden, of dat u graag experimenteert, hangt natuurlijk van uw persoonlijkheid af. Maar wellicht bent u toch het beste af als u het nieuwe met het oude combineert. Natuurlijk zijn er dagen waarop het ene beter scoort dan het andere, maar beide methoden hebben hun voordeel. Standaard presentaties zonder attractors werken vaak het beste in helder water, terwijl propellers, kralen of breekstaafjes beter in troebel water, in het donker en bij bewolkt weer, of op zwaar beviste wateren, waar iets meer van het aas wordt verlangd, tot hun recht komen. In zulke omstandigheden vormt natuurlijk aas dat is opgepept met propellers of andere kunstmatige attractors vaak de sleutel tot succes.

Kralen
Gekleurde kralen van verschillende grootte en vorm kunnen het aantal gevangen vissen aanzienlijk vergroten. Zo visten wij op een dag op baars, maar veel gebeurde er niet. We zetten toen oranje kralen voor onze garnalen, en gedurende de daarop volgende uren waren wij de enigen die volop vis vingen. Later lieten onze vangsten na en vingen de anderen op het water weer meer dan wij. We verwijderden daarop de kralen en begonnen weer te vangen. Later op de dag vielen de aanbeten echter helemaal weg. Pas toen wij lichtgevende kralen monteerden, gebeurde er weer iets. En alleen bij ons. Kralen kunnen dus het verschil uitmaken tussen vangen en niet vangen. Het is echter moeilijk aan te geven welke kleur en welke vorm er in een bepaalde situatie moeten worden gekozen. Maar oefening baart kunst.

Ratelkralen
Een ander type kraal waarmee wij behoorlijk veel succes hebben gehad, zijn ratelende, lichtgevende en drijvende kralen, kortweg ratelkralen. Het geluid dat deze kralen veroorzaken, kan vaak de aanleiding voor een vis zijn om uiteindelijk toe te slaan, zeker in iets troebeler water waar de vis het (kunst)aas minder goed ziet. Het drijfvermogen van deze kralen kan worden gebruikt om u aas suspenderend te maken, waardoor de actie voor de vis nog aantrekkelijker wordt. Grote ratelkralen met een diameter van ongeveer één centimeter zijn het meest geschikt voor snoek, terwijl de kleinere exemplaren van 4 tot 5 millimeter beter voor baars en snoekbaars tot hun recht komen. Om het ratelend effect te optimaliseren, kunt u deze kralen het beste vrij schuivend op de lijn monteren.

                       


Strips en breekstaafjes
Als de visserij op een dag toch al niet lekker loopt, dan kan het geen kwaad om te experimenteren. Mogelijkheden zijn er immers meer dan genoeg. Zo zou u bijvoorbeeld eens simpel met de kleur van uw haken kunnen experimenten. Dat kan soms tot bonusvissen leiden.
Stripjes die u uit een plasic zak hebt geknipt en die u dusdanig aan de dreggen van uw kunstaas hebt gehangen dat ze ernaast of erachter fladderen, kunnen prima visuele attractors zijn, die op moeilijke dagen toch voor resultaat kunnen zorgen. De methode is simpel. Snijdt u een rood stripje van ongeveer 10 tot 15 centimeter lang en 4 tot 5 millimeter breed uit een plastic zak, prik die op de haak en vist u verder. Verspeelt u de strip, dan verliest u niet meteen een kapitaal. En natuurlijk kunt u ook met andere kleuren en vormen experimenteren.

Van de lichtgevende attractors is het breekstaafje waarschijnlijk het effectiefst. Wij hebben herhaaldelijk door het gebruik van breekstaafjes uitstekende vangsten geboekt. Soms zelfs tien tot twintig keer meer vis dan andere sportvissers! Maar ik moet bekennen dat ook het omgekeerde is voorgekomen. Zoals altijd geldt dus dat u juist op een situatie anticipeert. Vist u met meerdere hengels, dan loont het altijd de moeite waard om met verschillende soorten aas te vissen, met en zonder breekstaafjes. En om daarna over te schakelen op hetgeen de meeste vis op die dag in de boot of aan de kant brengt. Voor snoek, baars en snoekbaars leveren breekstaafjes in het algemeen het beste resultaat op in troebeler of dieper water en tijdens de schemering.

                       


Spinnerbladen
Natuurlijk kunnen ook gewone spinnerbladen voor succes zorgen als deze voor een ander kunstaas worden gemonteerd. Voor snoek kiezen wij dan voor zilver, goud en rood. Maar ook bij gebruik van een dode aasvis kan een spinnerblad daarvoor voor extra ‘leven’ zorgen.
Hoe dan ook; als u gewend bent om enkel op de traditionele manier te vissen, dan kunnen de vele manieren waarop een (kunst)aas visueel en akoestisch kan worden opgepept, overweldigend lijken. Maar als u het nooit probeert, dan zult u ook nooit ontdekken hoe effectief kralen, kleuren, propellers en licht kunnen zijn. En bedenkt u bij het experimenteren dat hoe extravaganter het geheel wordt, het ook des te extremer kan werken. In positieve of negatieve zin. Begint u daarom voorzichtig en vist u - indien mogelijk - met meerdere hengels. Eén met en één zonder attractors. Op die manier ontdekt u al snel wat op een dag het beste werkt.

Het volledige artikel van Jens Bursell , plus nog veel meer ander roofvisnieuws, kunt u vinden in nummer 42 van Dé Roofvis, dat rond 18 juni 2004 in de betere hengelsportzaak en/of boekhandel- kiosk is te verkrijgen. U kunt natuurlijk ook gewoon abonnee worden dan krijgt u ieder nummer automatisch in de bus. Klik hier voor meer informatie.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 4
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -