**KLAAR**          ABU Suveran & Esprit

ABU Suveran & Esprit

Door Phill Williams

In de loop de jaren heeft Phill Williams de Engelse medewerker van Zeehengelsport, al vaker geschreven over de voordelen van zowel het uptide-vissen als de bodemvisserij, maar een absolute voorkeur voor een van deze twee manieren van vissen heeft hij eigenlijk niet zozeer. Het kiezen voor een bepaalde vistechniek hangt namelijk vooral af van de omstandigheden. Voor hem zijn belangrijke factoren, zoals stroomsnelheid, grootte van de boot, omstandigheden aan de oppervlakte en de te verwachten vissoorten net zo belangrijk als de waterdiepte en als het voor hem mogelijk is om zijn aas zonder te ankeren en dus niet uptide aan te bieden, dan zal hij dat zeker niet nalaten…

                       


“Tom Bradbury, zoon van ABU Product Development Manager Simon Bradbury, laat zien hoe het moet.”

Neem eens als voorbeeld een kleine visboot met daarop twee vissers en een zee zo vlak als biljartlaken. Deze boot zal de vis in ondieper water lang niet zo snel verjagen als een grote charterboot in omstandigheden met iets meer wind. Bovendien reageren de verschillende vissoorten ook verschillend op verstoring van buitenaf, sommige meer dan andere. Zeebaars is bijvoorbeeld erg gevoelig voor verstoring, de altijd nieuwsgierige wijting nauwelijks of niet!

Het probleem is dat je soms gewoon niet weet of je op een bepaalde dag het beste gebaat bent bij een langere uptide-hengel of een kortere boothengel, totdat je al op het water zit. Met dit probleem in het achterhoofd heeft ABU Garcia in de nieuwe collectie een paar innovatieve hengels opgenomen, die dit dilemma helemaal oplossen. Met de Suveran en Esprit kun je bijna alle manieren van bootvissen toepassen op elke willekeurige dag dat je op het water bent.
De verschillen tussen beide hengels zitten ‘m met name in het gebruikte materiaal, waarbij de Esprit een goedkopere versie van de Suveran is.

Gebruikt als uptide-hengel kunnen beide hengels een gewicht tot 225 gram wegzetten, hoewel ze met een loodgewicht van 170 gram waarschijnlijk beter presteren. Gebruikt als boothengels kunnen de Suveran en Esprit worden vergeleken met boothengels in de klasse van 20 tot 30 lb. Visueel lijken de hengels zoveel op elkaar dat u de delen ervan gemakkelijk kunt verwisselen, zoals ik dat na een schoonmaakbeurt deed…

Het ontwerp van de hengels is in die zin heel bijzonder dat je ze zelf kunt samenstellen tot hetgeen je wilt dat ze worden. Dat klinkt wellicht wat cryptisch, maar is in de praktijk uiterst simpel. In plaats van het conventionele idee van een butt-sectie en een topdeel met ogen voor een boothengel, bestaan de Suveran en Esprit ieder uit drie delen. Afhankelijk van de dag en de plannen kun je dus ook kiezen voor twee delen. Beide hengels bestaan uit een butt, een topdeel en een kort extra deel dat indien gewenst tussen de butt en het topdeel kan worden geplaatst om extra lengte te verkrijgen. Een beetje verwarrend wellicht? Ik zal het u gedetailleerder uitleggen.

Op het eerste gezicht lijkt de butt op willekeurig elk andere onderste deel van een boothengel. Maar in het onderste gedeelte van de blank bevindt zich een telescopisch deel van 20 centimeter dat kan worden uitgeschoven, waardoor de hengel van een standaard boothengel tot een uptide-hengel wordt. Het telescopische deel kan worden uitgeschoven via een draaibare sluiting die het verlengdeel stevig op zijn plaats houdt, zowel in in- als uitgeschoven toestand.

Maar er is meer. Als je hebt ingeworpen, kan het verlengdeel desgewenst ook weer worden ingeschoven, om dan in combinatie met een butt pad te worden gebruikt voor de dril van een zware vis. Dan zit een verlengde butt namelijk alleen maar in de weg.Wil je de hengels als gewone boothengels gebruiken, dan laat je het verlengdeel gewoon in de hoes en kan het topdeel gewoon over de butt worden geschoven. Simpel, maar ingenieus.

                       


“Gul pakt ook zonder enige aarzeling de ‘kunst-garnalen’ van Berkley”

Toen ik voor de eerste keer de uptide-versie in elkaar wilde zetten, kreeg ik echter twijfels over de twee mannelijke einden van de sluiting van het verlengdeel. Normaal gesproken neemt het ene deel bij de buiging van de hengel het andere progressief mee, ofwel intern ofwel via een oversteeksluiting. Maar bij deze hengels is dat niet mogelijk. Er moesten twee overlappende sluitingen worden gebruikt, hetgeen echter in het gebruik geen negatieve invloed op de actie van de hengels blijkt te hebben.

Gebruikt als uptide-hengel, dus met uitgeschoven verlengdeel, hebben de hengels een lengte van 2,85 meter, terwijl ze bij gebruik als boothengels, dus met ingeschoven verlengdeel, 2,10 meter lang zijn. En dan is er nog een derde optie, die toevallig ook mijn favoriete is. Als ik voor de standaard bootversie met twee delen heb gekozen en de butt dan is uitgeschoven in de werppositie, dan heb ik de perfecte hengel om staand op het achterdek mijn aas 40 tot 50 meter achter de boot een boog te laten beschrijven. Dit is mijn favoriete manier om vanuit mijn eigen geankerde boot op dieptes tot 25 meter te vissen. Ligt het aas eenmaal in het water, dan gaat het verlengdeel weer in de butt en kan ik weer van het comfort van een korte bootstok genieten.

Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen de theorie beschreven, maar hoe hebben de Suveran en Esprit de praktijktest doorstaan?Om daar een zinnig antwoord op te geven, had ik een stek nodig met een niet te grote waterdiepte, waarbij naast het uptide-vissen ook het gewone verticale werk en het vissen vanaf het achterdek kansen op vis moest bieden. Het moest ook een stek zijn waar binnen één tij een groot verschil in stroming moest voorkomen, om echte kracht op de hengeltoppen uit te oefenen. Niet alleen voor wat betreft het drillen van de vis, maar bij het uptide-vissen ook voor wat betreft het op de bodem houden van het lood bij een op het tij dansende en slingerende boot.

Nergens anders wordt bij ons aan de overzijde van de Grote Plas beter aan zulke eisen voldaan dan op de River Mersey bij Liverpool. Het water giert hier letterlijk naar binnen en buiten, er zit volop vis en het komt zeer regelmatig voor dat de omstandigheden ‘hobbelig’ genoeg zijn om elk ankerlood van de bodem te krijgen als de boeggolf van een op een paar honderd meter afstand varend groot schip je eigen boot raakt. Kortom, een perfecte plek voor een test.

Het volledige verhaal inclusief de uiteindelijke test van Phill Williams kunt u lezen in het gecombineerde zomernummer 7/8 van Zeehengelsport dat vanaf 22 juli a.s. voor € 3,50 te koop is in de hengelsportspeciaalzaak of de boekwinkel/kiosk. U kunt natuurlijk ook abonnee worden waardoor u iedere maand het blad automatisch in de bus krijgt voor een scherpe prijs.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Noordooster kracchie 5 tot 6.
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: 7 november top visserij!
Willem Moorman -