Kerry Silver 2012: deel 5

Kerry Silver 2012: deel 5

Door Paul Ruiter

De regen zorgde er wel voor dat de condities op de rivier de volgende dag wat beter waren. Het water zoekt via de rotsachtige bergen zijn weg naar de rivier, waardoor deze zeer snel kan stijgen. En dat is dan het sein voor de zalmen om pool voor pool verder stroomopwaarts te trekken op weg naar hun geboortegrond. Tijdens deze tocht op de rivier eten de zalmen niets meer, maar ze vallen wel alles aan wat te dicht in de buurt komt.

We verspreidden ons over de rivier en ik besloot mijn geluk te beproeven in de pool waar ik eerder al een zalm gevangen had. Ik viste met een zogenaamde “flying condom”, een middelzware spinner met een zwart plastic jasje. Ik viste de pool systematisch af vanaf de onderkant, vervolgens schuin stroomopwaarts ingooien en na iedere worp weer een stapje opschuiven.

Op deze manier is de kans het grootst dat een zalm je spinner voorbij ziet komen. Ik viste de pool systematisch af tot het eind. Ik had de hoop al bijna opgegeven, totdat aan het eind van de pool dan toch die verlossende dreun kwam. Na een stevig potje dyneema-trekken kon ik een prachtig gekleurde zalm landen. Succes!

Even een sigaretje roken en ik begon weer te vissen aan het begin van de pool. Toen ik het eind van de pool bereikt had kwam daar wederom een dreun en kon ik weer een zalm landen, eveneens een donker gekleurd exemplaar. Als de vissen net de rivier optrekken vanuit zee, dan zijn ze nog helemaal zilver; een “fresh fish”. Des te langer ze op de rivier verblijven, des te donkerder ze worden.

Even een paar snelle plaatjes geschoten en vervolgens kon de vis weer voorzichtig terug in haar element. Hierna herhaalde het ritueel zich weer en op exact dezelfde plek en knalde er wederom een zalm op m’n  spinner. Ik kon het niet geloven; 3 zalmen op exact dezelfde plek!

De mannen met de vliegenhengel hadden wel een aantal voorzichtige aanbeten gehad en wat zeeforel gevangen, maar helaas geen zalm. Voor het vissen op zalm moeten de condities precies goed zijn en dat geldt voor het vliegvissen nog eens in het kwadraat. Alle zalmen zijn overigens voorzichtig teruggezet.


Vis voor de armen

Wist U trouwens dat zalm in vroeger tijden de vis voor de armen was? In het Engeland rond 1700 was er zelfs een wet die voorschreef dat iemand zijn bediende maximaal 3 keer per week zalm te eten mocht geven…

Binnenkort deel 6, het slot…