Kerry Silver 2012: deel 1
Door Paul Ruiter
Op een regenachtige zondagmiddag zit ik lekker bij de warme kachel mijn visfoto’s van het afgelopen jaar te bekijken. Ondanks de vele mooie zeebaarzen die ik vanaf de Noordpier in Wijk aan Zee wist te strikken, stak er toch 1 album met kop en schouders boven uit: het album met de foto’s van onze trip naar Ierland.
Ik doe mijn ogen dicht en dwaal af naar Kerry. Ik hoor de stilte, ik ruik de turf in de kachel, ik proef de whiskey en ik voel de golven tegen me aan beuken terwijl ik in de branding sta te vissen. Happy days! Sta mij toe dat ik jullie meeneem langs dit mooie pad wat in mijn geheugen gegrift staat.
Net zoals de afgelopen 5 jaar stond ook dit jaar weer een Ierse vistrip met mijn vader op het programma. Dit jaar werden we vergezeld door mijn vaders vismaat Nico. De bestemming was niet moeilijk; bij visgids John en zijn vrouw Lynn zijn we in het schitterende Kerry altijd in goede handen.
Ondertussen zijn we zelf ook een beetje wegwijs geworden in het gebied, maar de specifieke lokale kennis van iemand die dagelijks aan de waterkant vertoeft, vergroot je kansen aanzienlijk. Daarnaast is John in het bezit van een sterke 4x4 terreinwagen, onontbeerlijk om op bepaalde stekken te komen.
Kerry staat bekend om haar boter, het zogenaamde Kerry Gold. Wij gingen echter voor zilver: zeebaars, zeeforel en de Atlantische zalm. De grootste trek van deze zalmen vindt op de rivier de Inny plaats in augustus en september. Vandaar dat wij onze reisdatum prikten in de laatste week van augustus. Een springtij aan het eind van de week en een opbouwend tij gedurende de week vergrootten de kansen op zeebaars aanzienlijk.
Kerry
Ons reisplan had zich in het verleden bewezen en verliep vlekkeloos. Vliegen op Cork, van daar met de trein naar Killarney, waar we opgewacht werden door John die ons gedurende een anderhalf uur durende rit naar de Thatch Cottage bracht.
Tijdens de autorit werd er volop bijgepraat en werd met name het weer van de afgelopen tijd besproken. Het weer had zich veelal van haar onstuimige kant laten zien; veel wind en regen. De visserij op de rivier begon aan te trekken door de regen, waardoor de zalmen getriggerd werden het laatste deel van hun reis naar de paaigronden te maken. Voor de zeebaars betekende de wind een ruige branding en het opbouwende tij zorgde voor goede vangsten in de vroege ochtend.
Aangekomen bij de Cottage, waar we verwelkomd werden door Lynn, stond er inderdaad behoorlijk wat wind. We besloten om het die avond rustig aan te doen en de volgende ochtend vroeg ons geluk te proberen.
Binnenkort deel 2…