Kayakjagers
Kleine liploze herrieschoppers verleiden vis
Door Daniel van der Post
Je kent ze vast wel van die kleine zenuwachtige liploze pluggen die me daar een partij kabaal maken waar je U tegen zegt. Het zijn regelrecht vangers van de bovenste plank die misschien soms wat ten onrechte worden onderschat wegens hun formaat.
Waar hebben we het dan over? Ik heb het hier over onder andere de Aruku shad 75 van Spro en de Bill Lewis Rat-L-Trap, liploze kunstaasjes die bij mij al menig visdag kleur hebben gegeven zo niet hebben gered.
Bill Lewis Rat-L-Trap en de Spro Aruku 75 shad.
Dit soort kunstaasjes zijn waarschijnlijk ook bij tal van andere merken te verkrijgen, maar ja een (kajak)visser kan niet alles kopen dus…beperk ik me nu even tot deze twee.
Vaak is het tijdens een visdag een beetje zoeken wat op die dag nou de winnende tactiek is. Soms maakt het weinig uit en vang je aan zeer divers kunstaas je visje. Maar geregeld maak ik het ook mee dat ze echt wel een voorkeur lijken te hebben.
De ene keer is rubber de favoriet en de andere keer zijn het pluggen, al dan niet voorzien van ratels. Ook hierin zie je soms echt een duidelijk verschil in vangstkracht. Persoonlijk houd ik wel van die zoektocht naar het best werkende kunstaasje op die specifieke dag. De laatste twee maanden heb ik naast het oefenen voor het EK kajakvissen op het Hollandsdiep/Haringvliet redelijk veel gevist op rivieren.
Nou vis ik normaal graag werpend met rubber (10 tot 20 centimeter) om daarmee de snoek, snoekbaars en baars te belagen maar dit bleek niet altijd even succesvol en dan ga je zoeken…Tijdens deze zoektocht viel het me al erg gauw op dat deze twee liploze herrieschoppers gewoon veel vis opleverden.
Menige snoekbaars kon de verleiding niet weerstaan.
Zowel werpend als trollend brachten ze keer op keer mooie vissen in de kajak en dan ook nog geregeld forse exemplaren! Menige snoek, snoekbaars, baars en roofblei konden deze aasjes niet weerstaan. Ik denk dat winde ook wel te vangen is met deze ratelaars maar dat is me tot op heden nog niet gelukt.
Snoek op de Akuru 75 shad van Spro.
Het mooie van deze liploze pluggen is dat je ze op elke gewenste diepte kunt aanbieden zodat geen enkele waterlaag nog veilig is voor onze roofvissen. Werpend gebruik ik ze graag voor roofblei waarbij het dan een kwestie is van ingooien en gelijk in een strak tempo binnendraaien met eventueel af en toe een korte pauze tijdens het binnen vissen.
Dat in vaktermen genoemde 'stopje' is vaak het moment dat de vis toeslaat! Voor snoek en snoekbaars laat ik hem meestal na de inworp afzinken om hem dan langzaam vlak boven de bodem binnen te vissen.
Weer een “slachtoffer” van deze ratelaar.
Wat zeker ook de moeite waard is om te proberen is er mee langs de lengterichting van de strekdammen te gooien. Dit heeft me al menige snoekbaars en snoek opgeleverd en dan vis je toch echt niet dieper dan anderhalve meter.
De Aruku 75 Shad is een fractie zwaarder dan de Bill Lewis en loopt mede daardoor en zijn iets andere bouw wat dieper als je hem trollend inzet. Persoonlijk vind ik de Bill Lewis dan weer lekkerder werpen maar met beide kunstaasjes in je tacklebox kun je alle kanten op.
Zeker nu de watertemperaturen van de rivieren nog hoog zijn en er nog volop jong broed zit is het zeker de moeite waard om deze kunstaasjes eens aan de speld te hangen.
Brute 118 dame die vol ging voor deze kleine rammelaar.
Ze kunnen verassende resultaten opleveren zoals mij zeer onlangs nog overkwam met een snoek van maar liefst 118 centimeter. Meer over deze vangst volgt binnenkort in een volgend artikel. Succes!!
Op naar het volgende avontuur….