image description

Het geheim van goede kayak winter kleding

Een topic welke zeer regelmatig in de zoekresultaten opduikt van mijn bescheiden website. Zeer zeker een interessant onderwerp waar vrijwel elke kayak liefhebber mee te maken heeft.

Wat is nou het geheim van goede kayak winter kleding en hoe zit het met de veiligheid? Het is in mijn ogen een combinatie welke niet altijd goed samengaat en vaak is het schipperen tussen beide.

Een Typhoon droogpak

Een Typhoon droogpak

Houd een Droogpak (Drysuit) je warm?

Nee, dat doet het niet en het is één van de meest verkeerd begrepen kledingstukken. Een droogpak staat qua veiligheid absoluut bovenaan! Maar het dient slechts één taak en dat is het buiten houden van water wanneer je erin valt. Wanneer je te water geraakt vormt het droogpak een barrière tussen jouw en het water.

Het kan je daardoor levensreddende tijd opleveren om weer terug op je kayak te klauteren. Maar warm houden doet zo’n droogpak je niet, het is tenslotte ook niet ontworpen voor dat doeleinde. Er zijn onder pakken (undersuit) op de markt vaak tegelijk beschikbaar bij aankoop van een droogpak. Deze worden in de volksmond ook wel ‘berevellen’ genoemd welke vaak bestaan uit een fleece stof. Zo’n berevel helpt zeker maar in combinatie met een droogpak is het qua warmte nog steeds niet echt super hartje winter.

Typhoon Multisport 5

Typhoon Multisport 5

Wel of geen droogpak?

Blijft een lastig onderwerp kies je voor veiligheid of voor comfort? Persoonlijk zeg ik altijd zolang jij als visser geen rare capriolen op je kayak uithaalt zal je never nooit te water geraken punt! Maar dan dien je wel vertrouwd te zijn met je kayak en met de omstandigheden (wind en golven) waar we regelmatig mee te maken hebben.

Buitenbeschouwing latend zijn brandingsgolven en getijdegolven deze zijn altijd verraderlijk maar zoeken we alleen in de zomer op. (voor bijvoorbeeld de zeebaars visserij) Elke andere vorm qua golven bij goed / slecht weer of scheepvaart is geen probleem voor mij als Hobie Outback kayak vissert.

Alleen je moet er lichamelijk wel een beetje gevoel voor hebben met het sturen/ corrigeren met behulp van je onderrug! Als je dit stukje niet begrijpt moet je niet in de winter op groot water gaan vissen zo simpel is het.

Hobie Outback 2020 kayak

Hobie Outback 2020 kayak

Hobie Outback

Wat zijn rare capriolen? Dat is iets achter uit je kratje willen pakken en daardoor ver uit het center van je kayak leunen bijvoorbeeld. Vaak samen gepaard met één hand leunend op de rand van je kayak welke je dan in feite zelf probeert om te duwen. Klinkt misschien wat overdreven maar het gros welke het hebben meegemaakt slaan op deze wijze om.

Daarom zegt deze jongen altijd zolang je in je stoel blijft zitten zoals het hoort kan je nooit omslaan! Dat durf ik te beweren bij het gebruik van een Hobie Outback kayak (oud en nieuw model). Waarbij het oude model een fractie stabieler lijkt te zijn (ligt iets dieper in het water).

De reden waarom ik zeer specifiek de Outback noem is dat dit niet altijd opgaat voor zijn grotere en vaak stabieler gewaande Pro Angler. De Pro Angler is in de basis een zeer stabiele kayak en ideaal platvorm om (in de zomer) staand vanuit te vissen. Echter op groot water bij flinke golven slaat deze kayak vaker om doordat deze hoger op het water ligt dan een Outback.

Voor degene die denken dat dit geen waar is, vraag het maar eens na bij degene die wedstrijden organiseren op bijvoorbeeld het Haringvliet. Laagjes zijn de oplossing voor warmte. Terug naar de kleding waarbij laagjes een vaak gehoorde term en dat is natuurlijk niet voor niks. De laagjes die we kiezen zijn wel belangrijk niet alleen voor de warmte maar zeker ook qua bewegingsvrijheid.

We willen namelijk niet een Michelin pop worden welke zich nauwelijks vrij kan bewegen op de kayak. Daarnaast moet het ook goed kunnen ademen want wij doen toch vaak een behoorlijke inspanning als we afstanden afleggen. Hierbij word de nodige warmte geproduceerd en die warmte moet ook weg kunnen.(ademen) Anders eindigen we zwaar bezweet en dat vormt weer een probleem zodra we stoppen met de inspanning.

Nookie heeft kwalitatief zeer goede thermokleding

Nookie heeft kwalitatief zeer goede thermokleding

Kwalitatief goede Thermokleding is een must!

De eerste laag kleding in dit geval thermokleding is misschien wel de belangrijkste. Waarom? Deze staat in direct contact met de huid en moet daarom ook goed ademend zijn. Zou daarom zeker niet bezuinigen op dit laagje belangrijke kleding. Kijk voor goede thermokleding bij de betere wintersport winkels of wat ik heb gedaan bij de betere kayak kleding merken zoals Nookie.

Als onderlaag gebruik ik de volgende Thermoshirts deze zijn vrij dik en hebben zeer goede ademde eigenschappen. Qua materiaal en dikte zijn beide identiek dus de voorkeur voor korte of lange mouw ligt bij de gebruiker. Daarnaast zijn deze zeer comfortabel met een fijne sluiting rond de nek echt een aanrader welke qua prijs ook nog prima te doen is.

Een thermobroek gebruik ik persoonlijk niet maar is wel een mogelijke optie. Mijn 2e laag is zo’n berevel wat vaak tegelijk bij een droogpak kan worden aangeschaft echter je kunt ze ook los kopen. Nou zijn de meeste nogal ruim en niet echt heel passend en daardoor vaak Michelin pop creërend.

Echter degene welke bij mijn Typhoon drysuit is geleverd bevalt mij uitstekend! Deze is goed passend rond het lichaam en kan je meer vergelijken met een dikke pyjama voor het gehele lichaam. Is relatief wat dunner maar wel lekker warm en daardoor behouden we onze bewegingsvrijheid. Het tussen gedeelte is variabel. Na de onderlaag komt het gedeelte waar we meer mee kunnen variëren en afstemmen op de daadwerkelijke omstandigheden.

Dit is dus het gedeelte met bijvoorbeeld een trainingsbroek, T-shirts, Sweaters en dergelijke. Waarbij ik persoonlijk ook graag gebruik maak van lichte bodywarmer achtige jassen met mouwen. Welke zeer comfortabel zijn en goed voor het behoud van lichaamswarmte. Degene die bij mijn bovenaan staat is de huidige van Westin-Fishing. Deze is wat dunner dan zijn voorganger en daardoor beter geschikt als tussenlaag.

De W4 Light Sorona Jacket is ideaal om als tussenlaag te functioneren.

De W4 Light Sorona Jacket is ideaal om als tussenlaag te functioneren.

Nookie Pro Bib DryTrousers / Droogbroek

Jawel dus geen volledig droogpak maar alleen het gedeelte wat superhandig is om tot een meter in het water te kunnen lopen. Deze broeken zijn in een eerder artikel behandeld en gebruik deze dus ook hartje winter. Met deze Nookie outfit kan ik gemakkelijk te water en behoud ik mijn bewegingsvrijheid zelfs met vele onderlagen!

Natuurlijk kun je ook kiezen om wel je droogpak aan te trekken en daaroverheen nog wat lagen te doen. Dat is 100% zeker veiliger maar niet altijd comfortabel waarbij die keuze altijd bij de gebruiker ligt. Het maakt deze discussie altijd lastig waarbij deze jongen de veiligheid niet altijd bovenaan zet. (Er word gezegd je hebt een voorbeeldfunctie dus je moet veiligheid altijd op 1 zetten)

Dan wijs ik terug naar eerder genoemd punt dat veiligheid in mijn ogen vooral bij de visser ligt en wat diegene uitspookt op zijn kayak. Daarom beschrijf ik meerdere uitgangspunten en geef voorbeelden zodat er hopelijk ook een stukje bewustwording ontstaat. Een droogpak aantrekken is dus altijd verstandiger en zeker voor degene die niet 100% procent vertrouwd zijn met hun kayak een absolute aanrader!

Een Nookie Pro Bib Dry Trousers is ideaal om mee in het water te lopen.

Een Nookie Pro Bib Dry Trousers is ideaal om mee in het water te lopen.

Koude voeten!

Een welbekend probleem voor ons kayak vissers zijn koude voeten en dat is bijna niet te voorkomen. Het komt voornamelijk door de zithouding welke we in de kayak hebben. De relatieve lage zitpositie werkt een goede doorbloeding van de voeten tegen waardoor deze hier extra gevoelig voor worden. Goed schoeisel en sokken zijn daarom een must have al blijft het vaak enigszins behelpen.

In de winter periode gebruik ik stevige schoenen van het welbekende merk Simms. Dit zijn specifieke waadschoenen voor kant/vliegvissers welke qua afwerking goed tegen (zout) water kunnen. Daarnaast zit er een lekkere voering in en houd het de meeste wind buiten. (Geen 100% winter schoeisel)

Je kan bijvoorbeeld ook gevoerde laarzen gebruiken maar die worden nogal snel erg log en zijn vaak bij het in de kayak stappen onhandig. Het is belangrijk dat je de schoenen een paar maatjes te groot aanschaft zodat je ook dikke sokken aan kunt en het geheel niet strak komt te zitten. Je hebt bewegingsvrijheid (lucht) nodig zodat er een laagje met warmere lucht kan ontstaan rond je voeten. Een hele simpele stelregel is Te strak schoeisel betekend vrijwel altijd koude voeten.

Goede lange skisokken of lekkere dikke sokken van een goede (Merino) wol soort dragen zeker bij wat warmere voeten. Heatpads of bijvoorbeeld elektrische zooltjes zijn een optie om nog wat extra warmte te genereren. Waarbij heatpads goed werken maar relatief duur zijn en elektrische zooltje vaak weer wat omslachtig zijn met kabeltjes en accu’s.

Simms heeft een ruim assortiment aan schoeisel welke uitstekend te gebruiken zijn door ons kayak vissers.

Simms heeft een ruim assortiment aan schoeisel welke uitstekend te gebruiken zijn door ons kayak vissers.

Westin-Fishing Winter Suit. Zeer comfortabel en lekker warm!

Westin-Fishing Winter_Suit. Zeer comfortabel en lekker warm!

Westin W4 Winter Suit Extreme + Muts!

Mijn buitenste laag bestaat uit een jas van het W4 winter suit extreme pak.
Dit is een zeer comfortabele jas welke je droog houd bij regen en heel belangrijk geen wind doorlaat. Het is een jas welke je absoluut warm houd en bovendien is voorzien van diverse handige zakken voor bijvoorbeeld je telefoon of om je handen ff in op te warmen.

Het heeft een lekkere kraag waar je helemaal in kunt duiken en wanneer het regent tover je een capuchon uit dezelfde kraag. De broek gebruik ik in de kayak vrijwel nooit of het moet extreem koud zijn (ver onder nul). Waarbij je dan ook een stijgertje moet zoeken om zo in je kayak te kunnen stappen.

Een lekkere warme muts is 100% een aanrader voor elke visser. Je verliest namelijk het makkelijkst en de meeste warmte via je hoofd en met een muts voorkom je dat heel eenvoudig. Misschien denk je nu en wat betreft handschoenen dan? Heel simpel die gebruik ik eigenlijk nooit! Vind deze gewoon onhandig tijdens het vissen. Mijn ervaring is wanneer je voor de rest goed warm bent aangekleed je geen handschoenen nodig hebt. Maar deze mening deelt niet iedereen,

Een klassieke muts houd je hoofd en oren lekker warm!

Een klassieke muts houd je hoofd en oren lekker warm!

Reddingsvest (P.F.D.)

Een reddingsvest (Personal Floating Device) is geen winterkleding maar zal dit item toch behandelen anders komen daar (en terecht) op zeker vragen over. Er zijn diverse reddingsvesten op de markt te verkrijgen en de meest gebruikte vanuit de kayak zijn degene welke automatisch activeren zodra je te water geraakt. Dit zijn zogenoemde inflatable reddingsvesten (automatische reddingsvesten) welke zeer compact zijn met een hoog draagcomfort niveau.

Persoonlijk vind ik deze compleet waardeloos en geven ze een gevoel van schijnveiligheid! Dat zijn harde woorden maar zal het uitleggen, stel je slaat overboord en je hebt zo’n reddingsvest aan. Dit reddingsvest blaast op en houd je hoofd ten alle tijden bovenwater. Super natuurlijk! Maar probeer nu maar eens op je kayak te klimmen met zo’n opgeblazen ding rond je nek…

Juist dat belemmert je zichtveld en bewegingsruimte, natuurlijk kun je deze ook weer laten leeglopen maar dit kost allemaal tijd welke je wilt besteden om terug op je kayak te komen. Zo’n reddingsvest heeft maar één voordeel en dat is wanneer je bewusteloos raakt dat het je hoofd boven water houd.

Wil je toch een reddingsvest gebruiken dan kun je beter een exemplaar gebruiken welke minder comfortabel is. Maar in geval van nood minder in de weg zit met goede drijvende eigenschappen. Je komt dan bij reddingsvesten terecht welke bestaan zonder een gedeelte wat zich zelf opblaast. Maar welke bestaan met vaste foam/schuim gedeeltes rond het torso welke een hoog drijfvermogen hebben.

De ingebouwde stukken schuimrubber op zowel de rug als borst zorgen voor extra drijfvermogen

De ingebouwde stukken schuimrubber op zowel de rug als borst zorgen voor extra drijfvermogen

Heeft U nog vragen of een opmerking omtrent dit artikel of over het vissen vanuit een kayak. Dan kunt U altijd contact met me opnemen via info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

ANDEREN LAZEN OOK