image description

Kayak Jagers 63 Succes met Tommy

Kayak Jagers 63  

Het succes met Tommy  

Door Daniel van der Post  

Eigenlijk moest het er wel van komen, een artikel over mijn ‘by far’ best vangende kunstaas sinds de letter R weer in de maand zit.

Keer op keer blijkt dit aasje een onweerstaanbare verleiding te zijn voor menige snoek op een lastig en zwaar bevist water. Niet alleen snoek maar ondertussen ook al een handvol forse snoekbaarzen hebben zich laten foppen door deze imitatie van een prooivis die bij ons niet eens of nauwelijks rondzwemt.


Westin Tommy the Trout.

Tommy the Trout is de naam van deze regelrechte topper die inmiddels zeker bij mijn alltime favorieten staat. Maar er zit wel een leuk verhaal aan vast want hij is zeker niet vanzelf bij mijn toppers gekomen.

De eerste ervaringen met Tommy waren er vooral van uren laten zwemmen zonder ook maar enige actie. En dan belandt een kunstaasje al gauw in het vergeethoekje van de toch al veel te grote verzameling. Zo’n hoekje van: "Het ziet er mooi uit het zwemt ook mooi maar het vangt niet". Dit dreigde ook een beetje voor Tommy.

Maar het is ook maar nét in welke periode van het jaar je zo’n kunstaas gebruikt of het een succes wordt of niet. Achteraf heb ik Tommy qua timing in de verkeerde periode op het verkeerde stuk water ingezet. En ook al weet je dat zelfs op dat moment al, probeer je het tegen beter weten in toch...

Maar als resultaat dan uitblijft verlies je onbedoeld toch enigszins het vertrouwen in het kunstaas. Echter na de Zweedse Predatortour waarbij Westin teamgenoot Jeremy Staverman mij meerdere keren zei dat het echt een goed aasje ben ik Tommy weer gaan gebruiken. En nu richting het einde van de zomer als de snoek zich langzaam gaat oriënteren voor de aankomende herfst en winter.

Als je dan tijdens de eerste sessie gelijk een dikke meter snoek vangt is het vertrouwen logischerwijs volkomen terug. Dat vertrouwen is in de maanden daarna alleen maar groter geworden en Tommy staat nu op plek 1 als het om slepend vissen gaat in de late zomer, najaar en vroege winter. (Onthoud dat )


Head first! Deze 116 centimeter lange dame ging vol voor Tommy the trout.

Hybride kunstaas 
Tommy the Trout is zoals de naam al enigszins doet vermoeden een imitatie van een forel. Het is een hybride kunstaas oftewel het is een combinatie van een zacht en een hard kunstaas, omgetoverd tot één geheel zodat er een prachtige en unieke swimbait is ontstaan. 

Het voorste gedeelte met de kop is van hard PVAplastic met daarop een duiklip zodat deze tot wel vijf meter diep geraakt afhankelijk van de lijndikte. De body bestaat uit een zacht rubber waar de snoek lekker zijn tanden in kan zetten en er tevens een zeer mooie natuurlijke zwembeweging ontstaat.

Daarnaast zit er voor geluid en trillingen in de kop een flinke kogel verwerkt zodat Tommy zeker niet onopgemerkt zal passeren. Westin heeft meerdere creaties die onder de hybrides vallen zoals de welbekende Percy the Perch en Mike the Pike.

Beiden zijn zeer gewaardeerd en persoonlijk zet ik Percy graag in als een perfecte baarsimitatie. Tommy valt dus ook in deze familie maar is wel de enige variant waarin een interne kogel is verwerkt en is ook degene die het diepste loopt. Tommy the Trout is leverbaar in twee varianten waarbij dit artikel over de grootste van de twee gaat.

Met zijn 25 centimeter en 160 gram is hij wat te groot om te werpen (al kan het natuurlijk wel) maar persoonlijk gebruik ik hem alleen voor het slepend vissen.


Een prachtige najaarssnoek van 111 centimeter op een slepend geviste Tommy the Trout.


Een snoekbaars van dergelijk formaat 88 centimeter ziet Tommy wel zitten als hapje.

Snelheid
Wat ik gemerkt heb bij Tommy is dat de vangstkracht versus snelheid heel belangrijk is. Dat geldt trouwens ook voor de andere hybride kunstaasjes zoals de al eerder genoemde Percy en Mike.

Waarbij de Waterwolf onderwatercamera die ik graag inzet bij mijn visserij een ideaal hulpmiddel is. Dan kan je mooi zien hoe het kunstaas zich gedraagt bij verschillende snelheden en, nog belangrijker, wanneer het kunstaas de meeste interesse opwekt bij de rovers.

De beste resultaten voor Tommy behaal ik bij een snelheid van 3 tot 3.5 km/u. Ga je langzamer dan verliest Tommy zijn actie. Ga je sneller, dan begint Tommy wel heel wild te zwemmen en oogt hij minder natuurlijk. Bij 3 tot 3.5 km/u heeft Tommy een hele fraaie actie maar af en toe ook een glitch.


Prachtige dame van 118 centimeter die Tommy niet kon weerstaan.)


Tommy the Trout hybride kunstaas van 25 centimeter, 160 gram, in de kleur SeaTrout.

Deze glitch is misschien wel het geheim van Tommy: een onderbreking in een monotone zwembeweging en dat kan juist de trigger zijn voor een aanbeet. Zeker met de kayak waarbij je jezelf op spierkracht voortbeweegt zal je nooit een 100% constante snelheid hebben.

En zal de snelheid variëren tussen net onder de 3 km/u tot ongeveer 3.5 km/u waardoor de actie van je kunstaas ook zal veranderen van een mooie rustige zwembeweging bij 3.5 km/u tot een af en toe onregelmatige zwembeweging bij 3 km/u.

Het klinkt misschien wat vergezocht maar op een water met veel dressuur kunnen zulke kleine veranderingen en details zeer belangrijk zijn. Als voorbeeld voor Percy hanteer ik weer andere snelheden 2.5 tot 3 km/u waarbij ik poog om 2.7 km/u als ideale snelheid aan te houden.

Is de snoek echt op jacht dan worden zulke details minder belangrijk. Maar de momenten dat de snoek niet los is, maken we natuurlijk veel vaker mee. Ik ben dan ook best benieuw welke snelheden medevissers aanhouden voor de hybride aasjes van Westin.


Deze Tommy heeft zeker al 50 snoeken overleefd en is ondertussen aan het genieten van zijn welverdiend pensioen.

Indrukwekkend
Als ik een rijtje maak van wat er afgelopen periode dankzij Tommy boven water is gekomen is dat (voor mij) zondermeer een indrukwekkende opsomming. Hoofdzakelijk natuurlijk snoek, maar ook zeker snoekbaarzen ertussen.

En het zijn vooral ook de aantallen die indruk maken waarbij er echt vele 60 tot 70 centimeter snoekjes bij zitten. Maar ook dus de grotere dames met een topdame van 122 centimeter en bij snoekbaars tot 88 centimeter.


Eén van de vele slachtoffers van Tommy the Trout.


Absolute topvis van maar liefst 122 centimeter en al zwaar gebouwd vroeg in Oktober waarbij Tommy volledig zoek is!)

Ondertussen is m’n eerste Tommy met pensioen na ongeveer 50 snoeken en het nodige reparatiewerk met behulp van Mendit mag het ook wel. De volgende Tommy begint er ook al wat gehavend uit te zien maar zo zie ik ze ook het liefst. 

Een kunstaas met een karakter dat blijkbaar erg in de smaak valt, ik ben dan ook benieuwd hoe lang ze het volhoudt... (ja, dat is dubbelzinnig bedoeld). En logischerwijs wil ik ook wel weten wat de volgende topper zal worden op dat prachtige maar zwaar beviste water.

Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post

Wilt U meer weten over Tommy the Trout of over de visserij vanuit de kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website : Daniels Fishing Experience 
  

ANDEREN LAZEN OOK