Kayak Jagers 56
Noorwegen kayakavontuur 2017 (2)
Door Daniel van der Post
Mede hierdoor besluiten we om een ander fjord te proberen. Wat aan de andere kant van de prachtig herkenbare berg met zijn dan nog witte flanken ‘Heilhornet’ ligt.
Het is een fjord wat zeer dicht aan open zee ligt maar tevens ook een geheel andere structuur kent dan het fjord bij ons huisje. Er zijn hier veel meer ondiepe stroken, uitlopers van land, kleine baaitjes en onderwaterbergjes te vinden.
Het valt ons direct op dat het gemiddelde slag gul/kabeljauw hier duidelijk groter is en we zien daarnaast ook wat meer schooltjes met kleine koolvis. Eigenlijk zijn we (Thomas, Niek en mijn persoontje) direct ervan overtuigd dat we hier een betere visserij hebben.
Op de tweede dag dat we met z’n drieën dit fjord bevissen maar nu een stukje verderop er in zijn gegaan. Komen we in een ‘lullig baaitje’ waar Niek de dag ervoor al wat mooie kabeljauw heeft gevangen.
Tevens ligt deze baai een beetje in de luwte ligt van de vaak aanwezige wind. Een baaitje van maximaal 15 meter diep en misschien drie honderd meter lang en maximaal 100 meter breed.
Met aan drie zijden een zeer ondiepe opening naar het grote fjord doordat het achter een eilandje ligt verstopt. Uitgerekend hier komen we onze eerste scholen met haring tegen. In Noorwegen geld vaak wanneer men de haring vind dat de grotere rovers in de buurt zijn. Het is dus vaak de sleutel naar mooie vissen dat men de haring gevonden krijgt.
Haring gevonden dankzij de Lowrance HDS 9 Carbon.
Hierop is ook mooi te zien is dat er ook een rover bij zwemt in dit geval een flinke koolvis.
Bay of Monsters
Dat is de naam die we het baaitje liefkozend na twee keer vissen hebben gegeven. We zijn er meerdere keren terug naar toegekeerd en ook de rest van de groep heeft er prachtige vissen gevangen.
Het valt ons direct op dat er bij de haring meerdere mooie bogen op de fishfinder te zien zijn. In de vorm van kabeljauw maar ook koolvis van een formaat om U tegen te zeggen.
Na al mooie kabeljauwen te hebben gevangen op rubber, maar ook op een levende haring die of wel freelined word aangeboden ofwel met een dwarrel lijn en een klein loodje, komen ook de eerste koolvissen van rond de meter in lengte. Nou, kan je vertellen die trekken er serieus hard aan en dat op onze lichte spinhengels blijkt een fantastische ervaring te zijn.
Die eerste dag weten Niek, Thomas en ik alle drie een meter koolvis te vangen, een formaat die we nog nooit eerder hadden gevangen vanuit de kajak. Kromme dreggen, opengebogen spelden en bruut geweld en dat in zo’n klein baaitje. Dat hadden we echt niet kunnen dromen, zo ontzettend gaaf!
In de periode erna was er telkens in iets mindere mate zo nu en dan de haring er wel te vinden en de daarbij behorende koolvissen en kabeljauw.
Met zulk formaat koolvissen (105 centimeter) is de baai al snel omgedoopt tot de bay of monsters.
Slimme koolvissen
Maar je zag het langzaam iets minder worden en die koolvissen zijn slimmer dan je zou vermoeden. De eerste dagen pakten we ze ook op groot rubber (27 centimeter Shad Teez) en pluggen die door de school met haring word getrokken.
Maar ze worden steeds voorzichtiger zelfs wanneer het om een levende haring gaat. Je hengel moet behoorlijk zacht zijn anders laten ze hem los zodra ze weerstand voelen. Zeker de aanwezigheid van meerdere fishfinders helpt ook niet en vaak zette ik hem uit zodra ik een levende haring aanbood.
Koolvis vanuit de kajak, wat een power!
Vissend met een kleine beetrunner op een zachtere spinhengel (Westin W3 Powerstick 30 gram) en zonder fishfinder werkte voor mij het beste. Dan kreeg je een mooie run, baitrunner dicht en het spektakel kan beginnen!
Heb er trouwens regelmatig met de waterwolf camera gevist. Vandaar ook dat we wisten dat er veel meer koolvis van serieus formaat zit dan we in eerste instantie vermoeden. Maar ook hoe voorzichtig die beesten zijn terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten als je het geweld op je hengel hebt gevoeld.
(Wordt vervolgd)