image description

Kayak Jagers 54 Over Ricky the Roach

Kayak Jagers 54  

Over Ricky the Roach  

Door Daniel van der Post  

Het Scandinavische merk Westin is in staat telkens weer een nieuw product in de markt te zetten wat 'gewoon' goed vangt.

De eind 2016 gelanceerde Ricky the Roach SL/ST doet dan ook precies waar het voor gemaakt is, namelijk vis vangen. En het heeft daarom dan ook een vaste plekje in mijn kunstaas dozen gekregen. Dat is trouwens helemaal niet zo vanzelfsprekend als je bijvoorbeeld tegen de bijna legendarische Shad Teez moet opboxen.


Flinke snoek die Ricky the Roach in de kleur 'Fire Perch' niet kon weerstaan.

Ricky the Roach SL/ST is een softbait gebaseerd op, hoe kan het ook anders, The Roach oftewel de voorn, een natuurlijke prooi voor vele roofvissen zoals bijvoorbeeld de snoek en snoekbaars. Ricky the Roach heeft met zijn 14 centimeter bij 42 gram een zeer mooi formaat voor zowel snoekbaars als snoek.

Dankzij zijn gewicht is Ricky ook heerlijk 'all day long' te werpen met een medium sized spinhengel zoals de powerstick voor de kajakvissers. De SL/ST in de naam komt misschien wat verwarrend over maar staat voor Soft Lure (SL) en Soft Tail (ST). Dit komt doordat Westin meerdere varianten in zijn ruime assortiment heeft.

Wat maakt deze softbait nou anders dan bijvoorbeeld de al enorm goed vangende Shad Teez? Als je zo een eerste blik op Ricky werpt dan valt direct het hoge profiel op. Een hoog profiel draagt zeker bij het opmerken van je aasje bij roofvis daar het een groot oppervlak heeft wat van de zijkant waarneembaar is.

Daarnaast valt direct bij Ricky op dat hij vrij gedrongen is van formaat. Daar bedoel ik mee dat de body vrij groot en opvallend is en er dan een kleine korte verbinding naar de staart volgt.

De staart zelf is weer vrij fors en beweegt dan ook al bij een zeer lage snelheid. Ricky the Roach is zelfs nog langzamer te vissen dan de Shad Teez, waardoor deze tijdens een spin stop langer zijn actie zal vast houden. Zelfs bij het gebruik van een shallow screw of een zeer lichte loodkop.

Ricky heeft zeer fraaie zwemeigenschappen met een mooie rol en goede staartactie waar menige rover niet vanaf kan blijven.


Nog een 'slachtoffer' van Ricky , een prachtige Hollands Diep metersnoek van 103 centimeter.

Ricky the Roach is verkrijgbaar in zes fantastische kleuren voor zowel helder als meer troebel water. Echter, er zijn een aantal kleuren exclusief voor Ricky die het erg goed doen tijdens mijn visserij. Zoals bijvoorbeeld de 'Fire Perch' en de zeer natuurlijke voorn kleur 'Lively Roach' welke het super doet op helder water.


Ricky the Roach SL/ST.


De Lively Roach kleur doet het super op helder water (hier gerigd met de shallow screw).

Ricky kan op meerdere manieren worden gerigd. Zowel met de traditionele loodkop als met de al dan niet verzwaarde shallow screw (screwin). Je hebt een stevige loodkop nodig met een flinke haak zoals bijvoorbeeld de Westin Round Up HD 8/0, zodat de haak ver genoeg naar achteren zit maar nog wel voor de bovenste rugvin eruit komt.

Dit kan je combineren met een stinger aan de onderzijde dankzij het extra oogje onderaan deze loodkoppen. Echter voor de lichtere uitvoeringen -zeg maar beneden de +/_15 gram- maak ik graag gebruik van de shallow screw en de screwin. Dan vis ik Ricky alleen met één enkele Westin W treble haak aan de onderzijde in de maat 1 of 1/0. 

Zelfs zonder lood met één enkele dreg aan de onderzijde behoudt Ricky zijn mooie zwemactie. En kan je deze uitermate traag boven de planten vissen. (zeer effectief!)

Het voordeel van één enkele dreg zeker vissend vanuit de kajak is het landen van de vis. Daar ik eigenlijk altijd de kieuwgreep toepas en geen landingsnet bij me heb is het wel lekker als er maar één haak is waar je op moet letten.

Misschien procentueel gezien mis je paar vissen meer dan in combinatie met een traditionele loodkop, maar eigenlijk lijkt dit zeer mee te vallen en betwijfel ik dit zelfs...Het is ook maar net wat de visser zelf het lekkerste vindt vissen en dat is voor een ieder weer anders.


Hoe de auteur graag Ricky monteert, de onderdelen van Lure Parts zijn terug te vinden op de gelijknamige website.


Snoekbaars van 78 centimeter op Ricky the Roach.

Ricky the Roach is zeker een aanwinst voor in je kunstaas verzameling. Als het gaat om de actie maar ook om bijvoorbeeld de beschikbare kleuren. Het heeft een mooie gemiddelde maat. Het zit een beetje tussen klein en groot kunstaas in, waardoor je eigenlijk altijd goed zit en ook snoek, snoekbaars en baars kan verwachten.

Misschien een minuscuul minpuntje is de staartwortel die is wel wat gevoelig voor de tanden van de snoek. De dunne staartwortel draagt bij aan de actie bij zeer lage snelheid maar is daardoor ook wat gevoeliger voor staartbijters.

Maar gelukkig biedt Mendit daar de oplossing voor en is de staart eenvoudig weer te repareren (als je de staart nog hebt..). Ook kan de shallow screw & screwin een uitkomst zijn, daar het kunstaas dan vaak buiten de bek hangt na inhaking.

Het is bij mij in ieder geval één van mijn favorieten van 2017 geworden naast de altijd vangende Shad Teez.
 
Till the next adventure...
Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post

Heeft U nog vragen of opmerkingen aan de hand van dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of als U vragen hebt over het vissen vanuit een kajak neem dan gerust eens een kijkje op mijn website Daniels Fishing Experience.

ANDEREN LAZEN OOK