image description

Kayak Jagers 48 De Forellen van het Oostvoornse meer

Kayak Jagers 48  

De forellen van het Oostvoornse meer  

Door Daniel van der Post

Op het moment dat het 2016/2017 roofvisseizoen per 1 april wordt gesloten, start mijn forelseizoen op het alom bekende Oostvoornse meer. Het is inmiddels door de jaren heen een vast ritueel geworden waar ik telkens weer naar uitkijk.

Het Oostvoornse meer (OVM) valt buiten de normale regelgeving van de gesloten tijd, waardoor er daar in deze periode nog wel met kunstaas mag worden gevist.


In het Oostvoornse Meer mag in het gesloten seizoen wel met (aangepast) kunstaas worden gevist.

Echter zal je het kunstaas wel moeten aanpassen daar er maar met één haak mag worden gevist voor het welzijn van de toch wat kwetsbare forel.

Nieuw jaar, nieuwe kansen?
Elk jaar wanneer deze jongen weer terugkeert naar het OVM is het weer spannend hoe het erbij ligt en wat er eventueel is veranderd. Er word gelukkig nog steeds forel uitgezet door Vereniging Nederlandse Vliegvissers (V.N.V.) en Avicentra Hengelsport waarvoor hulde! 

Onlangs werd er bijvoorbeeld nog 700 kilo aan bruine forel (beekforel) en 300 kilo aan Elzasser Saibling (Artic Char) uitgezet.

Wat overigens zeker geen overbodige luxe is daar wanneer je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend arriveert en je ziet een rijtje van 10 aalscholvers op een dammetje zitten….(reken maar uit!)

Op het eerste oog lijkt er weinig te zijn veranderd ten opzichte van eerdere jaren. Maar eenmaal op het water wanneer je een blik naar beneden werpt valt me toch direct de helderheid van het water op. Of beter gezegd het ontbreken van de helderheid.

Daar je in eerdere jaren zeker vroeg in april makkelijk een aantal meter kunt kijken is dit nu niet geval. Het houdt nu bij 70 tot 80 centimeter wel op en het heeft wat weg van een groene soep. De onderwaterbeelden van de Waterwolf camera die voor mijn kunstaas hangt bevestigen dit.

Schijnbaar is het in de zomermaanden huilen met de pet op en heeft dit unieke water behoorlijk te lijden van een algenplaag. Of de forel hier ook van te lijden heeft, durf ik niet met zekerheid te zeggen maar goed zal het vast niet zijn.. 

Lastige visserij 
Door de wat troebele omstandigheden word de visserij er ook niet eenvoudiger op. Zeker voor een zichtjager als de forel betekent het harder werken voor een visje. Toch zijn de verschillen best groot daar er dagen tussen zitten van één tot twee forellen of zelfs een blank. Maar waren er ook dagen met acht stuks en een zelfde aantal aan gemiste aanbeten.

Ja, het blijft een lastige visserij waarbij er menige forel zich van de enkele haak weet te ontdoen tijdens de dril. Met het juiste materiaal voorkom je wel de nodige missers maar het blijven ware acrobaten die er alles aan doen om zich te ontdoen van de haak.


Deze enkele haak zat 'goed'.

Het ‘vissen’ met de Waterwolf onderwatercamera 
Het OVM leent zich perfect voor het gebruik van zo’n camera tijdens het vissen. Al is het dit jaar door het verminderde zicht wel moeilijker maar het blijft fantastisch beeldmateriaal opleveren.

Echter het stelt je ook voor dilemma’s. Waar ga je bijvoorbeeld die enkele haak plaatsen op bijvoorbeeld een plug? Achterop of toch aan de buikzijde?


Haak achterop is beter?

Wat telkens terugkomt op de beelden is dat wanneer een forel echt voor je kunstaas gaat, de vis de buik of kop aanvalt waardoor je veel missers hebt wanneer de haak achter op het kunstaas is geplaatst.

Maar als de forel of soms forellen uit nieuwsgierigheid komen kijken dan happen ze vaak naar het uiteinde van je kunstaas. Het lijkt er wel op dat je ze makkelijker vangt met een haak achterop je kunstaas dan op de buikzijde.


Nieuwsgierigheid afgestraft.

Ik heb voorbeelden genoeg gezien van vissen die de buikzijde, waar de haak is geplaatst, aanvallen en dat ze dan toch niet worden gehaakt. Het blijft fascinerend om te zien wat zo’n onderwater camera aan informatie oplevert.

Mooie bruine forellen   
Het is inmiddels al weer een aantal jaren geleden dat de uitzet van bruine forel in het OVM is begonnen. En het zijn die exemplaren die ondertussen al zijn uitgegroeid naar flinke exemplaren van 60+ centimeter.


Een mooie van 61 centimeter.

Prachtige vissen die soms diepbruin van kleur zijn maar soms ook verzilverd zijn gedurende de jaren dat ze in het OVM rondzwemmen. Elke vis is uniek en een genot om te zien, te vangen, en natuurlijk ook weer te zien wegzwemmen! 

Voor mij zit het OVM-seizoen er weer op en kijk al weer uit naar volgend jaar. Maar ook wel met enige bezorgdheid daar het gaat om de waterkwaliteit van dit echt unieke water, waar je naast forel ook echt lappen van botten kunt vangen.

Till the next adventure…

Wilt U meer weten over de visserij op het OVM of heeft U een vraag of opmerking over dit artikel dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience waar meer artikelen staan die betrekking hebben tot deze visserij.

ANDEREN LAZEN OOK