Kayak Jagers 39
Waterwolf camera op het Oostvoornse meer
Door Daniel van der Post
April, het begin van de gesloten tijd die duurt tot aan het laatste weekend van mei, is voor mij een periode waar ik toch elk jaar nadrukkelijk naar uitkijk.
Dat klinkt misschien wat vreemd maar dat is het zeker niet. Vanaf april begint voor mij het forelseizoen op het alom bekende en beroemde Oostvoornse meer of te wel het OVM.
Ik zal deze keer niet verder ingaan op de aparte regelgeving, materiaalkeuzes of technieken voor dit unieke water. Ik wil het graag hebben over wat ik zo al ben tegengekomen met de ‘Waterwolf’ onderwatercamera.
Het Oostvoornse meer.
Dit water leent zich door zijn helderheid perfect voor het inzetten van deze camera en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar wat het zou gaan opleveren.
Inmiddels is de Waterwolf al diverse keren ingezet en kan niet anders zeggen dat het erg boeiend materiaal heeft opgeleverd, niet alleen qua bodemgesteldheid, maar vooral hoe forel en bot reageert op het kunstaas.
Allereerst even over de bodem structuur: deze is best afwisselend met ondiepe zanderige platen maar ook met rotsachtige stukken, bezaaid met mosselen en schelpresten. Daarnaast zijn sommige ondiepe gedeeltes begroeid met een weelderige plant en andere gedeeltes weer met een soort groene alg.
Het valt me wel op dat er hele stukken bedekt lijken te zijn met een half afgestorven algensoort (begin april) die als een soort deken op de bodem ligt. Dit is wat ik op het ondiepe tegenkom, hoe het er op het diepe uitziet is me nog een raadsel.
Wat me direct opviel bij de eerste onderwater opnames is de talrijke aanwezigheid van kleine kwalletjes. Dit verschijnsel was me nog niet eerder opgevallen op dit brakke water. Heb ook geen idee of deze als voedsel kunnen dienen of dat ze überhaupt een natuurlijke vijand hebben op deze locatie.
De Westin Platypus DR in de kleur Steel Sardine blijkt een ware topper voor op het O.V.M.
Prachtig gekleurde regenboogforel werpend gevangen op de ‘Goby’ van Westin.
Een ander feit wat duidelijk naar voren komt en wat niks te maken heeft met het OVM zelf is de zichtbaarheid van de fluorcarbon leader naar het kunstaas toe.
Voor de visserij op snoek (titanium of staal) maak ik hier nooit gebruik van maar nu voor de forel is nylon of fluorocarbon de logische keuze. Ik kan niet anders zeggen dat zelfs fluorocarbon enorm zichtbaar is.
Heb inmiddels al diverse merken geprobeerd en er zit maar weinig verschil in. Je zal het zien in de onderstaande video waar telkens gebruik gemaakt word van fluorocarbon (3 á 5 kilo) dat het vele male zichtbaarder is dan dat men doet vermoeden.
Terug naar de Waterwolf camera… Wat erg intrigerend is om te zien is hoe de forel zich gedraagt. Soms alleen nieuwsgierig waarbij de vis vrijwel letterlijk met zijn neus op het kunstaas zit om dan met een soort schrik reactie weg te draaien om vervolgens weer terug te komen bij je kunstaas om het nogmaals te inspecteren en zelfs lijkt te ‘proeven’.
Ik zie dan ook geregeld dat het deze onderzoekende aanbeten zijn die ook wel eens blijven hangen daar dit soort van ‘proeven’ of speelsheid telkens is georiënteerd op de achterkant van je kunstaas (waar dus de enkele haak zit).
In andere gevallen wanneer de forel echt op jacht is, zie je een soort aanval die je ook bij de snoek vaak ziet waarbij de plug of shad bij de buik of kop word aangevallen.
Schitterende bruine forel (beekforel).
De Goby lepel van Westin werpt als een kogel en heeft een fantastische actie waar de forel simpelweg niet vanaf kan blijven.
Het is en blijft een erg fraai tafereel om naar te kijken daar elke forel weer anders lijkt te reageren op je kunstaas.
Binnenkort volgt er nog een deel van wat ik zoal ben tegen gekomen op het O.V.M. maar voor nu wens ik je veel plezier bij het kijken naar de video.
Till the next adventure…
Heeft U nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of wilt U meer weten over het kajak vissen in het algemeen dat kunt U altijd een mailtje sturen naar daniel@yakfishing.eu .
Met vriendelijke groet van Yakfishing member,
Daniel van der Post