Kayak Jagers 25 Alternatief tijdens gesloten tijd: Oostvoornse Meer

Kayak jagers 25

Alternatief tijdens gesloten tijd: Oostvoornse Meer 

Door Daniel van der Post

Voor veel vissers staat de gesloten tijd in het teken van het op orde brengen van het materiaal. Molens een beurt geven, het kunstaas opnieuw rangschikken, plannen smeden voor het nieuwe seizoen, ach je kent het wel… Misschien nog een uitstapje naar een andere type visserij zoals karper of wellicht een poging op het zoute maar vooral aftellen/wachten tot dan eindelijk het laatste weekend van mei is aangebroken.

Echter niet voor deze jongen, nee, de gesloten tijd is het ideale moment om eens op andere soorten te gaan vissen. Het is voor mij eigenlijk al jaren een traditie om in april te gaan vissen op het Oostvoornse Meer.


Uitstekend bestand aan forel.

Het Oostvoornse Meer is in feite een oude zeearm die in de jaren zestig is afgedamd. Het is een schitterend stek aan de rand van het Rijnmondgebied waar je met de kajak uitstekend uit de voeten kunt.

Op het meer zijn aanvullende regels van toepassing ten opzichte van de visserijwet, zodat je hier tijdens de gesloten tijd met kunstaas mag vissen mits deze maar is voorzien is van slechts een enkele haak. Voor de exacte regelgeving kunt U de volgende website raadplegen. sportvisserijnederland

Het brakke water herbergt nog diverse populaties zoutwatervissen die door de afdamming opgesloten raakten. Dit en de jarenlange uitzettingen van diverse soorten forel en recent zelfs zalm maken het Oostvoornse Meer tot een uniek gebied in Nederland.


Uniek gebied vooral onder water.

Met schitterend gebied bedoel ik dan niet zo zeer de natuur boven water…maar meer wat zich onder de waterlijn afspeelt. Met een windje uit noordelijke richting weet je gelijk wat ik bedoel…(…zit je dus af en toe echt letterlijk in de rook van het Rijnmondgebied.)

Het meer zelf is verrassend grillig van opmaak met bijzonder diepe stukken tot ruim 40 meter maar het bevat ook juist zeer ondiepe gedeeltes met overal prachtige nauwelijks te voorspellen taluds.

Om het meer heen bevinden zich op diverse plekken ondiepe bakken die door stenen dammetjes zijn afgebakend welke zijn onderbroken met openingen naar het meer toe. Deze ondiepe bakken zijn vooral het jachtterrein van de te voet voortbewegende vliegvissers en zijn minder geschikt voor de kajakvisser.


Het Oostvoornse Meer met in de achtergrond de bewuste dammetjes en opening naar een ondiepe bak.

Het Oostvoornse Meer bevat een uitstekend bestand aan diverse soorten forel. De visserij kan er soms best taai zijn en is het zoeken geblazen waar de forel zich bevindt.

Naast forel is er nog een vissoort die hier goed te vangen is aan kunstaas. Die ligt misschien wat minder voor de hand maar kan wel een uitkomst bieden als de forel niet zo’n zin heeft. Het is namelijk de bot.

Deze platvis is een echte rover en komt je kunstaas echt halen, zelfs als je deze ruim boven de bodem aanbiedt. Het lijkt wel of er ieder jaar meer bot aanwezig is. Het formaat is van deze platte rover is daarbij ook nog eens bijzonder goed te noemen.


Gevonden!.

Terug naar de forel. Vanuit de kajak vis ik graag werpend op de forel met kleine lepels en pilkers van rond de 7 tot 15 gram daar deze uitstekende werpeigenschappen bezitten en ronduit goede vangers blijken te zijn.

Echter, het liefst maak ik trollend m’n meters op dit uitgestrekte meer met (kleine) pluggen op zoek naar de (aas)vis. Daar waar de aasvis zich bevindt in de vorm van stekelbaarsjes of haring bevind zich ook vaak de forel.

Materiaalkeuze
Het is en blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze welke hengels je nou geschikt vindt voor het vissen op forel.

Persoonlijk gebruik ik graag voor het werpend vissen een baarshengel van rond de twee meter met een werpvermogen van een grammetje of 15 met een zachte/parabolische actie. Deze zachte actie is zeer belangrijk aangezien de forel een zachte bek heeft en je gewoon te veel vis lost wanneer je met een te stijve hengel vist.

Voor het trollend vissen maak ik gebruik van een dropshot hengeltje dat door z’n zachte top de klap van de aanbeet perfect opvangt. Ook dit is een hengel van rond de twee meter in de range 10 tot 18 gram.


Trollend meters maken.

Qua molentjes vis ik graag met de 2500 serie van Shimano maar elk klein molentje voldoet eigenlijk wel. Echter, een goed werkende slip is wel cruciaal. Ik stel deze zeer licht af zodat deze samen met de hengel de bewegingen van de forel opvangt.

Op de molentjes zet ik voor de gevlochten draad wat er nog op zit van het vissen op snoekbaars, baars en dergelijke een vrij lange leader van nylon of fluorocarbon van tussen de 5 en 10 meter.

Deze leader houd ik bewust dun (rond de 0.20 mm met een trekkracht van rond de 3 kilo) aangezien de forel over een goed paar ogen beschikt en mogelijk afgeschrikt word van een te dikke lijn.


Een goed stel ogen...

Het is extreem belangrijk dat hengel, molen en draad goed op elkaar zijn afgestemd zodat lijnbreuk word voorkomen want dat is natuurlijk wel het laatste wat we willen hebben.   

Techniek en tactiek
Het liefst vis ik met de hengel in de hand waarbij ik al varend met de snelheid van mijn kunstaas aan het spelen ben, waarbij ik de plug geregeld laat vertragen en versnellen is vaak het vertragende gedeelte het moment dat de forel toeslaat.
 
Dit kan zijn op de ondiepe stukken vlak langs de dammetjes die de afscheiding vormen tussen de ondiepe bakken en het meer zelf. Maar je kan de forel ook juist wat verder uit de kant vinden; langs het talud naar het diepe water toe.

Juist dat laatste heeft mij de afgelopen maand mooie vissen opgeleverd waarbij de vis regelmatig werd gevangen in water van vier tot acht meter diep.


Mooie forel  uit het diepe.

Het is wel een concentratiespelletje waarbij je constant je fishfinder in de smiezen moet houden. Ik probeer hierbij mijn kunstaas heel de tijd in de buurt van het talud aan te bieden wat in de praktijk een hele opgave is door de grillige contouren van het meer.
 
Toch is al meermaals gebleken deze tactiek zeker niet heilig is en dat de forel ook (gewoon) te vangen is terwijl er zich nog 40 meter water onder je kajak bevindt.

Dat maakt het bijzonder interessant. Je kunt de forel dus op het gehele meer van de bodem tot het oppervlak aantreffen en niet alleen langs de kantjes!
 
Wat wel opvallend is dit jaar is dat de meeste vissen die ik heb weten te verleiden bruine forellen zijn. Dit heeft misschien te maken met het uitzetbeleid, of doordat ik de vis in het algemeen wat dieper zoek?


Een plaatje (de vis dan hè...)

Nou hoor je mij zeker niet klagen daar de bruine forel echt een lust voor het oog is. Ik vraag me wel af waar al die regenboogforellen zijn gebleven die in voorgaande jaren zo talrijk aanwezig bleken te zijn.

Misschien dat de watertemperatuur hier ook nog een rol in speelt? Ik heb geen idee, om eerlijk te zijn.

Het Oostvoornse Meer is en blijft in ieder geval een prachtig en uniek gebied in Nederland waar je onder andere in de gesloten tijd lekker met kunstaas kunt vissen op de forel en bot.

Till the next adventure…

Email gerust naar daniel@yakfishing.eu wanneer vragen heeft of aanvullende informatie hebt met betrekking tot het artikel of als u meer wilt weten over het kajakvissen in het algemeen.    

Met vriendelijke groet ,
Daniël

ANDEREN LAZEN OOK