Karpervisser Bart Cloots.

Karpervisser Bart Cloots.


Bart Cloots Gezien de hoeveelheid uren die Bart aan de waterkant doorbrengt, mag je hem met zijn 24 jaar gerust betitelen als een van de karpercracks uit zijn regio. Zijn gedrevenheid en liefde voor zijn sport mogen er zijn.
Vraag : Wanneer ben je begonnen met vissen op karper?
Bart; het begon op mijn negende jaar. Het kwam vaak voor dat mijn moeder in de middag urenlang met mij een wandeling maakte rond de locale vijver in ons dorp. Zoals gewoonlijk zaten er wel iedere dag een paar mensen aan de waterkant, die daar een hengeltje uitworpen en vis vingen. Het totale plaatje, zag er voor mij indrukwekkend uit. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en wilde het ook eens proberen. Dit was voor mij de aanleiding tot vissen. Een jaar later tijdens onze vakantie ving ik op de camping, mijn eerste karper. Onder begeleiding van mijn vriend Pascal die al langer op karper viste en naast ons op de camping stond. Vanaf die tijd ben ik mij gaan toeleggen op karpervissen en vis nu specifiek op karper.

Vraag: Hoe ziet jouw seizoensplanning er uit?
Bart; twee keer in de week draai ik mijn boilies, ligt ook aan de tijd die ik heb in verband met mijn werk. Soms krijg ik een helpende hand van mijn moeder en zijn de boilies al klaar als ik van mijn werk thuis kom. Ja, wat dat betreft heb ik een wereldse moeder, waar ik zeker trots op mag zijn. Twee keer in de week voeren. In de avond trek ik er op uit en vis ik veel met de pen op de grindputten of op de vijver. Tussendoor op het kanaal. Vijf jaar geleden, dat was even kijken in het begin van het seizoen 1996, ben ik begonnen met me toe te leggen op de riviervisserij.

Vraag: Hoe ziet je karperuitrusting er uit?
Bart; als tent gebruik ik de overwrap, hij staat vlug op en je kunt hem nagenoeg op iedere plek opzetten. Als Rodpot gebruik ik de Globetrotter van Solar, staat muurvast en is multifunctioneel. Wat de hengels betreft gebruik ik de Super Ultegra van Shimano, lengte 12 voet, met een testcurve van 3 pond, in combinatie met de Beetrunner Euro GT 8010. Wat lijn betreft, vind ik dat dat toch een verhaal op zich is. In het verleden heb ik met verschillende soorten lijn gevist, maar tegenwoordig gebruik ik de nieuwe lijn van Shimano, de 35.00 Technium, waar ik best over te speken ben. Als beetverklikker gebruik ik de Micron SX van Fox in combinatie met de MK twee swingers . De bedchair is de Ultra eveneens van Fox.

Vraag: Hoeveel tijd besteed jij aan je visserij?
Bart; ja dat is een lastige vraag. Trippen naar het buitenland maak ik niet. Eigenlijk kun je stellen dat ik ieder weekeind aan de waterkant ben. Een beter antwoord op jouw vraag is eigenlijk, te zeggen, dat ik voortdurend met mijn visserij bezig ben. Er gaat geen moment van de dag voorbij dat ik er niet aan denk. Het liefst zat ik in een hutje aan de waterkant waar ik mijn werkzaamheden tijdens het vissen kan verrichten, dat zou mooi zijn. Dus in tijd uitgedrukt, ben ik ieder moment van de dag met mijn visserij bezig.


Een prachtige vis van Nederlandse bodem…

Vraag: Wanneer kwam de boilie visserij in beeld en welke boilies gebruik jij?
Bart; met de boilie visserij ben ik 11 jaar geleden begonnen, dat was in 1990. voor die tijd viste ik alleen maar met particles of hondebrokken. De boilies die ik gebruik, maak ik van een kant en klaar mix. Hiervoor gebruik ik de 50/50 mix van Ultimate dit in combinatie met een caramel flavour van Keenkarp, of ik zet er een andere geur op.

Vraag: Bestaat er volgens jouw een boilie die altijd vangt?
Bart; nee, ik denk ook als die zou bestaan dat het leuke van het vissen er al gauw af is. Zelf stel ik mij voor dat als je aan de waterkant bij ieder gewenste inworp een vis vangt dat het op den duur gaat vervelen. Nu, blijft er onder het vissen toch nog een stuk onzekerheid in of je aan de waterkant wel of niet vangt en dat moet er toch zijn. Stel je voor zeg, dat ik van tevoren kan zeggen welke vis of ik vang. Nee ik vind dat, die onzekerheid in de visserij thuishoort.

Vraag: Wat het systeem en onderlijn montage betreft, ben je daar vrij standaard in of varieer je daar vaak mee?
Bart; ik wissel wel eens van systeem, maar dan tussen vast lood en een loslood montage. Voor het fabriceren van mijn onderlijnen gebruik ik 35lb Kwikzilver. Waar ik een Superhook van Gamakatsu, variërend van maat 4, 6 tot 8 aan bevestig. De lengtes van mijn onderlijnen die ik gebruik schommelen tussen de 20 en 30 cm. Maar over het algemeen ben ik een visser die vrij standaard in zijn systeem is. En waarom ook, als je eenmaal een systeem gebruikt dat productief is, waarom moet je dan zonodig gaan veranderen. Mijn ervaring is dat het niet meer vissen oplevert. Dus waarom zou ik.

Vraag: Vis je ook wel eens met particles?
Bart; ja ik vis regelmatig met particles. Maar op de kleinere en stilstaande wateren, met name dan als ik met de penvisserij actief ben. Dan is het een aas, wat in mijn ogen, niet is weg te denken. Soms maak ik een mix van particles waarin ik alle denkbare soorten bij elkaar gooi. Van te voren kook ik ze natuurlijk eerst af, en vervolgens laat ik ze twee dagen in hun eigen vocht staan. Er ontstaat dan een soort dikke bindende smurrie met een bijkomende geur, die ik twee dagen achterelkaar op de visplaats in het water gooi. Dit werkt voortreffelijk op vijvers die druk bevist worden.

Vraag: Wat was je top seizoen?
Bart; mijn top seizoen had ik in het jaar 1997 op de rivier. Het was vroeg in het begin van het seizoen. Na lang zoeken en het inspecteren van verschillende plekken, koos ik uiteindelijk voor een plaats die ik eerder had gekozen in een binnenbocht van de rivier. Met een peilhengeltje had ik van tevoren de diepte vast gesteld. Goed twee meter uit de kant vond ik het eerste talud op diepte van 1.5 meter, en twee meter verder liep het talud gelijkmatig af naar een diepte van 4 meter. Tijdens het peilen van de plek trok ik een aantal kleine mosseltjes mee naar boven, die als een tros op het onderste gedeelte van de lijn vast zaten. Ik weet niet wat het was, maar na het uitloden van de diversen plaatsen, bleef juist die ene plek mij in het achterhoofd spelen. Het was een soort aantrekkingskracht die mij er toe dreef om daar te vissen. Vanuit dat standpunt leek het mij de juiste plaats voor het opzetten van mijn voercampagne. Twee weken achter elkaar had ik twee avonden in de week een kilo boilies gevoerd. In de derde week, het was op een vrijdag, ving ik om 9 uur in de avond een schub van 36 pond. Voor mij was het de beloning voor de moeite die ik vooraf er in had gestopt.


Mooie schub van de rivier…

Vraag: Heb je voor de lezers van Total Fishing nog een goed advies?
Bart; als je eenmaal een geschikte plek gevonden heb, ga dan niet gelijk beginnen met voeren. Maar begin met het uitloden van je plaats, je krijgt dan een overzicht en tevens een duidelijk beeld van het verloop van de bodem. Je creëert een stukje zekerheid van de plaats waar gevist dient te worden. Ga niet direct beginnen met overtollig voeren, maar voer met regelmaat en kleine hoeveelheden. Hou je voerplek regelmatig bij. Voer tijdens een sessie niet te veel, een tiental boilies is voldoende. Voor mij heeft deze manier van aanpak resultaat gebracht. Probeer het ook eens.