Kantsnoek! (deel 40)

Kantsnoek! (deel 40)

Door Sjak Kroet

Zaterdagochtend 13 oktober. Niets is wat het lijkt zo vroeg in de ochtend wanneer je vanaf de kant in niemandsland de kantsnoek belaagd. Ja, niemandsland, dat is het! Weilanden, koeien, ganzen en het geplons van mijn shad.

Een uitgestrekt gebied waar je geen mens zult treffen, aan de Niers. Opvliegende ganzen trompetteren luidkeels door de ochtenddauw. Een klassiek decor om doodstil van te worden. Het wisselvallige herfstweer is absoluut kenmerkend voor deze tijd van het jaar.

Naar drie kwartier vissen wordt kort voor de kant de shad geschept! Direct reageer ik met een korte, krachtige aanslag. Een kolk ploft werkelijk uiteen zodra de snoek de stroming induikt. Het is een grote rover die de blauwe shad heeft gegrepen. Wat een vermogen zo in de stroming, geen kruid tegen gewassen.“Pikepower”!

De eerste minuten haalt de snoek alles uit de kast om het shadje te lossen. Met een hoepelkromme hengel is het niet meer dan bijsturen en afremmen waar nodig. Na een minuut of 6 verschijnt ze voor het eerst hoog in het water.Met de camera in de aanslag probeer ik een eerste foto te maken van die vechtjas.


Vechtjas!

Yes, die hangt prima aan de enkele haak. Het vertrouwen groeit wanneer het vermogen in de dril afneemt. Nog een paar kopstoten en daar is ze dan… Een prachtige vis! Ze is gewoon geen meter, maar met 87cm een dijk van een kantsnoek. Na het nemen van een aantal foto’s is ze in een oogwenk weer verdwenen tussen de waterplanten, prima!


In een oogwenk weer verdwenen tussen de waterplanten.

Dwars door het weiland vervolg ik mijn route. Het natte groene gras, waar nu vooral de ganzen dol op zijn, verraadt precies waar ik gelopen heb. Nauwkeurig is de shad in de bovenste waterlaag actief, gecontroleerd door de hoofdlijn.

Door de siliconenspray blijft deze mooi op het water liggen. Zeker nu het elke dag kouder wordt, is de controle van je hoofdlijn superbelangrijk. Doordat de hoofdlijn een beetje vettig is, draait deze strakker op. Ook voorkom je pruiken door het vele ingooien. Als het over een paar maanden echt gaat vriezen is een vettige hoofdlijn een must.

Een droge vislijn bevriest snel doordat de waterdeeltjes op de hoofdlijn blijven liggen en vastvriezen. Wanneer je hoofdlijn vettig is, rollen deze waterdeeltjes van je vislijn af. IJsvrij blijft de hoofdlijn dan waardoor je niet al te vlug bent uitgevist.

Het riviertje de Niers is geen druk bevist water. Het grote voordeel om hier te vissen op snoek is simpel: geen dressuur! De snoeken worden hier niet vaak gehaakt .De trefkans is groot, want de snoek heeft hier de hinderlagen voor het uitkiezen; de vele waterplanten, binnenkomende sloten, bruggen en menselijke obstakels zoals de kanosteigers zijn ideaal voor de snoek! De eigenschappen van dit viswater komen behoorlijk overeen met die van het riviertje de Aa.

Als niet veel later een tweede snoekje na een korte dril in de stromende regen weer wegzwemt, is een volle mok koffie zeer welkom. Tijdens de koffie staar ik naar een brug die 300 meter verderop de eindstreep aangeeft. Deze visdag kan eigenlijk al niet meer stuk en gepassioneerd zoals altijd, vis ik geconsenteerd door.

Als ik laat in de middag bij de brug de kant oploop is het gedaan voor vandaag! Nog vlug een fotootje van de paddenstoelen die aan de eindstreep staan die een fantastische dag beëindigt met de kers op de slagroomtaart!


De paddenstoelen…

Volgende week zaterdag ga ik vissen in een bosvennetje, daar staan nu ook zeker paddenstoelen! Het is een viswater waar zo goed als nooit wordt gevist. Een leuke uitdaging om met shads te gaan peuteren. Een boswachter die ik persoonlijk ken heeft het wel eens over springende, kleine visjes, die daar een soort van kettingreactie veroorzaken. Het zal me benieuwen of dat daar ook iets met tandjes zwemt! Het plan is gemaakt!

ANDEREN LAZEN OOK