image description

Kabeljauwvissen rond Langeland

Kabeljauwvissen rond Langeland

Door: Ninja Klapwijk

Elke zomer reizen wij naar het eiland Langeland in Denemarken om de kapitale ‘Sommerdorsch’ aan de haak te krijgen. Het begrip ‘Sommerdorsch’ is ontstaan omdat er tijdens de zomermaanden een beduidend hoger aantal grotere kabeljauwen samenschoolt in de Langelandsbelt.

Een mogelijke reden hiervoor is dat de kabeljauw in de warmere maanden de diepere en stromende, zuurstofrijke wateren opzoekt. Dit type water is aanwezig in de vaargeul van de Langelandsbelt. Om onder deze condities succesvol te kunnen zijn, is het materiaal dat gebruikt wordt van groot belang.

In de loop der jaren hebben we vele producten van uiteenlopende merken gebruikt, maar wanneer we terugblikken hebben we toch erg veel geld over de balk gegooid. Door schade en schande word je wijs, vandaar dat we in dit artikel beschrijven met welke materialen en technieken we op dit moment vissen en waarom.

 
De reden waarom we naar Denemarken gaan, een uitdagende visserij op ‘Sommerdorsch’!

Dieptes en stroming
De vaargeul in de Langelandsbelt heeft een gevarieerd diepteverloop. In de zomermaanden bevinden de meest kansrijke gebieden zich in de vaargeul, waarbij de grotere vis zich over het algemeen ophoudt vanaf 30 meter en dieper. De vis is doorgaans te vinden langs taluds en rond gevarieerde bodemstructuren waar voldoende voedselaanbod aanwezig is voor de kabeljauw.

De diepste plek op de Langelandsbelt gaat tot maar liefst 56 meter. Het zijn niet zozeer deze dieptes die het vissen moeilijk maken, maar de combinatie van stroming en wind maakt het vaak zeer uitdagend om het kunstaas binnen de aaszone van de kabeljauw te kunnen presenteren. De combinatie diep water en stroming is echter wel een must om de kabeljauw te kunnen vangen. Als vuistregel geldt in dit gebied: ‘geen stroming, geen vis’.

Om deze reden vissen wij specifiek op de momenten waarbij de stroming voldoende aanwezig is. Voor ons is een ideale stroming over het algemeen tussen de 0,5 en 2 knopen sterk (circa 1 tot 3,7 km/uur). Hiervoor dient uiteraard wel wat huiswerk gedaan te worden om op de juiste momenten van de dag op de juiste plekken te zijn, om zodoende te vissen tijdens de aasperiodes van de kabeljauw.

Hierbij dient ook de wind in ogenschouw genomen te worden, aangezien buiten de golfhoogte een verkeerde combinatie van wind en stroming de visserij soms zeer bemoeilijkt. Zo hebben wij driftsnelheden ervaren tot over de 3,5 knopen oftewel tot boven de 6,5 km/uur. Juist ook onder deze omstandigheden dienen we in staat te zijn om forse kabeljauwen kunnen drillen. Kortom: je dient op de diepere plekken in de vaargeul te vissen met voldoende stroming en de wind mag geen spelbreker zijn. Om deze redenen dient er voor wat betreft de materialen op het scherpst van de snede gevist te worden en dit wordt in de volgende paragrafen verder toegelicht.


Ook zijn er soms mooie bijvangsten, in dit geval een leng van 98 cm.

Loodkoppen
In de nabijheid van Langeland vissen wij hoofdzakelijk met loodkoppen van 120, 150 en 180 gram. Dit klinkt als een hoog gewicht, maar het is vaak noodzakelijk om het kunstaas zo snel en zo lang als mogelijk goed te presenteren binnen de aaszone van de kabeljauw. Indien er nauwelijks tot geen stroming staat kan er gemakkelijk gevist worden met lichtere loodkoppen, maar over het algemeen is de kabeljauw dan zeer moeilijk te verleiden tot een aanbeet.

Om deze reden vissen wij zeer zelden onder deze condities. Wel passen we vaak bepaalde technieken toe om lichter en subtieler te kunnen vissen. Denk hierbij aan het up- en downtide werpen van het kunstaas, zodat je beduidend langer contact met de bodem houdt. Ook dit is afhankelijk van de condities en het een en ander vergt telkens een andere technische aanpak.

Wij maken tevens hoofdzakelijk gebruik van ronde loodkoppen. In de loop der jaren hebben we ook andere vormen geprobeerd, waaronder Dorschbombes, Spearpoints, Fishheads etc. Het beste bodemcontact krijgen we nog steeds met de ouderwetse, ronde loodkoppen en die blijven dus ook favoriet. Aangezien elk detail van belang kan zijn is uiteraard ook de haakkeuze belangrijk.

Wij gebruiken tegenwoordig de Gamakatsu Jig 90 HW RB in de maat 8/0 en de VMC 5150 Barbarian in de maat 8/0. Let er wel op dat de Gamakatsu in de praktijk een stuk kleiner uitvalt en deze is in de realiteit te vergelijken met een 6/0 qua grootte.

Deze haak is dan ook enkel geschikt voor shads tot circa tien centimeter lang. In het verleden hebben we ook andere haken gebruikt, maar deze wilden nog wel eens uitbuigen. Bovengenoemde haken zijn sterk genoeg, enkel zijn we over scherpte van de VMC haken nog niet te spreken en verzilveren wij hiermee beduidend minder aanbeten. Wij houden ons dus ook aanbevolen voor een alternatief. De loodkoppen kleuren wij rood met behulp van een rubberen coating genaamd ‘Plasti Dip’.

Hengel
Aangezien het noodzakelijk is om te vissen met loodkoppen tot 180 gram is het ook noodzakelijk om de hengel af te stemmen op dit gewicht. Er zit immers ook vaak nog een shad op de loodkop gemonteerd waardoor het totaalgewicht op 200 gram en hoger ligt. Neem als voorbeeld de Cutbait Herring van 20 cm. De loodkop betreft 180 gram. Gecombineerd met de shad is het totaalgewicht maar liefst 270 gram.

Met dergelijke gewichten is het nodig om een strakke hengel te hebben met en snelle actie zodat de (beet)registratie goed is en de haak optimaal gezet kan worden. Een ideale hengel hiervoor is naar onze mening de Fishkix Objector S1, een in zijn klasse zeer lichte, tweedelige hengel van 2,45 meter met een werpvermogen tot 250 gram. De S1 betreft de variant welke afgebouwd is voor een werpmolen en de C1 variant is afgebouwd voor de reel.

De hengel heeft een snelle actie met veel reserve in het onderste deel van de hengel. De reserve in het onderste deel van de hengel gaat overigens niet ten koste van de demping van de hengel op de bonkende kabeljauw. Dit fenomeen zie je vaak wel bij andere hengels waarbij beduidend meer vissen gelost worden.         


De cutbait herring, ons favoriete kunstaas!

De hengel is afgebouwd met kwalitatief hoogwaardige en robuuste, zwarte Fuji Heavy Duty Saltwater Guides die ook tegen zoutwater en een stootje kunnen. Ook gaan de zwarte geleideogen erg mooi op in de blank. Laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat.

De handgrepen zijn voorzien van zeer hoogwaardig kurk. Zelf hebben wij het onderste deel van de handgreep van de hengel met circa tien centimeter in laten korten en vervolgens hebben we een rubberen fighting butt op het uiteinde van de hengel laten aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de hengel goed in de heup gezet kan worden tijdens een zware dril en hierdoor hebben we een perfecte balans gevonden in het geheel.


De Fishkix Objector S1 geeft een prachtige sport bij vissen van dit formaat…

Ook al zijn de hengels gebouwd voor de zwaardere visserij, geven deze alsnog een prachtige buiging te zien bij kabeljauwen van 70 centimeter en meer. Met deze hengel kun je ook met een gerust hart je kunstaas werpen, zodat je het contact met de bodem kunt verlengen gedurende je drift. Tegenwoordig gebruiken wij deze hengel hoofdzakelijk wanneer we vissen met een loodkop van 150 gram en meer. Dit is gezien de eerder benoemde stromingscondities en de dieptes in de Langelandsbelt voor 80% het geval. Kortom, voor ons de ideale allround hengel voor deze visserij waarvan je jaren plezier zult hebben!

 

Maar staat ook zeker haar mannetje bij dit formaat… Op de achtergrond onze geliefde werkpaarden.

A.s vrijdag deel 2 van "Kabeljauwvissen rond Langeland"

ANDEREN LAZEN OOK